http://www.youtube.com/watch?v=47yjT6whN9A
Rizoto po cesku
http://raw-katka.webnode.cz/news/rizoto-po-cesku/
Mne sa zatial nezadarilo, je to iba otazka casu

Moderátor: hugo
Mno... mohlo by to být přebytkem bílkovin? Když sním hrnek munga denně, tak mi taky nebude dobře. Ovoce a zelenina by měly být základ, a bílkovin jen 10 %. Ořechy spíš výjimečně.Lea píše:Otázka na všechny přítomné klíčkaře: jak je možné, že mi po pouhém měsíci 100 procent vita stravy (až na 2 dny s hrnkem čerstvého kozího mlíka ze sousední vísky) tělo začalo odmítat klíčky (hlavně luštěninové, hrůůůůza)? Po pěkně naklíčené cizrně mi bylo celkem těžko, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost. Po čočce už je mi mizerně a vojtěška taky nic moc, i když to bych ještě snesla. Nevím, třeba dělám nějakou chybu. Nevíte někdo, jaký klíček je nejlépe stravitelný? Přeci jen je to zábavička, si to pěstovat a těšit se na to. Tak se toho nechci vzdávat. (Všechny jsem ještě nezkoušela, ale už teď mám trochu obavy.)
Uff, to je snad horší než po bramborákách (blahé paměti).Zítra dám půst.
Ja je zkousel naklicit, pytlikovane z obchodu a nejdou klicit. Patrne prosly vysokotepelnym ususenim... Avsak hrasek od stejneho vyrobce mi normalne klici. Ony jsou fazole namocene i velmi nedobre, za syrova bez povareni...s.arik píše:tak mungo je spíše soja než fazole, ale nebudu se hádat o slovíčka.
klasické fazole jsou za syrova jedovaté a o bobu zahradním jsem našla rozporuplné informace (někde že jsou raw jedovaté jako fazole, jinde že nedozrálé boby jsou podobnou lahůdkou jako mladý hrášek).
Klasické fazole proč ne, ale vařené! Jo, míval jsem zvyk občas si koupit v konzervě a tomatové omáčce. K fazolům ale de fakto ale patří i mugo a adzuki a ty se dají jíst syrové naklíčené-možná jako jediné "druhy fazollí" pokud mám správné informace Můžeš zkusit vyzkoušet hlavně mungo z bio obchodu, to klíčí super a jí se syrové.Janek píše:zacinam byt asi zpatky priznivec pestre stravy v malem mnozstvi
Ja je zkousel naklicit, pytlikovane z obchodu a nejdou klicit. Patrne prosly vysokotepelnym ususenim... Avsak hrasek od stejneho vyrobce mi normalne klici. Ony jsou fazole namocene i velmi nedobre, za syrova bez povareni...s.arik píše:tak mungo je spíše soja než fazole, ale nebudu se hádat o slovíčka.
klasické fazole jsou za syrova jedovaté a o bobu zahradním jsem našla rozporuplné informace (někde že jsou raw jedovaté jako fazole, jinde že nedozrálé boby jsou podobnou lahůdkou jako mladý hrášek).
Takze otazka do fora - konzumujete fazole?
Zvyseny obsah kys. fytove moze mat rozne negativne ucinky, hlavne na travenie, ale neda sa celkom presne predpovedat, ci su z toho tie afty. U kazdeho to moze posobit inak a inak intenzivne (zavisi, ake mas silne travenie a kolko phytickej kyseliny travenie zvladne). Je lepsie ju teda odstranovat, do 30g denne orechov ani moc netreba, ale nad 30g uz urcite. Jedavat 100g nenamocenych semienok, nieje dobry napad.questionmarq píše: ↑stř bře 21, 2018 16:29Ahoj, poslední dobou jsem začal jíst více ořechů (3-4 mělké polévkové lžíce - para, lískáče, mandle + slunečnicová semínka) ořechy jsem vždy na několik hodin namáčel ve vodě kvůli snížení obsahu anti živin. Nicméně nevim jestli toto namáčení mělo nějaký význam, protože jak jsem se dočetl později, tak by se měly namáčet v teplé vodě se lžičkou soli ( http://www.vyvazenezdravi.cz/vyznam-nam ... echu-semen ), kdežto já jsem je nemáčel jen ve studené.
Po nějakém čase pozoruji zvýšený výskyt aftů - může to mít nějakou spojitost? Napadá mě, že by to mohl způsobovat zvýšený příjem kyseliny fytové.
Jaký na to máte názor vy? Má někdo podobnou zkušenost?
ještě poznámka pod čarou - musím uvést, že nejsem vitarián. O stravu se zajímám dost a pořád a pořád mi z toho vychází jako nejideálnější low-carb strava, založená na zelenině, tucích a bílkovinách. Ale to je to jiného tématu![]()