jak je to s mraženou zeleninou?

Tady pište své zkušenosti s jednotlivými druhy ovoce, zeleniny, atd.

Moderátor: hugo

Odpovědět
Uživatelský avatar
Karin11
Příspěvky: 13
Registrován: ned led 22, 2017 10:45
Bydliště: Nýdek

jak je to s mraženou zeleninou?

Příspěvek od Karin11 » úte led 24, 2017 7:53

Zdravím všechny nadšence raw :) jsem tu novučká a nedávno jsem si udělala hráškovou polévku z rozmraženého hrášku,,, jak to vidíte? děkuji moc :)

Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4709
Registrován: stř led 28, 2009 13:31

Re: jak je to s mraženou zeleninou?

Příspěvek od Panda » úte led 24, 2017 12:39

Prodávaná mražená zelenina je pasterizovaná - před mrazením se tepelně upravuje. Není to sice úplně vařené do měka, ale ani syrové, je to tak nějak napůl. Tedy, pro vitariána nic moc, jedině jako nouzovka po přechodnou dobu. Vlastní mražená zelenina by měla být na tom podstatně líp. Sice struktura je narušená (rozpadá se), ale zůstává celkem ještě živá. Je to podobné jako u sušení - není to čerstvé, živá složka je už ochuzená, ale je to podstatně lepší než vařenina.

Uživatelský avatar
Karin11
Příspěvky: 13
Registrován: ned led 22, 2017 10:45
Bydliště: Nýdek

Re: jak je to s mraženou zeleninou?

Příspěvek od Karin11 » stř led 25, 2017 10:48

Panda píše:
úte led 24, 2017 12:39
Prodávaná mražená zelenina je pasterizovaná - před mrazením se tepelně upravuje. Není to sice úplně vařené do měka, ale ani syrové, je to tak nějak napůl. Tedy, pro vitariána nic moc, jedině jako nouzovka po přechodnou dobu. Vlastní mražená zelenina by měla být na tom podstatně líp. Sice struktura je narušená (rozpadá se), ale zůstává celkem ještě živá. Je to podobné jako u sušení - není to čerstvé, živá složka je už ochuzená, ale je to podstatně lepší než vařenina.
:) Děkuji moc, Pando,,,, vypadá na to, že jsi mým průvodcem a mně to těší... tělíčko se zklidňuje.

Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3939
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: jak je to s mraženou zeleninou?

Příspěvek od Jindra » pát led 27, 2017 17:55

o mražení jsem četl několik zdrojů a jasno stále nemám.
každopádně souhlas s Pandou

aby se zachovalo co nejvíc enzymů, je potřeba rozmrazovat co nejrychleji (samozřejmě v rámci raw)
rychlost zamrazování zas tak kritická není
jestli to najdu, dám sem odkaz na přínosné čtení

momentáně dělám test: dal jsem do mrazáku fazole mungo (čerstvě koupené bio, přímo ze sáčku) a po pár dnech mražení vyzkouším, jak ochotně bude klíčit - čili nakolik tomu mráz vadí, nevadí

jo, našel jsem:
http://www.darius.cz/receptar/chlad_mraz.doc

bezva den!
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid

Uživatelský avatar
Karin11
Příspěvky: 13
Registrován: ned led 22, 2017 10:45
Bydliště: Nýdek

Re: jak je to s mraženou zeleninou?

Příspěvek od Karin11 » stř úno 01, 2017 13:25

Jindro,
MOC děkuji...
a já myslela, že je to opačně,,,, velmi rychlé zamražení a pomalé rozmrazování,,, hmmm,,, ale jak rychle rozmrazit,,, prosím dej vědět, jak dopad test, to mně hodně zajímá,
děkuji
ZDAREC živému životu :)

Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3939
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: jak je to s mraženou zeleninou?

Příspěvek od Jindra » sob úno 11, 2017 20:57

test dopadl dle mého očekávání = OK
však kolik semínek přežije v přírodě zimu, že jo
Takže: mungo bylo v mrazáku týden. klíčilo pak naprosto stejně jako kdykoli jindy. už je spapkané, mňam :-)
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid

Odpovědět