Lagenária

Tady pište své zkušenosti s jednotlivými druhy ovoce, zeleniny, atd.

Moderátor: hugo

Odpovědět
IvankaJ
Příspěvky: 12
Registrován: pon srp 03, 2015 22:03

Lagenária

Příspěvek od IvankaJ » pon srp 17, 2015 18:05

Tento rok som prvýkrát pestovala lagenariu sicerariu. Vypestovala som ju zo semienok a priesady som dala do skleníka už začiatkom apríla. Napriek teplomilnosti rastliny, sa priesady hneď chytili a už 15. júna som mala prvý plod v tvare pretiahnutej hrušky dlhý asi 40 cm. Potom nasledovalo obrovské rozprastanie a zarastanie skleníka, i strechy skleníka. Rastlina má samčie i samičie kvety, takže sa bočné výhonky nesmú odstraňovať a potrebuje prístup opeľovačov. Ďalšie plody mi nahádzala až v polovici júla a to tak rýchlo, že som sa nestačila čudovať. Rastlinu som pestovala bez použitia chémie a hnojenia. Použila som bio zem a počas rastu som zopár krát ešte prihodila tejto zeme ku koreňom. Momentálne postupne dozrieva a tvrde, niektoré plody sú ako baseballová pálka. Táto rastlina potrebuje konštrukciu po ktorej sa bude ťahať, ideálne po starej kostre z foliovníka. Výhoda je, že na ňu nejdú žiadne škodce a vôbec nechytá uhorkovú pleseň na listoch. Chuť plodov je niečo ako cukina, ale výhoda lagenárie je, že nevodnatie v šalátoch ako cukina. I zrelšie plody s väčšími semienkami sa dajú konzumovať, pretože sú lahodné a mäkké. A obsahujú cenné živiny. Nikdy nekonzumujeme plody kyslej chuti. Obsahujú toxíny, ktoré môžu spôsobiť vážne tráviace ťažkostil. S tým skúsenosť nemám, ale dočítala som sa o tom, preto upozorňujem. Inak má tekvica takmer neutrálnu chuť.Niektorí ju zavárajú ako rusle, iní, po dozretí uskladňujú na zimu alebo používajú ako dekoráciu.
Táto tekvica je jedna z najvýživnejších tekvíc vôbec. Obsahuje najviac cholínu v rastlinnej ríši. Cholín / vitamín B8 je dôležitý pre správne fungovanie mozgu, nervovej sústavy a činnosti svalov. Cholín sa priamo z krvi vstrebáva do mozgu. Pôsobí proti ukladaniu tuku v cievach a v pečeni. Cholín sa zničí alkoholom a antibiotikami. Cholín obsahuje látku, ktorá pôsobí ako prenášač nervových vzruchov, informácií medzi nervovými bunkami, preto ten blahodarný vplyv na nervový systém. V Indii, kde je lagenária tradičnou potravinou, sa z nej vyrába prášok, ktorý rozdávajú ľuďom po zemetrasení ako prostriedok na ukludnenie nervovej sústavy a zvládanie stresu. Novorodenci majú v krvi vysoký obsah cholínu, pretože ich nervová sústava je v stave prudkého rozvoja, preto môže byť lagenária vhodná i pre kojacie mamičky, najmä pre tie, ktoré nekonzumujú živočíšne produkty.
Tradičné americké, africké i indické kultúry z nej po dozretí vyrábali nádoby, hudobné nástroje a dekorácie. Jej pestovanie zvládne i začiatočník a radosť prinesie nielen ako jedlo pre náš mozog, ale i ako pekná exotická ozdoba v studených zimných mesiacoch.
foto https://plus.google.com/u/0/photos/+Iva ... 7925233345

IvankaJ
Příspěvky: 12
Registrován: pon srp 03, 2015 22:03

Re: Lagenária

Příspěvek od IvankaJ » pon pro 07, 2015 11:20

[quote="IvankaJ"]Tento rok som prvýkrát pestovala lagenariu sicerariu. Vypestovala som ju zo semienok a priesady som dala do skleníka už začiatkom apríla. Napriek teplomilnosti rastliny, sa priesady hneď chytili a už 15. júna som mala prvý plod v tvare pretiahnutej hrušky dlhý asi 40 cm. Potom nasledovalo obrovské rozprastanie a zarastanie skleníka, i strechy skleníka. Rastlina má samčie i samičie kvety, takže sa bočné výhonky nesmú odstraňovať a potrebuje prístup opeľovačov. Ďalšie plody mi nahádzala až v polovici júla a to tak rýchlo, že som sa nestačila čudovať. Rastlinu som pestovala bez použitia chémie a hnojenia. Použila som bio zem a počas rastu som zopár krát ešte prihodila tejto zeme ku koreňom. Momentálne postupne dozrieva a tvrde, niektoré plody sú ako baseballová pálka. Táto rastlina potrebuje konštrukciu po ktorej sa bude ťahať, ideálne po starej kostre z foliovníka. Výhoda je, že na ňu nejdú žiadne škodce a vôbec nechytá uhorkovú pleseň na listoch. Chuť plodov je niečo ako cukina, ale výhoda lagenárie je, že nevodnatie v šalátoch ako cukina. I zrelšie plody s väčšími semienkami sa dajú konzumovať, pretože sú lahodné a mäkké. A obsahujú cenné živiny. Nikdy nekonzumujeme plody kyslej chuti. Obsahujú toxíny, ktoré môžu spôsobiť vážne tráviace ťažkostil. S tým skúsenosť nemám, ale dočítala som sa o tom, preto upozorňujem. Inak má tekvica takmer neutrálnu chuť.Niektorí ju zavárajú ako rusle, iní, po dozretí uskladňujú na zimu alebo používajú ako dekoráciu.
Táto tekvica je jedna z najvýživnejších tekvíc vôbec. Obsahuje najviac cholínu v rastlinnej ríši. Cholín / vitamín B8 je dôležitý pre správne fungovanie mozgu, nervovej sústavy a činnosti svalov. Cholín sa priamo z krvi vstrebáva do mozgu. Pôsobí proti ukladaniu tuku v cievach a v pečeni. Cholín sa zničí alkoholom a antibiotikami. Cholín obsahuje látku, ktorá pôsobí ako prenášač nervových vzruchov, informácií medzi nervovými bunkami, preto ten blahodarný vplyv na nervový systém. V Indii, kde je lagenária tradičnou potravinou, sa z nej vyrába prášok, ktorý rozdávajú ľuďom po zemetrasení ako prostriedok na ukludnenie nervovej sústavy a zvládanie stresu. Novorodenci majú v krvi vysoký obsah cholínu, pretože ich nervová sústava je v stave prudkého rozvoja, preto môže byť lagenária vhodná i pre kojacie mamičky, najmä pre tie, ktoré nekonzumujú živočíšne produkty.
Tradičné americké, africké i indické kultúry z nej po dozretí vyrábali nádoby, hudobné nástroje a dekorácie. Jej pestovanie zvládne i začiatočník a radosť prinesie nielen ako jedlo pre náš mozog, ale i ako pekná exotická ozdoba v studených zimných mesiacoch.

Odpovědět