Papaya

Tady pište své zkušenosti s jednotlivými druhy ovoce, zeleniny, atd.

Moderátor: hugo

Odpovědět
nowal
Příspěvky: 7
Registrován: sob čer 26, 2010 21:14

Papaya

Příspěvek od nowal » sob čer 26, 2010 22:37

Koukam ze nevidim vlakno o papaye.

Obsahuje až 88 % vody, 10 % sacharidů, 0.5 % bílkovin, 0.1 % tuku.
Plody se pojídají ponejvíce čerstvé, přidávají se do ovocných salátů, dělají se z nich šerbety, džusy, zmrzliny aj.

Papain je výborným trávicím enzymem a současně má i specifické protizánětlivé účinky. Využívá se při výrobě léčiv pro humánní i veterinární medicínu, v potravinářství, při výrobě žvýkací gumy, v textilním průmyslu, v kosmetice aj. Semena jsou prostředkem proti hlístům a abortivem (prostředkem vyvolávajícím potrat). (Tak na to pozor!)

Prave sem si jednu zelenou papayu koupil v globusu. Myslim ze na traveni(enzym papain) to bude vyborne!!(zabalil jsem ho jako to jde delat u avokada, spolu s jablkem do papirove proderavene uterky).

Papaya je lepsi nez travici enzymy papain-bromelain v kapslich....
Čerstvě drcená semena poskytují účinnou látku odborně nazývané aglykon glukotropaeolinu benzylu isothiokyanátu (BITC), který je bakteriostatický, bakteriocidní a fungicidní. Tento enzym se nachází v přirozeně vysoké koncentraci v dosud zelené slupce a v jádrech ovocného plodu. Má rovněž mírné, uklidňující účinky na žaludek a napomáhá trávení proteinů.
Papain má také podle některých zdrojů nepatrně odbourávat fibrin z vnitřních stěn cév, což by mělo zamezovat vzniku trombóz. Rovněž údajně má také projasňující vliv na povrch zubů.Optimální aktivita se pohybuje v rozmezí pH 6 - 7. Některé prameny uvádějí, že na enzymovém preparátu složeného z papainu byly prováděny klinické studie použití proteolytických enzymů v onkologii. Závěrem těchto studíi je to, že enzymová terapie může snížit nepříznivé účinky způsobené radioterapíi a chemoterapíi. Jsou zde také důkazy, že u některých druhů nádorů je možno prodloužit přežití. Je však nutné si uvědomit, že tyto informace jsou nepotvrzené a je třeba je podrobit dalšímu zkoumání.
V kožním lékařství se používá při léčení ekzémů a nekros - neprogramovaná (patologická) smrt buňky, ke které dochází v důsledku nevratného narušení některé ze základních buněčných funkcí.
http://www.celostnimedicina.cz/papain.htm

Vite o tom ze vetsina lidi ma nedostatek HCL a travicich enzymu(s vekem a hlavne STRESY a uspechanym neprezvykovanim a neproslinovanim pri kousani... :shock: )
Kdo chce neco vice bude velmi prekvapen kdyz zjisti proc ho(nejen orechy...) tlaci dlouho v brise....A navic jde o malo zname info o vlivu dostatku HCL na imunitu a celkove zdravi cloveka!(vcetne eliminace plisni z potravin..):
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... a4fe77f968
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=5&t=790
Naposledy upravil(a) nowal dne sob čer 26, 2010 23:15, celkem upraveno 2 x.

nowal
Příspěvky: 7
Registrován: sob čer 26, 2010 21:14

Re: Papaya

Příspěvek od nowal » sob čer 26, 2010 23:06

Neco malo pro ty co miluji herbare:
Papaya zahrnuje 22 druhů, které mají svůj původ v tropických nížinách a horách Střední Ameriky, v oblasti jižního Mexika až po Nicaraguu a Kostariku.
http://www.avicenna.cz/item/carica-papaya-papaja-obecna

Hlavní použití: Prokázána byl účinek proti otokům. Další uváděné účinky vyžadují další potvrzení. Papaja je používána při trávících potížích, zánětech a vředech v oblasti žaludku a dvanáctníku a také při nedostatečné činnosti slinivky. Enzymové preparáty s obsahem papainu se používají v doplňkové léčbě revmatismu.

Enzym papain, který ovoce obsahuje, dokáže zmírňovat bolest. Je dokonce využíván v lékařství, kdy injekce obsahující tento enzym vpichované přímo do páteře účinně pomáhají uvolňování zablokovaných plotének.


Kontraindikace :

Papaja se nedoporučuje v těhotenství a době kojení. Kontraindikací jsou poruchy krevní srážlivosti.

Nežádoucí účinky :

Při doporučeném dávkování nehrozí zdravotní riziko, lze však předpokládat vznik alergické odezvy u zvláště citlivých osob.

Interakce :

Je dokumentována interakce s léky typu warfarinu (léky snižující krevní srážlivost působením proti vitaminu K).

Obvyklá dávka :

Pro plody nebo listy papáji není definováno vhodné dávkování. Léčivé enzymové přípravky obsahující přesné množství papainu mají dávkování uváděné. V průměru jde o 300 mg papainu třikrát denně.
Naposledy upravil(a) nowal dne sob čer 26, 2010 23:23, celkem upraveno 1 x.

nowal
Příspěvky: 7
Registrován: sob čer 26, 2010 21:14

Papaya-RECEPTY

Příspěvek od nowal » sob čer 26, 2010 23:21

Dužina dobře vyzrálých plodů je medově nasládlá připomíná ananasové melouny. Plod rozpůlíme, odstraníme semena a dužinu vybereme lžičkou nebo papáju oloupeme, rozkrojíme a dužinu zbavenou semen nakrájíme na kostky.

Konzumujeme čerstvé, ve sladké i slané úpravě, připravují se z ní saláty, moučníky i nápoje. Papáje se konzumují na slano – s pepřem, chilli; na sladko s jiným sladkým druhem ovoce. Semena se užívají jako pepř. Dužnina obsahuje až 90 mg vitamínu C ve 100 g, mnoho provitaminu A, B vitamíny, hodně draslíku, fosforu, vápníku a železa.

Čerstvá papája se často užívá jako součást snídaní.

Míchaný salát
připravíme z jednoho banánu, jednoho jablka, jednoho kiwi, několika kostek papáji. Vše naaranžujeme do pohárů.

Papája s malinami
Suroviny: 1 papája, 1 a 1/2 šálku malin, štáva z 1 limetky

Postup: Papáju rozřízneme podélně napůl, vybereme lžicí černá semínka a dutinu naplníme malinami. Vložíme na ozdobné misky a zbytkem malin posypeme okolí plodu. Papáju i maliny polijeme šťávou z limetky, která zvýrazní chuť ovoce. Podáváme jako dezert při slavnostních příležitostech.

http://jaruna7.bloguje.cz/537490-papaja ... ecepty.php


Jednohubky pro dobré trávení


Pokud čekáme z nějakého společenského důvodu přejídání nevhodným jídlem, je velice vhodné podpořit organizmus větší dodávkou enzymů, které pomohou hlavně játrům a slinivce v jejich náročné práci. Díky enzymům z papáje, ananasu a červeného vína, tak máme mnohem snadnější trávení těžkého jídla, která by nám jinak mohlo působit nějaké zdravotní potíže. K tomu účelu se velice hodí celkem efektní a velice dobré
OVOCNÉ CHUŤOVKY
• ananas, papája, hroznové víno, párátka•
Ananas nakrájíme na plátky zhruba půl centimetru silné. Z plátků pak vykrajujeme malými vykrajovátky na cukroví zvolené tvary. Papáju podélně rozkrojíme, nezbavujeme ji však slupky. Slupka je totiž to nejzdravější na papáje a navíc se její světle zelený odstín postará o chuťovky pestřeji barevné. Rovněž z papáji vykrajujeme různé tvary. Kuličky hroznového vína můžeme použít buď vcelku nebo – jsou-li hodně velké – je rozkrojit, jako jsme to udělali my. Pak už jen párátkem spojujeme vždy jeden tvar ananasový, jiný tvar z papáji a završíme vše kuličkou hroznového vína. Čím více barev se na párátku sejde, tím bude chuťovka vypadat efektněji. Obrázek-viz odkaz!
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=23&t=527
(:-) >:-)

Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1043
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

Re: Papaya

Příspěvek od epony » ned srp 01, 2010 22:39

jej, vdaka za papayove recepty, hned zajtra si nejaké kupim a vyskušam nové kombinacie.. :mrgreen:
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.

Michael

Re: Papaya - podivný experimenty s chutí

Příspěvek od Michael » čtv pro 25, 2014 4:37

proč, proč maj lidi stále snahu něco zlepšovat, maskovat, podivně kombinovat..nechte to jak to je, příroda sama to dotáhla k dokonalosti..nezlepšíte to..podivných chuťový experimenty maj jaký cíl - přerazit pálivost semínek, udělat papáju sladší, nebo nesnesete pohled na vydlabanou papáju připomínající ženský orgán .. :roll:

Odpovědět