Zelený (co všechno se dá jíst)

Tady pište své zkušenosti s jednotlivými druhy ovoce, zeleniny, atd.

Moderátor: hugo

Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4700
Registrován: stř led 28, 2009 13:31
Bydliště: Most, Praha, (Lanžhot, Břeclav, Brno, Rožnov)
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Panda » úte říj 20, 2009 22:12

1/2Vitar píše:...Nebo si mám kupovat ten mraženej protlak :D ...
Proboha jen mražený protlak ne! Kdysi na začátku jsem to naivně zkusil a je to mouka + tepelně upravený špenát, ani zdravé ani dobré.

Uživatelský avatar
Sitar
Příspěvky: 1702
Registrován: čtv pro 14, 2006 0:43
Bydliště: Praha - Chodov

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Sitar » stř říj 21, 2009 10:05

Panda píše:
1/2Vitar píše:...Nebo si mám kupovat ten mraženej protlak :D ...
Proboha jen mražený protlak ne! Kdysi na začátku jsem to naivně zkusil a je to mouka + tepelně upravený špenát, ani zdravé ani dobré.
Dá se sehnat i čistě jenom mrazený špenát, jenom si teď nevzpomenu na značku. A listový špenát jsem nedávno kupoval někde u Vietnamců na Francouzský.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.

Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4700
Registrován: stř led 28, 2009 13:31
Bydliště: Most, Praha, (Lanžhot, Břeclav, Brno, Rožnov)
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Panda » stř říj 21, 2009 10:23

Sitar píše:Dá se sehnat i čistě jenom mrazený špenát, jenom si teď nevzpomenu na značku....
Myslíš že nebude tepelně upravený? Já už těm prodejcům moc nevěřím, protože všechno běžně před mrazením pasterizují a nepovažují to za ztrátu hodnoty.

Uživatelský avatar
Sitar
Příspěvky: 1702
Registrován: čtv pro 14, 2006 0:43
Bydliště: Praha - Chodov

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Sitar » stř říj 21, 2009 11:02

Panda píše:
Sitar píše:Dá se sehnat i čistě jenom mrazený špenát, jenom si teď nevzpomenu na značku....
Myslíš že nebude tepelně upravený? Já už těm prodejcům moc nevěřím, protože všechno běžně před mrazením pasterizují a nepovažují to za ztrátu hodnoty.
Právě jsem volal do firmy Bonduelle a tam mi slečna na telefonu sdělila, že se domnívá, že se jejich mražený špenát před mražením nijak tepelně neupravuje. Ono je to tak i pro ně levnější, jednodušší a rychlejší, než to před tím ještě vařit nebo tak něco. Myslím, že stačí ten mr. špenát koupit a kouknout na to, mělo by to být poznat.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.

vaclav
Příspěvky: 16
Registrován: ned říj 21, 2007 21:21

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od vaclav » čtv říj 22, 2009 20:26

Zdravím
píšete že scháníte zelený špenát nemražený.Já ho pěstuji doma jen na malém políčku a to i přes zimu.Vyseju ho na jaře a i např. v září a on přežije zimu.Čas od času si nějaké lupeno dám syrové,ale jinak se pak otrhají listy
uvaří se k obědu.Jeden můj známý už před několika lety chtěl vždy syrové listy.A když jsem mu je donesl tak byl velice rád.Dobře co je zelený a syrový může nebo je dobrý.Ale co ten špenát že je tak zajímavý kromě že obsahuje železo.
Doma vždycky říkám první zelený na jaře/kromě salátu/ale setkávám se dost s nepochopením.Tak napište někdo jak to vidíte.Teď jsem udělal noční snímek špenátu na políčku,ochutnal list a je dobrý.Jenže při tom piju bráníka, to není dobrá kombinace ale kdo ví, možná nový recept je na cestě.Tak ahojky.vaclav
Snímek 065.jpg
Snímek 065.jpg (82.46 KiB) Zobrazeno 19367 x

1/2Vitar
Příspěvky: 53
Registrován: pát čer 19, 2009 11:14

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od 1/2Vitar » pát říj 23, 2009 14:19

Ááá pan Válav se rozhodl že nám bude dělat chutě tak davá i fotečky :D

Špenát je snad jediný zelený co mi zatím chutná. Přidával jsem ho do zeleninovýho koktejlu ale teď ho při tom šťavení spyš jim.

Krom jiných vitamínu a minerálů obsahuje také cholofyl ten je jenom v zelenym. Ale co hlavně že mi chutná ne :)

Špenát místo chipsů k pivu? To je dobrej vynález někdy zkusim :)
Doma vždycky říkám první zelený na jaře/kromě salátu/ale setkávám se dost s nepochopením.Tak napište někdo jak to vidíte.
Tohle nechápu. Nechtěj vám to doma jíst? Třeba časem přijdou špenátu na chuť jako já.

Uživatelský avatar
Samira
Příspěvky: 2421
Registrován: pon pro 28, 2009 19:56

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Samira » ned úno 14, 2010 14:03

Priatelia, prosim o radu. Pestuje tu niekto z vas doma zeleny jacmen? Ako?
Vzala som hrantik, do neho zeminu, nasypala jacmen, mierne zasypala vrstvickou hliny a polievala. Vysledok? Tri ubohe rastlinky. Zda sa mi, ze chcelo klicit vsetko, no potom to splesnelo alebo co. Kde mam chybu? Staci mi nejaka miska s pieskom? Mozno som to nemala zasypat vrstvickou hliny? Mozno bolo zle osivo a panikarim tu...

Zhruba takto som postupovala: http://www.youtube.com/watch?v=25dw4_X- ... re=related

levandulka
Příspěvky: 70
Registrován: pát říj 09, 2009 16:22

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od levandulka » ned úno 14, 2010 14:47

Samira píše:Priatelia, prosim o radu. Pestuje tu niekto z vas doma zeleny jacmen? Ako?
Vzala som hrantik, do neho zeminu, nasypala jacmen, mierne zasypala vrstvickou hliny a polievala. Vysledok? Tri ubohe rastlinky. Zda sa mi, ze chcelo klicit vsetko, no potom to splesnelo alebo co. Kde mam chybu? Staci mi nejaka miska s pieskom? Mozno som to nemala zasypat vrstvickou hliny? Mozno bolo zle osivo a panikarim tu...

Zhruba takto som postupovala: http://www.youtube.com/watch?v=25dw4_X- ... re=related
Ahoj Samira, myslím si, že je to osivom :wink: Použila som bio semienka a krásne vyrástli (dokonca aj bez pôdy :lol: ). Použila som túto mašinku http://www.suncity.sk/healthysprouter-n ... p-174.html
Chcem si kúpiť ešte nejaké plytké misy, aby mi vyrástlo dosť jačmeňa aj na šťavu :)

Uživatelský avatar
Samira
Příspěvky: 2421
Registrován: pon pro 28, 2009 19:56

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Samira » ned úno 14, 2010 14:57

Uz som na to asi tiez prisla - v dalsich youtube-videach je jednoznacne odporucane najskor osivo 3 dni naklicovat a az potom vysiat. Potom tri dni nechat prikryte v tme a v chladnejsej miestnosti a az potom odkryt, nech sa to zazelena. Sla som na to skratka zle :)
Nevadiiiii
Mimochodom - osivo som mala z bioobchodu (co nezarucuje kvalitu, ja viem).

Tie plytke misky musim tiez pozhanat, uz som sa po nich obzerala, zatial som nic vhodne nezbadala.

Uživatelský avatar
culka
Příspěvky: 1944
Registrován: pon črc 28, 2008 8:54
Bydliště: Spruce Grove

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od culka » ned úno 14, 2010 22:28

Uz som ti chcela poradit polystyren z masa alebo syrov, ale to sa tu asi nehodi. Zerucha mi takto rastie na vate.
Always hope for the best but be prepared for the worst.

"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis

Renáta
Příspěvky: 5147
Registrován: pon črc 17, 2006 16:39

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Renáta » ned úno 14, 2010 22:50

Culka, ale mäso predtým vyhodíš, nie? :D

Uživatelský avatar
culka
Příspěvky: 1944
Registrován: pon črc 28, 2008 8:54
Bydliště: Spruce Grove

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od culka » ned úno 14, 2010 22:57

Vsak mam psa
Always hope for the best but be prepared for the worst.

"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis

Renáta
Příspěvky: 5147
Registrován: pon črc 17, 2006 16:39

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Renáta » ned úno 14, 2010 23:03

:wink: A má rád žeruchu? :D

Uživatelský avatar
culka
Příspěvky: 1944
Registrován: pon črc 28, 2008 8:54
Bydliště: Spruce Grove

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od culka » ned úno 14, 2010 23:18

To som sa jej este nepytala, chces ju k telefonu?
Always hope for the best but be prepared for the worst.

"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis

Renáta
Příspěvky: 5147
Registrován: pon črc 17, 2006 16:39

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Renáta » ned úno 14, 2010 23:24

Hau-hau, by sme pokecali m:-)

Uživatelský avatar
Samira
Příspěvky: 2421
Registrován: pon pro 28, 2009 19:56

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Samira » pon úno 15, 2010 9:44

culka píše:Uz som ti chcela poradit polystyren z masa alebo syrov, ale to sa tu asi nehodi. Zerucha mi takto rastie na vate.
Tie sa mi zdaju moc plytke. Na tu vatovu zeruchu (a moj najnovsi pokus s rukolou) je to fajn, ale na jacmen je to asi plytke. Zvazovala som pekace na pecenie (aj tak coraz menej vypekam), ale to by asi po case hrdzavelo.

levandulka
Příspěvky: 70
Registrován: pát říj 09, 2009 16:22

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od levandulka » pon úno 15, 2010 11:05

Samira píše: Tie sa mi zdaju moc plytke. Na tu vatovu zeruchu (a moj najnovsi pokus s rukolou) je to fajn, ale na jacmen je to asi plytke. Zvazovala som pekace na pecenie (aj tak coraz menej vypekam), ale to by asi po case hrdzavelo.
Na jačmeň stačia plytké tácky :wink:

Uživatelský avatar
Samira
Příspěvky: 2421
Registrován: pon pro 28, 2009 19:56

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Samira » pon úno 15, 2010 11:14

Levandulka (btw - milujem levandulu), Ty mas ten carostroj na klicenie - aka hlboka je tam miska? A naklicila si jacmen do nejakej 25cm vysky, ako to vidim na videach? Na hline? Na vate?

Yeff
Příspěvky: 264
Registrován: stř led 06, 2010 14:18

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Yeff » úte dub 06, 2010 21:34

tak dneska první salátek s kopřivama, listama pampelišek, sedmikráskama + klasika rukola, rajčata okurka atd... Výborná záležitost :mrgreen: čekal jsem jak mi to zachutná, a byl jsem opravdu mile překvapen, Zelený to teda můžu :)

Uživatelský avatar
Samira
Příspěvky: 2421
Registrován: pon pro 28, 2009 19:56

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Samira » stř dub 07, 2010 11:13

Mam dnes podobny salatik v praci - pupavka+fialky+zihlava+plucnik+sedmokrasky. Netusila som, ze plucnik je taky chutovo uzasny.

Uživatelský avatar
marion.orson
Příspěvky: 50
Registrován: čtv srp 28, 2008 22:06

Re:

Příspěvek od marion.orson » stř kvě 12, 2010 10:00

IDASEK píše:jím pampelišku, jitrocel, jetel, sedmikrásky, sem tam zkusím pupen

šťavím kopřivu a bršlici muří nohu - mladou

ale jsem začátečník
Co je brslici muri noha? priznam sa ze mam trochu problem s cestinou :oops:

Uživatelský avatar
Samira
Příspěvky: 2421
Registrován: pon pro 28, 2009 19:56

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Samira » stř kvě 12, 2010 10:46


Návštěvník

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Návštěvník » stř pro 15, 2010 18:22

RadkaS píše:
1/2Vitar píše:Ahoj lidičky. Myslíte že se dá kvůli chlorofylu odšťavit Nať z mrkve a pak to třeba smíchat s mrkvovou šťávou, nebo to není dobré? Chtěl jsem to zkusit, ale byl jsem doma přemluven že ta nať se nejí, takže ani štáva prý nebude dobrá.
Myslim, ze by se to dalo, vim, ze jsou zeme, kde se naopak ji nat a koren se vyhazuje...
ahoj, zdravím všechny ze španělské Tarragony,

jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.

Jinak já hodně vařím z kořenové zeleniny, takový ty klasiky jako svíčková apod. A čerstvý zelený jim kopřivy, nebo čaje z nich, sedmikrásky, jitrocel, lichořeřišnici - tu tu nikdy nezmiňoval, ale doporučuju, chutná výborně jako pěkné ostrá ředkvička, dá se jíst všechno, stonek, listy, květy, prostě lahůdka. Pak samo pampelišky, z luk českého ráje, jím, piju, děláme doma medy. Zatím nešťavím.

Tady kupuju čerstvý špenát, jak sem ho nikdy moc nemusela, tak čerstvý chutná výborně, trochu do sladka. Jím ho samotný, ale jak někdo psal, může bejt za chvíli nuda, takže upravuju takto: rozehřeju malinko másla na mírném ohni, čistý nakrájený špenát rozdělim na dvě půlky, stonky a listy. Stonky dám první do rozehřátého másla (ne rozpáleného) a klidně sporák hned zas vypnu, pže to stačí. Stonky v tom párkrát otočím, promíchám, přidám listy, otočím aby se okoupaly v tom másle, přikreju pokličkou a nechám asi minutu podusit v tý páře, co vznikla v hrnci. A je to hotový, rychlá příprava a doma to hodně baštíme, samotný nebo k jídlu.

Ještě kdo má rád česnek, já ho miluju, tak tak pět šest celých stroužků, nechat podusit a pak přidat teprv špenát. Taky moc dobrý. :delicacy:

Opuncie tu rostou taky, hojně, momentálně nejsou ještě úplně zralý, nevím kdy je sběr, zatím chutnaj ještě do kysela. Nejlepší je oloupat nožem doma, ty jehličky jdou dobře dolů, ale musí se opatrně, aby se nějaká neobalila na tu dužinu, a pak to neskončilo v puse... au aaaaa

Uživatelský avatar
Samira
Příspěvky: 2421
Registrován: pon pro 28, 2009 19:56

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Samira » čtv pro 16, 2010 13:44

Návštěvník píše:...ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás...
A nedavaju Ti nahodou stopkaty celer? Je to druh celeru, nevytvara hluzy, ale pouzivaju sa z toho stonky.

ovekyska
Příspěvky: 234
Registrován: ned kvě 22, 2011 23:03

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od ovekyska » pát lis 18, 2011 23:44

tuto jar som sa tesil, ze si osklbem nejaku tu travicku a odstavim, ale po prvom pokuse som to vzdala, stravila som s tym dobru polhodinu a vysledok - odstavene deci :shock:
no ale urcite by som nezanevrela na nejaky salatik, len by som si chcela upresnit, to papate sedmikrasky ako tie kvetinky? zihlava nepopali jazyk? a zbierat v rukaviciach?
co s dostupnostou? byvam na sidlisku, cize moznost je nazbierat si pod oknami minimalne ocikane od psikov - risknut to? nie je to hned vedla cesty, ale nie az tak daleko.

to su dobre otazky takto v zime :lol:

Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4700
Registrován: stř led 28, 2009 13:31
Bydliště: Most, Praha, (Lanžhot, Břeclav, Brno, Rožnov)
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Panda » sob lis 19, 2011 9:17

ovekyska píše:...minimalne ocikane od psikov - risknut to? nie je to hned vedla cesty, ale nie az tak daleko....
Psí urinoterapii bych nebral. Přece jen je liščí a zaječí trochu méně frekventovaná ... až na občasné liščí tasemnice.

Uživatelský avatar
Samira
Příspěvky: 2421
Registrován: pon pro 28, 2009 19:56

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Samira » sob lis 19, 2011 16:54

Ovela rychlejsie ako stavenie, je bachnut to do mixera s troskou vody. Chut je otrasna, preto k tomu hod napr. banan a vypi. (Po vzore culky zvyknem prisypat kurkumu a trosinku cierneho korenia)
V sezone si na zimu mixnem len s vodou vacsie mnozstvo zeleneho, ponalievam do mensich misiek a dam do mrazaku. Teraz v zime (ak nemam doma nic ine zelene - kapustu, uhorku, kel...), tak vytahujem moje zamrazene "puky".
Vyborne okrem diveho zeleneho je aj mangold, spenat a pod. tmavolistova zelenina.
Ano, kade chodim a zrovna to kvitne, tak pojedam sedmikrasky (tie skus dat do misticky s trosinkou medu, je to mnam), pupavy (kvet, stopku, mlade listy), podbel - ten je pre mna asi najchutnejsi. Skusala som aj puciky kvitnucich stromov (jablon, hruska, ceresna), to som odkukala od mojho zajaca, ale az tak mi nesmakovali.
Skusaj sama, ale bacha na bezhlave experimenty, niektore rastliny nie su jedle, ba priam jedovate ;)

ovekyska
Příspěvky: 234
Registrován: ned kvě 22, 2011 23:03

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od ovekyska » sob lis 19, 2011 21:11

Panda
Samira
dakujem.
No pojedanie teda vyskusam, ked najdem cistejsiu lokalitu. ten mix s vodou som robila, zamrazit tiez skusim.

jans
Příspěvky: 437
Registrován: úte bře 11, 2008 7:09

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od jans » sob lis 19, 2011 23:07

Panda píše:Psí urinoterapii bych nebral. Přece jen je liščí a zaječí trochu méně frekventovaná ... až na občasné liščí tasemnice.
"Moč lišek a liščích démonů prý léčila nemoci. Mnozí mágové ji pili, aby si prodloužili život." - aspoň to píší pod symbolem Moč v Lexikonu čínských symbolů :)

Uživatelský avatar
Sweetie
Příspěvky: 3360
Registrován: sob říj 11, 2008 19:02
Bydliště: UK

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Sweetie » sob lis 19, 2011 23:34

Návštěvník píše:
RadkaS píše:
1/2Vitar píše:Ahoj lidičky. Myslíte že se dá kvůli chlorofylu odšťavit Nať z mrkve a pak to třeba smíchat s mrkvovou šťávou, nebo to není dobré? Chtěl jsem to zkusit, ale byl jsem doma přemluven že ta nať se nejí, takže ani štáva prý nebude dobrá.
Myslim, ze by se to dalo, vim, ze jsou zeme, kde se naopak ji nat a koren se vyhazuje...
ahoj, zdravím všechny ze španělské Tarragony,

jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.

Jinak já hodně vařím z kořenové zeleniny, takový ty klasiky jako svíčková apod. A čerstvý zelený jim kopřivy, nebo čaje z nich, sedmikrásky, jitrocel, lichořeřišnici - tu tu nikdy nezmiňoval, ale doporučuju, chutná výborně jako pěkné ostrá ředkvička, dá se jíst všechno, stonek, listy, květy, prostě lahůdka. Pak samo pampelišky, z luk českého ráje, jím, piju, děláme doma medy. Zatím nešťavím.

Tady kupuju čerstvý špenát, jak sem ho nikdy moc nemusela, tak čerstvý chutná výborně, trochu do sladka. Jím ho samotný, ale jak někdo psal, může bejt za chvíli nuda, takže upravuju takto: rozehřeju malinko másla na mírném ohni, čistý nakrájený špenát rozdělim na dvě půlky, stonky a listy. Stonky dám první do rozehřátého másla (ne rozpáleného) a klidně sporák hned zas vypnu, pže to stačí. Stonky v tom párkrát otočím, promíchám, přidám listy, otočím aby se okoupaly v tom másle, přikreju pokličkou a nechám asi minutu podusit v tý páře, co vznikla v hrnci. A je to hotový, rychlá příprava a doma to hodně baštíme, samotný nebo k jídlu.

Ještě kdo má rád česnek, já ho miluju, tak tak pět šest celých stroužků, nechat podusit a pak přidat teprv špenát. Taky moc dobrý. :delicacy:

Opuncie tu rostou taky, hojně, momentálně nejsou ještě úplně zralý, nevím kdy je sběr, zatím chutnaj ještě do kysela. Nejlepší je oloupat nožem doma, ty jehličky jdou dobře dolů, ale musí se opatrně, aby se nějaká neobalila na tu dužinu, a pak to neskončilo v puse... au aaaaa
to je vtip? tedy par zablesku vita se naslo.

marmarika
Příspěvky: 8
Registrován: úte zář 20, 2011 15:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od marmarika » sob pro 03, 2011 21:14

U nás se to prodává taky, mívají to ve všech běžných řetězcích. Jmenuje se to řapíkatý celer a je to skvělé do salátů. Libeček je něco jiného i když asi příbuzného (čeleď miříkovité)
Sweetie píše: jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.
http://mujsalekcaje.cz Dobré sypané čaje

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od Dano » sob pro 03, 2011 23:50

Sweetie píše:to je vtip? tedy par zablesku vita se naslo.
:D

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5403
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od rudo » čtv pro 29, 2011 3:32

marmarika píše:U nás se to prodává taky, mívají to ve všech běžných řetězcích. Jmenuje se to řapíkatý celer a je to skvělé do salátů. Libeček je něco jiného i když asi příbuzného (čeleď miříkovité)
Sweetie píše: jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.
v australii to iste

cellery su tie zelene dlhe stopky na stavovanie alebo nasekat do salatu

ta korenova bulva sa vola celeriac alebo zeleriac a dostat to tu teraz uz takmer v kazdom zelo
ale je to sezonne, teraz to uz na leto nebude posledne boli drevnate
potrebuje to chlad, tunajsiu zimu, tak medzi 0 a 20 stupnov
v spanielsku asi tiez nie jednoduche zalezi od oblast skor v horach ?

tu su dobre tmavozelene listy pod nazvom

silverbeet a tiez kale

v podtate sa to da jest len varene alebo sparene takze ortodoxni vita by chytili hysak
5 2 8

Uživatelský avatar
veg-1
Příspěvky: 14
Registrován: čtv říj 15, 2009 13:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od veg-1 » pát bře 08, 2013 15:50

předevčírem jsem do malých květináčků nasázel saláty (dubáček) zatím je mám na okně než je přesadím, tak snad se chytnou, vloni jsem jich měl plnou zahradu, moc mi chutná. jinak zelený mám rád, i divoký i pěstovaný. pravidelně sázím saláty, mangold, špenát, řeřichu, řapíkáč. dneska jsem teda koupil v obchodě pár římskejch salátů, a chystám se připravit to arašídové máslo podle XhardcoreX :delicacy:

borazon
Příspěvky: 24
Registrován: ned zář 27, 2015 14:25

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

Příspěvek od borazon » pát dub 08, 2016 21:51

Jím sedmikrásky (nejradši mám ty šťavnaté stonky), kopřivy, růžový jetel, bílou hluchavku, jitrocel kopinatý, řebříček, mladý jahodový listí, mladý černorybízový listí, pampelíky do salátů, šťovík, zkoušela jsem nakládat do soli a octa sakurové kvítky, mám ráda fialky a okvětní lístky planých růží (obojí spíš nasladko), divokou pažitku, měkká lůžka travních stvolů, bezové bobulky, březovou mízu, v malém množství šťavelové lístky, samozřejmě medvědí česnek, když se dostanu k záhonu denivek, taky neodolám, bylinky obecně uždibuju snad všechny.

Odpovědět