Prírodné faktory a cykly a ich vplyv na organizmus

Tady se snažte dodržovat témata a nevybavovat se, od toho jsou tu kecárny.
Počítejte s tím, že to po vás bude někdo další číst a hledat tady informace.

Moderátor: hugo

Odpovědět
misooo
Příspěvky: 2
Registrován: úte říj 27, 2015 12:12

Prírodné faktory a cykly a ich vplyv na organizmus

Příspěvek od misooo » pon led 23, 2017 11:12

Dobrý deň,

už dlhšiu dobu sa venujem vplyvu prírodných cyklov a na ne nadväzujúce striedanie astronomických udalostí (splnovrat, spln) na organizmus človeka, s čím úzko súvisí aj sezónnosť potravín a ich dostupnosť.
Celé som to nazval "prírodné cykly", jemne je v nich zahrnutá typológia človeka (4 základné typy), podľa pohlavia a zvýraznenia dominantného orgánu (pečeň/ladniny) schopného vytvárať a udržiavať zásoby v prípade nedostatku potravy.

Z toho sú odvodené typy, nazvyme:

1) Pečeňový typ chlapa
2) Ladvinový typ ženy
3) Ladvinový typ chlapa
4) Pečeňový typ ženy

Delenie podľa ostatných orgánov pre túto chvílu vynechávam, nie je dôležité, zatial len doplním že každý človek má jeden silný a jeden oslabený orgán, podľa neho sa u konkrétneho človeka rozvinie aj daný typ choroby (tým mu je v podstate vrodená).
Tiež zatial prezradím, že najideálnejšie je ak sa spolu stýkajú iba 1 a 2, a 3 a 4. Kým 1 a 2 by mali udržiavať nazvem cyklus "Južanský", 3 a 4 cylus "Severský". Kým u južanskej dvojici chlap preferuje naberanie zásob do pečene a predáva ich žene do ľadvín, u severskej chlap vytvára najmä zásoby do ľadvín a dodáva ich žene do pečene. Dodržiavaním toho vytvárajú harmonický kolobeh.

Tu musím povedať, že na vytváranie zásob do tých dvoch orgánov sa hodí rozdielna potravina, pečeňové zásoby vytvára výživný tuk, ľadvinové bielkovina. Tuk preťažuje pečeň, bielkovina ľadviny a tým každí využíva svoj silnejší orgán.

Kedže dostupnosť týchto potravín sa v roku (neskôr ukážem že aj v meniacoch) mení, musí sa počas roka meniť aj schopnosť naberať/odoberať zásoby (pozri obrázok). Nelogické, aby bolo telo nastavené na vytváranie zásob v čase keď potravina na to vhodná práve nie je dostupná. (zahrniem rozmnožovací cyklus u zvierat, v jarnom období nie je vhodné porážať väčšie zviera ako krava/prasa kedže má práve mladé, prípadne nemožnosť skladovania mäsa z neho po dlhšiu dobu pri vysokých jarných a letných teplotách).

Celá problematika je podrobnejšie spracovaná na stránke:
http://prirodnecykly.szm.com
alebo (to isté):
http://prirodnecykly.websnadno.cz

Obrázek

Uživatelský avatar
Lekno
Příspěvky: 155
Registrován: sob lis 16, 2013 13:57

Re: Prírodné faktory a cykly a ich vplyv na organizmus

Příspěvek od Lekno » pon led 23, 2017 11:32

Znamena Tvoja uvaha to, ze zijeme v nespravnych zemepisnych miestach, kde su zivotne podmienky pre zdravy zivot nie idealne ?
Pozitivum chladnejsich poloh ma napada: zima je alkalizujuca, asi menej parazitov (ale aj tu ich je hodne).
Ci mas niektory organ slabsi/zatazenejsi si mozes potvrdit cez iridologiu.

Moze nasledujuce uvaha znacit :"Tu musím povedať, že na vytváranie zásob do tých dvoch orgánov sa hodí rozdielna potravina, pečeňové zásoby vytvára výživný tuk, ľadvinové bielkovina. Tuk preťažuje pečeň, bielkovina ľadviny a tým každí využíva svoj silnejší orgán."
ze bielkoviny a tuk nie su naidealnejsim palivom pre nas dopravny prostriedok ?
Potom je otazne, ci moze existovat potravina, kde kategorizovat na dobre/zle je nepodstatne ?

misooo
Příspěvky: 2
Registrován: úte říj 27, 2015 12:12

Re: Prírodné faktory a cykly a ich vplyv na organizmus

Příspěvek od misooo » stř bře 22, 2017 23:14

Myslím, že podmienky pre prežitie sú dobré takmer všade, ak príroda chcela aby ľudstvo osídlilo celú zemeguľu,
musela tiež vytvoriť spôsob ako v nej prežiť. Kedže potraviny sú pre život nevyhnutné, tak v každom kúte sveta
by malo byť dostupné prirodzene sa nachádzajúce jedlo, naviac presne vhodné pre dané klimatické podmienky. Ak
začnem rovníkom, tak tam je situácia viac menej jasná, celá paleta od flóry po faunu. Na youtube je možné vidieť
ako pôvodný lovci z kmeňa Hazdzabe a pod. zabijú dikobraza (mimochodom podľa mojej teórie ide o sadlové mäso),
alebo skunka a upečú.
O niečo vyššie, teda v miernom pásme už začína flóry ubúdať, sú odkázaný viac menej len na mäso, s výnimkou trochy
zeleniny, ovocia pre spestrenie stravy hlavne v letných mesiacoch a samozrejme obilniny ktoré sú skladovateľné počas celého roka.
Na úrovni Nórska a pod. už nie je takmer žiadna konzumovaťeľná flóra, okolo polárneho kruhu sú radi ak cez leto
nazbierajú trocha lesného ovocia, prípadne dopestujú trocha ozimnej pšenice. Sú odkázaný viac menej iba na mäso (tu už iba lojové)
z losa alebo zo soba, a mlieko z neho. Mimochodom, mlieko je veľmi zaujímavá potravina, obsahuje v podstate všetky zložky
potrebné pre prežitie, keďže mláďa je na ňom schopné súvisle prežiť aj 6 mesiacov. V prímorských oblastiach alebo blízko riek si
môžu dopriať trocha mäsa z lososovitých rýb.
Na póloch to už je čisté K.O., len veleryby a tulene (vyslovene sadlové mäso, podobne ako bravčové), čo sa perejavuje na tvárach
eskymákov, sú vyslovene zagulatené ako stopy po konzumácii sadlového mäsa. Lojové mäso naopak tvár zužuje, zaťažuje ľadviny.

S tými parazitmy máš dosť pravdu, čím chladnejšie podmienky tým je ich menej, podobne ako baktérií. Ľudia žijúci v rovníkových oblastiach
sú na túto "záťaž" zvyknutý podstatne viac, viz indi prípadne ľudia zo spomínaných kmeňov, schopní prežiť v špine bez nakazenia. Taktiež
sa to dá overiť na kysnutí mlieka, v lete skysne postatne rýchlejšie a to môže byť pri rovnakej, trebárz izbovej teplote. Tiež mäso sa
v lete skazí o niečo rýchlejšie, baktérie ho ho dokážu znehodnotiť za krátky čas a kľudne môže byť uskladnené rovnako v chladničke.
To všetko majú za následok baktérie v ovzduší.

Ozeki
Příspěvky: 205
Registrován: čtv kvě 21, 2015 15:01

Re: Prírodné faktory a cykly a ich vplyv na organizmus

Příspěvek od Ozeki » sob dub 15, 2017 22:40

"S tými parazitmy máš dosť pravdu, čím chladnejšie podmienky tým je ich menej, podobne ako baktérií."

Opravdu? A proto se chřipky šíři v chladu a vlhku (na podzim?) a ne v suchu a teplu (v létě :-) Kysnuti mléka a maso, to je o tom, ze teplo urychluje procesy a chlad zpomaluje... zkratka vycházís z omylu a chybí ti základní informace myslím.

Ohledem vlivu hvězd na člověka: prohlédli si Kosmos Casoprostorova odysea (epizoda 8), hned na začátku ti Neil deGrass Tysson vysvětli, jak to vidí astrofyzici a racionálně smýšlející lidé... v případě zájmu ti pošlu odkaz.

Hypotéza (záměrně neuvadim Teorie), kterou rozvíjís (a sice lidé a strava) má malý problém, nelze ji prověřit pokusem ani zopakovat, tedy neexistuje žádný důkaz.

Odpovědět