Raw kukurica?

Tady pište své zkušenosti s jednotlivými druhy ovoce, zeleniny, atd.

Moderátor: hugo

Odpovědět
Monixa
Příspěvky: 2
Registrován: pát dub 19, 2013 19:57

Raw kukurica?

Příspěvek od Monixa » pát dub 19, 2013 20:04

Zdravim všetkých som tu nová na fore, vitariansky sa stravujem uz zhruba 2 mesiace. snazim sa co najviac % stravy takej prijimat.

chcem sa spytat, nakolko mam posledne tyzdne chut na kukuricu. Patri do vitarianskej stravy? nie je surova kukurica jedovata?

a potom ktorymi sposobmi spracovana je este ok? ususena a pomleta? ako "kukuričná strúhanka" z ktorej sa chystam spraviť si susene kukuricne chlebiky?
tesim sa na Vase komenty m:-)

smajliss
Příspěvky: 1243
Registrován: čtv srp 18, 2011 20:07

Re: Raw kukurica?

Příspěvek od smajliss » pát dub 19, 2013 20:30

kukuřici nejíst .. je to potravina, kterou naprosto ovládl ďábel a označujeme to GMO :P
dej si nějakou jinou dobrůtku, která uspokojí choutky

Uživatelský avatar
tristazmista
Příspěvky: 483
Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
Bydliště: Brno

Re: Raw kukurica?

Příspěvek od tristazmista » sob dub 20, 2013 22:51

ja si sazim sladkou kuku kazdej rok na zahradu, letos mam pripravenej asik 70m radek kde jich nalupu asik 280 kousku(po 25cm jednu).... samozrejme jak smajliss pise, seminka mam od sveho lokalniho GMO dealera >:-)
Your garden ain't gonna grow unless it's got some good shit for fertilizer.

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Raw kukurica?

Příspěvek od Dano » sob dub 20, 2013 23:09

Od dealera :)
Monixa píše:..kukuricu. Patri do vitarianskej stravy? nie je surova kukurica jedovata?
a potom ktorymi sposobmi spracovana je este ok? ususena a pomleta? ako "kukuričná strúhanka" z ktorej sa chystam spraviť si susene kukuricne chlebiky?
Ci patri do vita stravy, no ak ju chces zaskatulkovat tak cerstva surova zrejme ano.
Jedovata urcite nie je.
Co myslis pod ok? Ci je este akoze vita?
Neporovnatelne. Uz len medzi cerstvou (= stavnatou a "nezrelou") a ususenou je obrovsky rozdiel. Vobec nemyslim na obsah vody, tou sa dolejes.

Ta cerstva sa da hravo zozut, celkom chuti (jednoduche cukry) a da sa celkom lahko stravit.
Ta ususena sa neda zozut ani nahodou, a ak predsa (alebo si pomozes mlynom) tak sa ovela tazsie travi a nechuti vobec (samy skrob). Ludia to riesia dochutenim (sol), pripadne a/alebo teplom (cast skrobu sa z velkej casti rozstiepi nazad na jednoduchsie a chutovo lepsie jednoduche sacharidy). Podobne ako ked si das v Tibete do caju prazenu muku, surovu tam asi nikto neda. Ked som sa tulal Mexikom, oni vsade kazdy den na vrecia mleli staru kukuricu a dolievali vodu a z toho tvaruju tie ich placky. A hned do obchodu, v kazdom krame tie uplne cerstve placky maju v chladnicke a vsetci na tom frcia. Neochutene. Susene by ich nikto nezjedol. Samozrejme ich pred podavanim opecu, ale ani take ich nikto neje. Vzdy opecene a navyse ako cast jedla (maso, pikantne omacky, fazule,...)

Pockaj do jesene a kup cerstvu, mozno ta oslovi. Bud velmi mladu krmnu, alebo ak tu cukrovu tak kludne zltu (ale stale makku!). A pozor na enzymy, idu ako pila :) cim je teplejsie tak tym makaju rychlejsie. Doslova kazdym dnom ta kukurica bude menej a menej chutna (a tvrdsia) ako budu skladat stale viac a viac jednoduchych sacharidov do skrobu - zasoby energie na buduci rast klicku, a tak zrno vydrzi schopne naklicenia hadam aj storocia.

Spominam na experiment. Zobral som na dovolenku, predpokladajuc lahku logistiku a trvacnost, okrem ineho hadam 10-20 sulkov mnam sladuckej cerstvej kukurice. Do chladnicky sa nezmestili, kedze tam sli mliecne a masove ai. vyrobky a polotovary spolubyvajucich. Mal som ich teda v tieni na terase. Bolo to v lete, cyklo v Taliansku pri Lago di Garda, teplucko... Stale tvrdsie a nechutnejsie, posledne som s velkou nechutou dorazil az na 5. den. Tie som uz daval uplne nasilu, aj tvrdsie boli stale viac, zuvacie svaly dostali zabrat. A ako ma nafukovalo...! Uz nikdy viac :)

Bud som ich mal vylupat z klasu (islo to uplne lahko, kedze boli uz tvrdsie) a namacat ich vo vode aj par dni, mozno by aspon zmakli, aj keby sa mozno ten skrob uz nazad nerozlozil. Lebo skusil som to potom inokedy ako pokus a cerstve a nasledne uschnute zrna kukurice nevyklicili. Neviem ci je nutne aby najskor boli vyschnute totalne, uplne bez vody.

Alebo zarucene, aspon uvarit. No, bojoval som, akoze vitarian :)

To mas ako s hrachom. Opac mlady cerstvy a porovnaj ho so "susenymi chlebikmi" z muky z rozomleteho sucheho hrachu. Bez dochucovadiel ako sol, koreniny, cesnak/cibula apod. by si si vybrala urcite velmi rychlo. A aj keby si si (s tymi dochucovadlami) vybrala predsa "chlebiky", travenie bude ovela horsie ako pri tom mladom.

Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4700
Registrován: stř led 28, 2009 13:31
Bydliště: Most, Praha, (Lanžhot, Břeclav, Brno, Rožnov)
Kontaktovat uživatele:

Re: Raw kukurica?

Příspěvek od Panda » ned dub 21, 2013 8:49

Čerstvá mladá (z pole) je výborná. Ale i mražená (v pytlíku) - sice už trochu pasterizovaná, ale také stále ještě dost dobrá (je nutné vybírat výrobce), hlavně kde se jinak k lepší dostat. K rozmrazení stačí chvíli propláchnout teplou vodou.

Odpovědět