OLEJE

Tady se snažte dodržovat témata a nevybavovat se, od toho jsou tu kecárny.
Počítejte s tím, že to po vás bude někdo další číst a hledat tady informace.

Moderátor: hugo

Danča
Příspěvky: 182
Registrován: ned pro 26, 2004 16:45
Bydliště: Brno

OLEJE

Příspěvek od Danča » stř dub 13, 2005 20:23

Jakou máte doma sbírku?
Já jen olivový a slunečnici. A u toho olivového jsem se musela naučit tu chuť mít ráda a teď už je to v pohodě. :)
Četla jsem tu o makadamovém... :shock: Plánuju koupit lněný.

Uživatelský avatar
Ondraw
Příspěvky: 262
Registrován: čtv úno 26, 2004 9:31
Bydliště: Přerov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondraw » stř dub 13, 2005 20:39

Oleje uz nikdy zadny. Nejen proto, ze nikdy nemas jistotu, jestli nejsou zlukly (udajne jsou vsechny oleje, ktery nejsou ve svetlo nepropustnem obalu, zlukly..) ale hlavne protoze je to podle me nesmysl. telo potrebuje kvalitni tuky, ale neni duvod oddelovat od olejnatyho seminka nebo od olivy jen olej a zbytek nechat.. proc nesnist avocado cely i se superkvalitni bilkovinnou, proc jen olej, to samy u oliv ci slunecnice, ikdyz ta ma protein nic moc;) je to jen muj nazor, oleje jsou naprosto potreba a super, ale proc je separovat..
be free, be just, be innocent :p

Uživatelský avatar
Ondraw
Příspěvky: 262
Registrován: čtv úno 26, 2004 9:31
Bydliště: Přerov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondraw » stř dub 13, 2005 20:41

nebo takovy konopny olej, proc se ochuzovat o kvalitni protein v konopnem seminku? muj tip, pomixuj konopne seminko s vodou v mixeru, pak preced a mliko vypij, obstaras telu kvalitni tuky i bilkoviny, takhle to vidim aspon ja.. peace
be free, be just, be innocent :p

Uživatelský avatar
zebedee
Příspěvky: 36
Registrován: stř bře 02, 2005 1:05
Bydliště: Hradec Králové / Praha

Příspěvek od zebedee » stř dub 13, 2005 22:01

Jako potravinu používám jen olivový a sice dost málo, když dostanu chuť a udělám si salát. Většinou teď ale jím jednotlivý druhy zvášť a samotný. Až mě samotnou překvapuje, že nemám potřebu si to něčím "vylepšovat".
Plánuju si ale v nejbližší době pořídit nějaké kvalitní na masáže (lněný? mandlový? avokádo? ještě nevim..) - dělá mi moc dobře si ráno dát pár kapek na ruce a večer promnout chodidla, prsty a nožky vůbec až po kotníky. Good relax 8)
..Raw is food..
..God is good..

Uživatelský avatar
RadkaS
Příspěvky: 2536
Registrován: úte bře 02, 2004 21:00

Příspěvek od RadkaS » čtv dub 14, 2005 3:26

Ja jsem taky nedavno dosla k tomu, ze je to zbytecne. V Recku stejne rikali, ze se zahriva na dost vysokou teplotu. Zviratka taky olej nelisujou a jsou v pohode.
(sem tam si taky do neceho olej pridam, ale spis na chut nez pro potreby tela).
Zase z toho vychazi, ze je to o penezich, jako vsechno :( .

Uživatelský avatar
smaldas
Příspěvky: 168
Registrován: stř črc 21, 2004 8:45
Bydliště: Scotlandija

oleje

Příspěvek od smaldas » čtv dub 14, 2005 9:01

taky používám slunečnicový a olivový.. třeba takový olivový z rozetřeným česnekem a bazalkou, nechat chvilku spolu máčet a pokapat salát.. mňamka dobrá :wink: mám ho ráda a ráda ho používám, ne vždy mám avokádo a ne vždy slunečnicový semínka, ráno ovoce odpoledne salát s olejem.. tak nějak mě maže.. tak i tak :wink:

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » čtv dub 14, 2005 9:47

na olivovej mam návyk, kupuju s popisem: extravirgin lisovaný za studena
taky někdy jim jen jednu věc ale spíš se večer cpu salátem a tam musí bejt...
konopnej mam doma abych si občas dal lžíci. do salátů je takovej dost drsnej.
jiný samotný oleje nemám.

jinak plnej souhlas s Ondrou...
s odůvodněním, že čerstvý celý olivy tu nikde neseženu...

jo a oleje které nepoužívám orálně:
eukalyptus, tee tree a nějaká směs proti rýmě.
To v určitém alchymistickém poměru smísím, přidám ještě stopové prvky jiných olejů podle aktuální nálady a nosim v lahvičce ssebou.
Používám jako superchladící deodorant a nebo pro probrání se stačí rozetřít v dlaních a skrz dalně párkrát nadechnout...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Danča
Příspěvky: 182
Registrován: ned pro 26, 2004 16:45
Bydliště: Brno

Příspěvek od Danča » čtv dub 14, 2005 13:49

Ondraw píše:Oleje uz nikdy zadny. Nejen proto, ze nikdy nemas jistotu, jestli nejsou zlukly (udajne jsou vsechny oleje, ktery nejsou ve svetlo nepropustnem obalu, zlukly..) ale hlavne protoze je to podle me nesmysl. telo potrebuje kvalitni tuky, ale neni duvod oddelovat od olejnatyho seminka nebo od olivy jen olej a zbytek nechat.. proc nesnist avocado cely i se superkvalitni bilkovinnou, proc jen olej, to samy u oliv ci slunecnice, ikdyz ta ma protein nic moc;) je to jen muj nazor, oleje jsou naprosto potreba a super, ale proc je separovat..
Podle tvého názoru jsou pak zbytečné i šťávy. Předpokládám, že souhlasíš, že je zbytečné je separovat. :lol: Já si to nemyslím.

AdamK
Příspěvky: 102
Registrován: čtv dub 07, 2005 19:34
Bydliště: Prágl

Olivovej jako nahrada oliv

Příspěvek od AdamK » čtv dub 14, 2005 14:26

Olivovej hodlam pouzivat ze stejneho duvodu jako psal tvx. Cerstvy olivy sem snad u nas jeste nevidel.
OT>Mate nekdo tip necerstvy olivy aspon nesoleny? Dost pochybuju...

AdamK
Příspěvky: 102
Registrován: čtv dub 07, 2005 19:34
Bydliště: Prágl

Olivy substitute

Příspěvek od AdamK » čtv dub 14, 2005 14:33

Olivovej hodlam pouzivat ze stejneho duvodu jako psal tvx. Cerstvy olivy sem snad u nas jeste nevidel.
Olivovy olej jeste pouzivam k mazani celeho tela. Vrele doporucuji.

Uživatelský avatar
RadkaS
Příspěvky: 2536
Registrován: úte bře 02, 2004 21:00

Příspěvek od RadkaS » čtv dub 14, 2005 15:58

[quote="tvx"]na olivovej mam návyk, kupuju s popisem: extravirgin lisovaný za studena

Tak prave jde o to, ze ten extravirgin lisovany za studena, je lisovan za dost vysoke teploty :( . Ale uz se to tu nekde probiralo a nekdo tu oznamoval, ze se da koupit lisovany kamennym pressem. Jenze at jsem ty lahvicky cetla jak cetla, takovy olej jsem neobjevila.
Takze ten klasicky lisovany za studena moc raw neni.

Jak jsem rekla byznys vladne svetem :idea:

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

RadkaS

Příspěvek od tvx » čtv dub 14, 2005 16:03

se do toho byznysu zapoj a změň ho tvým směrem...
já pořád věřím že když to píšou tak snad za studena lisujou, nevím jak to ověřit ale chutná mi... teda samotnej je dost hořkej ale v salátu jo...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
RadkaS
Příspěvky: 2536
Registrován: úte bře 02, 2004 21:00

Re: RadkaS

Příspěvek od RadkaS » čtv dub 14, 2005 16:20

Ja proti tomu nic nemam, ze ho pouzivas. Jak jsem rekla, taky ho doma mam :wink: . I kdyz ho pouzivam cim dal min. Akorad se mi zdalo dobre vas o tom informovat, protoze jsem z toho byla minuly rok docela dost prekvapena.
Byla jsem primo u zdroje. Olivovnikove sady a lide, kteri to delaji. Ja jsem se na to schvalne jeste jednou ptala.

Uživatelský avatar
Ondraw
Příspěvky: 262
Registrován: čtv úno 26, 2004 9:31
Bydliště: Přerov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondraw » čtv dub 14, 2005 20:27

Danca: stavy zbytecne nejsou, ovoce nestavim, zeleniny moc nejim a jediny co stavim je zelenolista zelenina a co zbyde je jen vlaknina, ve stave je vsechno, vitaminy, mineraly, aminokyseliny, neco tuku.. Samozrejme by bylo lepsi jist i vlakninu, coz delam, ale vetsinu odstavim, na leto se tesim na spenat, hodlam jist/pit 500g-1kg denne:)) Jinak sem i ja slysel od hodne lidi, ze i ty extra virgin jsou zahrivane na dost vysoke teploty a o jejich syrovem stavu tak pry nemuze byt rec://
be free, be just, be innocent :p

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 » pát dub 15, 2005 6:21

[já střídám šťávování s normálním pomletým gaspačem a rozdíl je evidentní ve prospěch šťáv, člouěk je takovej lechčí, vláknina je tam taky a tamto jenom zaplňuje břicho a vytváří stav plnosti a za to mě tělo za odměnu dává ty svoje fenylaminy a endoráky atak. Jo čet jsem dobrej článek o mozku www.baraka.cz. I v lidovkách byl jeden zajímavý o tom, jaxe nám zdá, že sme negde už byli.

Danča
Příspěvky: 182
Registrován: ned pro 26, 2004 16:45
Bydliště: Brno

Příspěvek od Danča » pát dub 15, 2005 12:48

To Ondraw: To je nakonec jedno s tím zahříváním, ovoce je taky dopékané v dozrávárnách.

AdamK
Příspěvky: 102
Registrován: čtv dub 07, 2005 19:34
Bydliště: Prágl

Příspěvek od AdamK » pát dub 15, 2005 14:50

Ondraw píše:na leto se tesim na spenat, hodlam jist/pit 500g-1kg denne:))
Kde se da v lete koupit cerstvej spenat - nekde spesl? Abych se pripravil, dik.

Uživatelský avatar
Ondraw
Příspěvky: 262
Registrován: čtv úno 26, 2004 9:31
Bydliště: Přerov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondraw » pát dub 15, 2005 19:30

Danca: myslis jako susene ovoce? o tom vim, ze se susi casto na vysoke teploty, proto ho vubec nejim, teda hlavne proto, ze me strasne vysusuje. A o normalnim ovoci nevim ze by se peklo.. ze se sbira nezraly, to vim, je to smutny, ale nastesti si cely leto budem uzivat naseho cerstvyho sezoniho ovoce, tak se muzem tesit!:)
be free, be just, be innocent :p

Pavluška
Příspěvky: 2487
Registrován: ned kvě 02, 2004 12:43
Bydliště: tam za vodou v rákosí

Re: RadkaS

Příspěvek od Pavluška » pát dub 15, 2005 23:11

Já zpočátku lila oliváč do všech salátů,ale teď už pár měsíců leží na komoře bez použití a stačí mi do týdne 3-4 avokáda.A světe div se,už mi přestávají chutnat i ořechy.
Nestačím se divit.

Uživatelský avatar
Theresa
Příspěvky: 124
Registrován: ned bře 21, 2004 20:38
Bydliště: Nový Jičín

Příspěvek od Theresa » ned dub 17, 2005 13:21

Pouzivam hodne sezamovy a dynovy olej, jsou opravdu vynikajici, olivovy mi tedy pochopitelne moc neleze, to je ta ma rozezranost :D.Kdezto lneny mam doma v tmave lahvi a je strasne horky, never more. Zkouseli jste nekdo olej treba z liskovy orechu, ci mandli ?
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix

maruzo
Příspěvky: 4
Registrován: pon dub 25, 2005 18:32
Bydliště: Praha

olivovy olej

Příspěvek od maruzo » úte kvě 10, 2005 12:06

Kupil som si olivovy olej (BIO, prve lisovanie za studena, flasa tmavozelena), ale po uchutnani ma pali v krku. Je to normalne alebo to je uz pokazeny?
Vdaka za radu

Martin

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » úte kvě 10, 2005 12:33

co vim tak olivák je normálně takovej divně hořkopálivej a aromatickej, pokud je to ten prvně lisovenej za studena...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
Neo
Příspěvky: 233
Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
Bydliště: Kodan, Dansko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neo » úte kvě 10, 2005 13:55

Horka chut, paleni v krku a rafinovane potraviny. Osobne bych doporucil vyhnout se tomu zdaleka.
Oleje ci lisovane stavy nejsou kompletni potraviny, v olejich chybi spousta latek, ve stavach vlaknina. Uvedomme si, ze takove mnozstvi, ktere muzeme konzumovat v rafinovane podobe, bychom v jeho prirozene nikdy nebyli schopni. Z toho duvodu nebezpeci, ze zpusobime neporadek v jemne telesne rovnovaze.
Stejne jako chybi vlaknina ve stavach, tak chybi voda v susenem ovoci. Rafinovane potraviny by se pokud mozno mely omezit na minimum, pokud je vubec jime (neexistuje k tomu ale zadna fyziologicka potreba).

Spenat bych Ondro rozhodne ve velkem nestavil, vzhledem k velke koncentraci stavelove kyseliny. Mlady spenat se jeste da jist i ve velkem mnozstvi, velke listy podle me ne. I kdyz je take obcas jim, nikdy bych nedokazal snist vice nez 200-300 g.

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 » stř kvě 11, 2005 5:20

Stejne jako chybi vlaknina ve stavach,

myslim, že jí tam zůstává dost a dost a je vůbec na neco prospěšná, podle kozí stolice bych soudil, že nikoliu

MirecH
Příspěvky: 32
Registrován: pát kvě 07, 2004 12:03
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

palmovy olej

Příspěvek od MirecH » stř kvě 11, 2005 8:52

CO tak palmovy olej, skusali ste cerveny CAROTINO, celkom prijemna dobra chut do salatu.
http://www.carotino.com/

Uživatelský avatar
zuzi
Příspěvky: 472
Registrován: stř bře 03, 2004 21:10
Kontaktovat uživatele:

olivovy olej

Příspěvek od zuzi » stř kvě 11, 2005 9:04

Minuly tyden jsem se vratila ze Spanelska s 5 litrovou plechovkou extra virgin olivoveho oleje. Koupila jsem ho v Baene (Andalusie) primo u zdroje (Pedro Nunez). Take jsem absolvovala prohlidku fabriky na vyrobu olivoveho oleje. Vylo nam vysvetleno a ukazano, jak jsou olivy lisovany mezi kamenymi jehlany (mam fotku, ale neumim ji sem vlozit!) - pouze mechanicky, pote je vsechna hmota prendana do horizontalne polozeneho valce, ktery ma steny z jemneho pletiva a ktery se otaci. Dolu kape ten nejlepsi olej - tzv. "flor de aceite" (kvet oliv, pekne dravy). Pote se zbyla hmota prenda mezi jakesi rohoze, ty se pokladaji na sebe a zezhora se na ne tlaci - tece dalsi olej - to je take velmi kvalitni olej "z prvniho lisovani". Pak uz zrejme nasleduje zahrivaji olivove masy, aby se z toho dostalo opravdu uplne vse, ale tim uz se neziska olej s oznacenim extra virgin.
Dalsi faze ve vyrobe oleje po lisovani je dekantace, kdy se vylisovany olej, ktery obsahuje i stavu necha stat ve velke nadobe a tak dochazi k samovolnemu oddeleni oleje od vodne faze.
No a pak uz se olej skladuje (ve velkych nadobach pod zemi) a bali a prodava....

AdamK
Příspěvky: 102
Registrován: čtv dub 07, 2005 19:34
Bydliště: Prágl

Příspěvek od AdamK » stř kvě 11, 2005 9:08

Oleje ci lisovane stavy nejsou kompletni potraviny, v olejich chybi spousta latek, ve stavach vlaknina.
-Proto se precde ty stavy delaji, aby to z te vlakniny nemuselo lisovat strevo. Je to dodani energie telu ve smyslu usetreni sily na extrakci zivin, ktera se pouzije na obnovu ci ocistu organismu. Copak jsi stavy pri prechodu na zivou stravu nepil? Myslis, ze by ses bez nich rovnou obesel? Pokud je odpoved ano, dovol, abych o tom silne pochyboval. Piti stav doporucuji spicky v oblasti zive stravy at uz David Wolfe, nebo stary pionyr Walker a dalsi a dalsi. Je dost pravdepodobne, ze pokud uz na syrove strave jsou dlouho a maji tela jako dela, ze uz stavy temer nepiji (i kdyz Wolfe podle me natuty stavi zeleny), ale urcite je neprestanou doporucovat.


Uvedomme si, ze takove mnozstvi, ktere muzeme konzumovat v rafinovane podobe, bychom v jeho prirozene nikdy nebyli schopni. Z toho duvodu nebezpeci, ze zpusobime neporadek v jemne telesne rovnovaze.
Stejne jako chybi vlaknina ve stavach, tak chybi voda v susenem ovoci. Rafinovane potraviny by se pokud mozno mely omezit na minimum, pokud je vubec jime (neexistuje k tomu ale zadna fyziologicka potreba).

Co na to NorWalk? http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy ... rovana.htm
Náš stvořitel nám dal potraviny jednak jako výživu a jednak jako lék. Proto je přirozené dbát při jídle na oboje. Není správné nazývat šťávy koncentrovanou potravou. Koncentrovaná potrava je produkt, který byl dehydratován, jeho obsah vody byl redukován. Šťávy jsou tekuté potraviny, které obsahují čistou, organickou vodu nejlepší kvality.

Spenat bych Ondro rozhodne ve velkem nestavil, vzhledem k velke koncentraci stavelove kyseliny. Mlady spenat se jeste da jist i ve velkem mnozstvi, velke listy podle me ne. I kdyz je take obcas jim, nikdy bych nedokazal snist vice nez 200-300 g.
Opět Walker:Špenát byste neměli jíst nikdy vařený, jinak se vystavujete nebezpečí nahromadění krystalků kyseliny šťavelové v ledvinách, přinášející s sebou bolesti a ledvinové problémy. Vařením a konzervováním, za nadměrné teploty, se stávají molekuly kyseliny šťavelové anorganickými a tvoří se výše zmíněné krystalky.
-Tedy se zda ze syrova stava ze spenatu je v tomto ohledu bez problemu.

Uživatelský avatar
zuzi
Příspěvky: 472
Registrován: stř bře 03, 2004 21:10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zuzi » stř kvě 11, 2005 10:07

>Vařením a konzervováním, za nadměrné teploty, se stávají molekuly >kyseliny šťavelové anorganickými a tvoří se výše zmíněné krystalky.

To je tedy pekna blbost. Ja jsem mela v detstvi ledvinovy kamen tvoreny oxalatem vapenatym (sul kyseliny stavelove), ktery mi byl vyoperovan. Do te doby jsem spenat temer nepozrela. Kyselina stavelova je proste kyselina stavelova, nejake debaty o tom, ze jednou je anorganicka a jednou organicka jsou pekna blbost. Spenat proste obsahuje kyselinu stavelovou a ta v nem zustava at je syrovy nebo vareny.

Uživatelský avatar
Neo
Příspěvky: 233
Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
Bydliště: Kodan, Dansko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neo » stř kvě 11, 2005 10:19

Stavy jsem pil, davno pred tim, nez jsem presel na syrovou stravu.
A take jsem se domnival, ze Walker a Wolfe jsou autority pro vyzivu. Spousta toho, co pisi, zni dobre a logicky, ale bohuzel v hodne vecech jsou uplne mimo. Teprve pozorovanim prirody, sebe samotneho a studiem anatomie a Natural Hygiene (v Evrope Naturopatie) jsem si uvedomil mezery v jejich uceni a myslim, ze jsem si tim usetril radu problemu.
Bez pomoci Dr. Douglas Grahama bych jen tezko na syrove strave vydrzel, to on je podle me autorita, co se tyce stravovani, nikoliv Walker ci Wolfe, Coussens, Clement a podobni.

Zuby mas z toho duvodu, aby jsi extrahoval ziviny z fibroznich vlaken, ktera to drzi pohromade. Zadne jine pristroje clovek nepotrebuje. Buh nas vybavil tak, abychom se mohli najist, aniz bychom museli pouzivat nejake nastroje.
Vlaknina zpomaluje vstrebavani cukru do krve a procistuje streva, je to proste jeden clanek v nasi potrave, ktery bychom nemeli oddelovat, protoze pak bude celek neuplny.

Jedna z velkych Walkerych chyb byla, ze prisuzoval stavam lecive ucinky. Zadna potravina nema lecive ucinky, telo vyuziva potraviny jako stavebni latky ke svym vnitrnim procesum stavby, obnovy a regulace. Reakce, ktera se dostavi pri poziti urcite drogy, ci byliny neni zpusobena byllinou, ale telem, ktere reaguje na tu urcitou latku obsazenou v droze.

Pri piti stav muze dochazet k urcitym pocitum, ktere nekdo povazuje za pozitivni ci spiritualni, ci energizujici. Vetsinou se jedna o prudke zvyseni hladiny cukru v krvi, nebo reakci tela na zvysene koncentrace urcitych latek, ktere musi zvysenim vydane energie co nejrychleji neutralizovat.

Nas stvoritel nam dal v prve rade perfektni telo a k tomu perfektni potravu. Pokud se ridime jeho vulli, pak nam neni treba leku, protoze zdravi vyplyva ze zdraveho zivotniho stylu.
Nemoc znamena absenci zdravi. Zdravi neznamena absenci nemoce.

Jsou urcite rostliny, u kterych koncentrace urcitych latek dosahuje hodnot, tezko stravitelnych pro cloveka. Zakladni veci pro rozpoznani prirozene stravy je nas instinkt. Diky chuti dokazeme vetsinou rozpoznat zda to, ci ono se da jist ve vetsim mnozstvi. Pri staveni tuto bezpecnostni funkci obchazime.
Doporucil bych pred pitim jakekoliv stavy, zkusit snist tu rostlinu, kterou chceme stavit, prirozenym zpusobem- kousanim.

Uživatelský avatar
Neo
Příspěvky: 233
Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
Bydliště: Kodan, Dansko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neo » stř kvě 11, 2005 10:29

zuzi píše:>Vařením a konzervováním, za nadměrné teploty, se stávají molekuly >kyseliny šťavelové anorganickými a tvoří se výše zmíněné krystalky.

To je tedy pekna blbost. Ja jsem mela v detstvi ledvinovy kamen tvoreny oxalatem vapenatym (sul kyseliny stavelove), ktery mi byl vyoperovan. Do te doby jsem spenat temer nepozrela. Kyselina stavelova je proste kyselina stavelova, nejake debaty o tom, ze jednou je anorganicka a jednou organicka jsou pekna blbost. Spenat proste obsahuje kyselinu stavelovou a ta v nem zustava at je syrovy nebo vareny.
Podle me to blbost neni, zuzi. Varenim se tyto krystalky vytvareji. V syrove strave tyto problemy nejsou. Kyselina stavelova neni jenom ve spenatu, veskera zelenina obsahuje kyselinu stavelovou, nejvice snad rebarbora (z ktere se delaji marmelady, kolace atd.).

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Neo

Příspěvek od tvx » stř kvě 11, 2005 10:53

Nezapomen, ze nas buh ale nevybavil ovocem a zeleninou jak je tu vyslechtena/skladovana/prodavana ted.
Abysme my ted, s temito plody, stihali dobirat vse co v nasi strave ma byt tak nedelame nic nez ze jime a sedime na zachode... to je moje vlastni zkusenost bez stav pri jedeni jen celych produktu...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » stř kvě 11, 2005 10:55

ono se rika organicka/anorganicka, mozna by presnejsim terminem bylo organicky vazana / organicky nevazana... ruzne latky se chovaji v tele ruzne, podle toho, jakymi dalsimi latkami jsou provazeny, s jakymi jsou vazany...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

AdamK
Příspěvky: 102
Registrován: čtv dub 07, 2005 19:34
Bydliště: Prágl

Jak jsme stvoreni

Příspěvek od AdamK » stř kvě 11, 2005 14:34

Neo, pises zajimave, ale opet by se o tom dalo polemizovat. Jakmile se pustime na tenky led prirozeny/neprirozeny, potrebuje/nepotrebuje .. clovek nepotrebuje ani domy, ani pocitace etc. nelze to podle me takto brat. Kdyz pujdu do extremu - proc kopat krumpacem, kdyz muzu hrabat rukama a myslim to jen v tom nejlepsim.
Vubec nezpochybnuju nutnost a prirozenost jist tuhou stravu a zvykat, polykat, strevem prohanet etc. S rozdilem, ze kdyz se K TOMU pijou stavy, rozhodne se cloveko nic neochuzuje. Vlakniny prijme v tuhe strave dost na to, aby streva procistila a zpomali se vstrebavani tech cukru ktere prijme v tuhe + je tu navic ten bonus ze stav, ktere prave ne ze jsou lekem, ale maji na telo lecivy ucinek. On to tak i nejak popisuje. To ze maji stavy na telo cistici a posilujici ucinky mi tezko nekdo vymluvi, protoze to je moje zkusenost. Telo reaguje na stavu, stava ucinkuje na telo.
Jinak souhlasim, ze idealni by bylo jist vse jak to lezi, nebo roste, kdyby to ovsem v tuhle chvili memu telu stacilo. Ty uz jsi se dostal dal, ale mam pocit, ze jsi zapomnel, kde jsi byl pred..nevim..par lety?

Dr. Douglas Graham - to jmeno si zapisu, jeste jsem o nem neslysel.
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/

Uživatelský avatar
Honza
Příspěvky: 1339
Registrován: čtv úno 26, 2004 8:10
Bydliště: Teplice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza » stř kvě 11, 2005 22:39

NEO!!
Tvoje příspěvky na mě vždy zapůsobí jako pramen čisté vody. Díky za ně! Chci se zeptat:
Máš něco od Grahama v češtině? (třeba svůj vlastní překlad pro kamarády :D ? asi ne co?
Pobýváš někdy v Čechách?
Zelené šťávy také nepotčebujeme moc k životu?
Chlorofyl stačí tedy dodávat kousáním zelených listů? A je ho vůbec tolik potřeba jak tvrdí Wolfe? Má smysl kupovat za draho chlorellu, či ječmen?
Natural Hygiene - co to je?
Jinak také věřím, že bůh nam dal vše potřebné - tedy ruce, zuby, smysly, atd. abychom přežili a byli štastní. 8)
Nevědomost je tak lehká!

Uživatelský avatar
M!cha!
Příspěvky: 159
Registrován: sob led 24, 2004 12:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od M!cha! » stř kvě 11, 2005 23:26

...jen pouhým oka-mžikem uzřím většinu věcí, kterou bych jako člověk - živočich, produkt přírody mohl označit za rozhodně nepřirozené a nekompatibliní s mým tělem a "duchem". Myslím že šťávy, oleje a nebo zelené superfoody jsou novým hledáním rovnováhy v tomto prostředí.

Ovšem, jakožto poustevník či pastevec vysoko v horách bych jistě prosperoval s hrstí borůvek a žvýkajíc mladé lístky trávy....a usrkávající tu nejdokonalejší vodu, z potůčku u tajícího ledovce...

Show me the natural and unchanged! :wink:
"Nevař se, odvaž se!"

AdamK
Příspěvky: 102
Registrován: čtv dub 07, 2005 19:34
Bydliště: Prágl

Příspěvek od AdamK » čtv kvě 12, 2005 9:00

The information provided by this course will enable you to create the eating habits of your dreams; less time spent preparing for, and cleaning up after, meals and more time to enjoy vibrant health.

To zni slibne - ten Graham urcite bude stat za to, pujdu do toho. Nicmene Wolfeho taky prostuduju. On kazdy ma ten vhled trosku posunuty a myslim ze by se mohli aj doplnovat. Diky Neo za tip. Btw. jsem zjistil ze ho uz mam nejaky cas v bookmarcich, ale jak ty stranky nejsou tak vysperkovane, tak me nejak na prvni pohled nezaujaly..nj. saty delaj web ;)
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/

AdamK
Příspěvky: 102
Registrován: čtv dub 07, 2005 19:34
Bydliště: Prágl

Osobnosti světa živé/syrové stravy, srovnání přístupů, tipy.

Příspěvek od AdamK » čtv kvě 12, 2005 9:44

Kucí, připadně mlčící dámy - založil jsem nové téma, tak kdyžtak tam.
Neo prosim kdybys tam neco napsal o Grahamovi, bylo by to super.

viewtopic.php?t=305
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/

Uživatelský avatar
Neo
Příspěvky: 233
Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
Bydliště: Kodan, Dansko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neo » čtv kvě 12, 2005 11:32

Honza píše:NEO!!
Máš něco od Grahama v češtině? (třeba svůj vlastní překlad pro kamarády :D ? asi ne co?
Pobýváš někdy v Čechách?
Zelené šťávy také nepotčebujeme moc k životu?
Chlorofyl stačí tedy dodávat kousáním zelených listů? A je ho vůbec tolik potřeba jak tvrdí Wolfe? Má smysl kupovat za draho chlorellu, či ječmen?
Natural Hygiene - co to je?
Jinak také věřím, že bůh nam dal vše potřebné - tedy ruce, zuby, smysly, atd. abychom přežili a byli štastní. 8)
Honzo,
V cestine bohuzel nic nemam, casem se pokusim neco prelozit, ale stejne jako ty a mnoho dalsich mam rodinu, pracuji cely den, momentalne se stehuji do Kodane a jeste k tomu ted studuji, takze musim dockat casu jako ta husa... I kdyz jsem velice netrpelivy clovek...

V Cechah jsem tak 2-4x rocne. Naposledy co jsem byl v Cechach, jsem nebyl 100% ok a i kdyz bych se rad sesel se vsemi vitariany a vegetariany v Cechach, setkal jsem se jen kratce s Johnym, rikal jsem mu aby vas vsechny pozdravoval :)
V lete prijedu asi na par tydnu.

Dle nazoru Grahama to neni nutne. Ale on doporucuje jist takove mnozstvi zelenych listu, ze v tom pripade ani chut na nejakou dalsi zelenou stavu nemam.
Cerstve, zrale, ekologicky pestovane ovoce a zelenina obsahuje veskere ziviny. Dokonce i cholesterol dle poslednich vyzkumu. I esencialni mastne kyseliny s kratkym retezcem. Jen mnozstvi se lisi od te ci one.
Je to velice jednoduche, vzhledem k nasemu modernimu zivotu se to ale stava o neco slozitejsi, takze kazdy clovek musi vzdy mit individualni pristup. Nekdy muze pouzivani doplnku stravy i zachranit zivot.

Natural Hygiene - v jinem prispevku pisu o odkazech na stranky, kde najdes spoustu stranek s online cetbou. Doporucuji Sheltona - Natural Hygiene.

Diky vsem za toto forum, i kdyz neprispivam vsude, ctu hodne prispevku a jsem vam vsem vdecny za ne.
A ty moje prispevky neznamenaji nejake dogma, absolutni pravdu, pouze jednu z cest :wink: Ja verim, ze cestu ke zdravi lidskemu a cele nasi planety.

Uživatelský avatar
RadkaS
Příspěvky: 2536
Registrován: úte bře 02, 2004 21:00

Příspěvek od RadkaS » ned kvě 15, 2005 16:17

Ja myslim, ze to, co pise Neo ohledne piti stav a pojidani celych plodu, je logicke. Alespon i ja jsem toho nazoru, ze uz mame v prirode vsechno pripraveno a staci jen konzumovat. Stavy jako takove jsou jen zpestrenim, ktere vyuzivame na nasi ceste. Myslim, ze jen zastupuji urcitou roli v obdobi pri prechodu z varene stravy na stravu syrovou. A hlavne, kazdy z nas mame jine moznosti, jine zivotni podminky, jine cile ... delame stejnou vec , ale z ruznych duvodu.

what
Příspěvky: 14
Registrován: sob čer 11, 2005 15:47

Příspěvek od what » úte zář 20, 2005 3:46

Taky si myslim, ze je to logicke. Pokud je to vsechno cerstve, zrale a ekologicky pe., ale nemuze tomu vadit treba (nebo uz asi jenom) to slechteni? Jinak s tady by me zajimala jeste jedna vec, jesti je bio ovoce take trhano nezrale.
Jinak Walker pise, ze bez stav se vsch potrebnych latek nedostane, tak nevim jestli s necim takovym taky pocital..

Uživatelský avatar
minsc
Příspěvky: 323
Registrován: ned črc 03, 2005 20:43
Bydliště: Absurdistán

Příspěvek od minsc » úte úno 21, 2006 18:33

Olivový olej 100x jinak: taky mě to mohlo napadnout dřív... Do oleje naložit minimálně na několik hodin až -x různý aromatický bylinky- hlavně česnek, cibule, ale šlo by toho asi spoustu. Změní se pak chuť toho oleje i toho naloženýho, třeba cibule pak už tolik nepálí... sdělte zkušenosti z experimentování :idea:

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » úte úno 21, 2006 19:22

do oleje házim kdeco, třebačesnek, když ho moc oloupu a podobně... i fefeonky v něm pěkně zakvasej, jak nemaj přístup vzduchu...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
Sylva B
Příspěvky: 121
Registrován: pát lis 04, 2005 7:03
Bydliště: Mississippi

Příspěvek od Sylva B » úte úno 21, 2006 20:04

feferonky, orechy, cesnek, bylinky ...
HUMANS AREN'T THE ONLY SPECIES ON EARTH. WE JUST ACT LIKE IT!

Janina
Příspěvky: 289
Registrován: ned úno 19, 2006 17:39

Příspěvek od Janina » pát bře 03, 2006 18:49

feferonky, cibule, cesnek ...
I kdyz to zní, vypadá a chutná lákavè a je to nalozeno v oliv.o., je vhodnèsí je vyloucit. Ani si to tolik nemusíme uvèdomovat a vsímat si toho, presto vyvolávají v nás bud´neklid, vzruchy, zvýsenou aktivitu, podrázdènost, nespavost a agresivitu...
Malinko se to vymiká harmonii. Mozná by to spís bylo vhodné na vnèjsí pouzití, ale to neznám. Nebo jako aroma-olej.

Uživatelský avatar
minsc
Příspěvky: 323
Registrován: ned črc 03, 2005 20:43
Bydliště: Absurdistán

Příspěvek od minsc » sob bře 04, 2006 1:28

citace:
feferonky, cibule, cesnek ...


I kdyz to zní, vypadá a chutná lákavè a je to nalozeno v oliv.o., je vhodnèsí je vyloucit. Ani si to tolik nemusíme uvèdomovat a vsímat si toho, presto vyvolávají v nás bud´neklid, vzruchy, zvýsenou aktivitu, podrázdènost, nespavost a agresivitu...
Malinko se to vymiká harmonii. Mozná by to spís bylo vhodné na vnèjsí pouzití, ale to neznám. Nebo jako aroma-olej.
No právě to se mi na tom líbí. Většina lidí tady nerada vidí použití jídla nebo třeba i sauny jako stimulantů, ale já se toho nezříkám. Ale musí se s tím umět zacházet. :wink:

Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko » sob bře 04, 2006 21:13

minsc píše:
No právě to se mi na tom líbí. Většina lidí tady nerada vidí použití jídla nebo třeba i sauny jako stimulantů, ale já se toho nezříkám. Ale musí se s tím umět zacházet. :wink:
:wink: :)

Janina
Příspěvky: 289
Registrován: ned úno 19, 2006 17:39

Příspěvek od Janina » sob bře 04, 2006 21:58

Vètšina lidí používají jídla jako stimulantù
K cemu jsou potreba stimulanty?

Uživatelský avatar
minsc
Příspěvky: 323
Registrován: ned črc 03, 2005 20:43
Bydliště: Absurdistán

Příspěvek od minsc » sob bře 04, 2006 23:46

K cemu jsou potreba stimulanty?
Můžeš je použít, k čemukoliv ty chceš. Pokud víš o co jde, obohatíš s tím svojí životní zkušenost. Nevěřím tomu, že je člověk jen pouhou loutkou v zajetí vlastních hormonů, které určují jeho jednání, vím že je něco mnohem víc.
Samozřejmě se lze bez stimulantů obejít, lze se obejít bez čehokoli. :P

Janina
Příspěvky: 289
Registrován: ned úno 19, 2006 17:39

Příspěvek od Janina » ned bře 05, 2006 14:32

Mùžeš je použít, k èemukoliv ty chceš. Pokud víš o co jde, obohatíš s tím svojí životní zkušenost. Nevìøím tomu, že je èlovìk jen pouhou loutkou v zajetí vlastních hormonù, které urèují jeho jednání, vím že je nìco mnohem víc

(K cemukoliv a na co chci nebo k cemu je potreba, ale i k obohacení mého zivota pouzívám Quantec - taky bych se neobešla bez diody s bílým šumem, je to fakt. Kazdý máme asi nèco, to své, co pouzíváme a víme, proc.)

Cesnekový olej: antibiotikum; dobrý na infekce a strevní parazity, podporuje normální strevní flóru - zlepsuje trávení, cistí plíce a dýchací cesty, uvolnuje prudusky, rozsiruje cévy, posiluje srdecní sval, reguluje puls a snizuje krevní tlak

Lnèný olej - je velmi vhodný na vnitrní pouzití, utisuje popáleniny

Olej ze zrnek hroznového vína (muj nejoblíbenèjsí pouzívaný olej)
(vysoké mnozství nenasycených kyselin)
maximálnè redukuje hladinu cholesterolu v krvi,
je super pro bunky.

Uživatelský avatar
pembinak
Příspěvky: 19
Registrován: sob úno 25, 2006 22:57
Bydliště: za hory za doly

Příspěvek od pembinak » čtv bře 30, 2006 22:07

:o
ahoj, vyrobte si doma Januv olej- nalozena trezalka teckovana nejlepe v panenskem oleji , kdyz se spalis v kuchyni nebo na drobna poraneni, nenaskoci ti puchyr, kdyz potres okamzite.

taky mam nalozeny jehlici, mlade vyhonky ze smrku v alkoholu a dalsi jine rady jsou v knize od Maria Treeben, rakouske bylinarky...
to byla oblibena moji babicky, ta vyrabela masti z bylin...
pembinak
"cogito ergo sum"

Odpovědět