ODŠŤAVŇOVÁNÍ, ŠŤÁVOVÁNÍ, juicing...

Tady se snažte dodržovat témata a nevybavovat se, od toho jsou tu kecárny.
Počítejte s tím, že to po vás bude někdo další číst a hledat tady informace.

Moderátor: hugo

Odpovědět
Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1958
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

ODŠŤAVŇOVÁNÍ, ŠŤÁVOVÁNÍ, juicing...

Příspěvek od Advid » pát lis 18, 2005 8:49

Mám takový dotaz.

V tom výcucu z Grahama se píše, že to, co se dá jíst celé (jablka, mrkev...) je zbytečné šťávovat a mělo by se jíst celé. Takže třeba Healthy Juicer je pak jen na listí, obilí a divoké kytky? A nebo je to tak, že ty šťávy jsou lepší, protože radikálněji čistí?
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » pát lis 18, 2005 10:55

tady už je to, myslím, jen a jen na tobě... každej guru krom vita-základu, dál už tvrdí svoje a nejlíp je vyzkoušet to sám... já teď začínám šťavit víz jak kdy dřív, vyloženě ulítávám, i když to slovo nesnášim, na zeleninovejch polívkách... a nejsem sám, chytla se i dcerka a i žena-vařilka "c))) !!!
když už jsme u toho, jen tak pro zajímavost vypouštím anketu o odšťavování...

A taky jsem jak vidno oddělil téma netýkající se přímo odšťavovačů...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » pon lis 21, 2005 13:07

Zjistil jsem pár věcí při šťavení, třeba se vám hodí:

1. ohřívání polívek na teplotu těla mi vždy přišlo jako blbost...
ne, není to blbost, má to hned úplně jinou chuť, mnohem líp to chutná a člověk pak nezebe v žaludku. ohřívám tak že hodim vyšťavenou flašku třeba doteplýho dřezu nebo hrnce.

2. zeleninový polívky jsou naprosto výborný, v žádný by, pokud nejste monodietáři, asi neměl chybět celer, petržel a další polívkový "koření"

3. když se polívka už zkazí, kysne... a to by mne zajímalo, je to normální mléčný kvašení? pokud totiž jo, tak by to mělo bejt dál zdravý a jedlý, co kdo na to?
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
zuzi
Příspěvky: 472
Registrován: stř bře 03, 2004 21:10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zuzi » pon lis 21, 2005 16:57

Mohl bys prosim Tvxi dat do receptu nebo do "Co prave jite" priklady nejakych kombinaci na zeleninove polivky?
Ja delam akorat klasicke gazpacho a pak mix celerove stonky+ nejake ovoce (banan, hruska nejcasteji). DIKY!

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » pon lis 21, 2005 21:27

to neni moc jako recept, delam to tak nejak uplne intuitivne a nema to povetsinou daleko k gazpachu...
zakladem je vzdy rajce, okurka, pariky, cesnek, cibule, porek, petrzel celer rapik i bulva, mrkev, cervena repa... olivovy olej.
pak do toho nakrajim co me napadne, kdyz to chci s kouskama zeleniny ale jako kousky vede avokado kdyz je...
menej se jen ingredience a jejich pomer, stabilni tam je zatim asi jenom rajce a celer.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Vnučka
Příspěvky: 30
Registrován: pon kvě 23, 2005 20:12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

k polívčinkám zkaženým :)

Příspěvek od Vnučka » pon lis 21, 2005 22:06

tvx píše: když se polívka už zkazí, kysne... a to by mne zajímalo, je to normální mléčný kvašení? pokud totiž jo, tak by to mělo bejt dál zdravý a jedlý, co kdo na to?
Žišikriste zadrž :), fakt to bejt mléčný kvašení nemusí..... může se tam začít množit cokoliv, pokud to necháš při pokojový teplotě... jakýkoliv kvasiny, plísně, patogenní bakterie... prostě cokoliv...i mléčný kvašení se ti někdy může zvrhnout samo o sobě, nestalo se ti? Že přerostly plísně? Kyselá chuť vzniká i samotným prostým rozkladem bílkovin v procesu hnití neboli kažení... podobně jako třeba sorry u mlíka eee, tví prapředci nechali stát mlíko v kuchyni, aby zkyslo, že? Když to uděláš s tou bílou tekutinou dnes, tak kyselou chuť dostaneš taky, ale není to zkysaný, ale shnilý :( Teda promiň, tady zrovna nebude moc lidí, kteří by si to tfujko nalili na okurky :)
No - a nebo - zkažený polívčičky - jako úspornej a velmi rychlej detox :) :) :)

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

vnučka

Příspěvek od tvx » pon lis 21, 2005 22:36

kde se teda bere ta jistota, že zelí zkysne správně?
že rejuvelac kysne správně?
že kombucha?
že naložená zelenina...
že kaše z ořechů kysne na sýr...
že z mlíka bude (čerstvýho z vemene) kefír a nebo jogurt?

Je mi jasný že pravděpodobnost, že to uteče jinam tu nějaká je...
ale vše výše uvedené jsem dosud vyráběl... teda, krom samotný naložený zeleniny, tam je vždy zelnej základ...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
Honza
Příspěvky: 1339
Registrován: čtv úno 26, 2004 8:10
Bydliště: Teplice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza » úte lis 22, 2005 10:49

Při té příložitosti se chci zeptat, jestli někdo netuší, zda-li taková ta bílá plíseň kolem pecky avokáda je "košer"? To samé na vnitřní straně kokosu, tam je taky často ten povlak. Ten vykrajuji, ale avokádo ne.
Nevědomost je tak lehká!

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » úte lis 22, 2005 10:51

Bílá plíseň? nikdy jsem nic podobnýho neviděl... v kokosul jsem našel leda přímo narušení dužiny a to zelenou plísní viditelnou na řezu...
nejsi moc paranoidni a neni to nahodou jen normalni tuk co zustal na te pecce po vuloupnuti?
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1958
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid » úte lis 22, 2005 13:51

Nějak nám to uhnulo od tématu. :-) Asi si na to budu muset přijít sám. :-)
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Re: ODŠŤAVŇOVÁNÍ, ŠŤÁVOVÁNÍ, juicing...

Příspěvek od buc11 » stř lis 23, 2005 7:56

Advid píše:Mám takový dotaz.

V tom výcucu z Grahama se píše, že to, co se dá jíst celé (jablka, mrkev...) je zbytečné šťávovat a mělo by se jíst celé. Takže třeba Healthy Juicer je pak jen na listí, obilí a divoké kytky? A nebo je to tak, že ty šťávy jsou lepší, protože radikálněji čistí?
já jsem příznivec šťavení, myslím, že to chce vyzkoušet jako fše a udělat si závěr.
Na mně to funguje příznivě.
Navíc si myslím, že tělo líp funguje v režimu, čím míň potravy tím líp, aspoň teda u mě.
Např já jsem tak vycvičen, že cítím v žaludku např. slupky z hroznů nebo z rajčete, kousky mrkve apod, ty se dlouho tráví a cítím, že musím nějakou energii směřovat na trávení (tak je vyndávám ven a je to hned lepší), A ščávy když je navíc dlouho žmoulám, tak stačí mizet z žaludku continuálně, takže je furt prázdnej a božský pocit lehkosti (jenž mám pouze u čistýho střeva a prázdnýho žaludku) nemizí ani při jídle.

Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko » stř lis 23, 2005 9:33

u mě se to střídá. Mám období bez šťavení a období se šťavením. Tak teď jsem v období se šťavením a moc si pochutnávám. Každé ráno si nosím do práce 0,4 - 0,5 litříku šťávy.
Nejvíce mám ráda kombinaci jablo + grep nebo jen pomerančovou a nebo mrkvovou smíchanou s trochou čerstvě udělaného ořechového mléka, mňam. :wink:

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » stř lis 23, 2005 9:37

jak píše BUC, jen dopnim, že mam vyzkoušený, že mi po větším než malém množství jakékoli šťávy co je sladká bolí hlava a hned mam nepříjemnej pocit... takže šťávu pěkně pomalinku nebo ředit... alespoň poslední dobou si můj organizmus ztěžuje takhle na větší množství cukru.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

ivus
Příspěvky: 44
Registrován: pon srp 29, 2005 19:37
Bydliště: Vysočina

Příspěvek od ivus » stř lis 23, 2005 11:44

Zatím se snažím pít šťávy z domácí produkce (krom citronu), takže každý ráno půl litru: mrkev+červená řepa+citron+pár kapek oliv. oleje - VYNIKAJÍCI!!! :lol: A až dojdou zásoby, tak to budou jablíčka + nějaký citrus. :wink:

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 » stř lis 23, 2005 11:53

tvx píše:jak píše BUC, jen dopnim, že mam vyzkoušený, že mi po větším než malém množství jakékoli šťávy co je sladká bolí hlava a hned mam nepříjemnej pocit... takže šťávu pěkně pomalinku nebo ředit... alespoň poslední dobou si můj organizmus ztěžuje takhle na větší množství cukru.
tak ty negatíva nemůžu potvrdit, šťávu piji pouze v koncentrované podobě (celou mrkev si taky neředím) a třeba litr i víc mně nic nedělá (ale pomalinku to jo) na rozdíl třeba od kila jablek a banánů. Teď mám ještě pár litříků trochu naburčákovité hroznovky a ta je. Mně spíš vadí ty kyseliny, takže jdu úporně po přezrálým ovoci.
Teď mám plno kakiů a hrušek úplně na kašu, tak ty nešťavím.
Hlava mě teda nebolí nikdy.

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » stř lis 23, 2005 12:14

Jen tak, pro představu, jak rychle ty uděláš tím svým cumláním třeba litr šťávy? za hodinu, dvě?
Mě se silně neosvědčilo a nepříjemným pocitem odvděčilo, vypít na lačno třeba za 5, 10 minut 350 milíků čehokoli sladkýho. typicky mrkev, jablko, kokos... teď už i pomeranč. Hlavně se mi to neosvědčilo, pokud při tom nemam fyzickej zápřah...
Typický to bylo když jsem u kluků z Máty vypil v poledne místo oběda třeba 2 kusákovky = 700ml to mi pak bolela hlava, blbej pocit, moc cukru v krvi...
ale já to cumlání fakt ještě pořád nemam odladěný... tak radši ředim...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 » stř lis 23, 2005 12:43

tvx píše:Jen tak, pro představu, jak rychle ty uděláš tím svým cumláním třeba litr šťávy? za hodinu, dvě?
Mě se silně neosvědčilo a nepříjemným pocitem odvděčilo, vypít na lačno třeba za 5, 10 minut 350 milíků čehokoli sladkýho. typicky mrkev, jablko, kokos... teď už i pomeranč. Hlavně se mi to neosvědčilo, pokud při tom nemam fyzickej zápřah...
Typický to bylo když jsem u kluků z Máty vypil v poledne místo oběda třeba 2 kusákovky = 700ml to mi pak bolela hlava, blbej pocit, moc cukru v krvi...
ale já to cumlání fakt ještě pořád nemam odladěný... tak radši ředim...
Musím přiznat, že mně to až tak moc nedělá i když to vypiju rychleji-a třeba teď mám lehce sqáslej med (takže není tak sladkej) tak ho můžu normálně jest a nic mně nedělá, možná trochu na zuby, ale to si pak prožgrundám zeleným nebo červenou či pukovou čekankou,
ale možná je to cvik z dávna, kdy jsem tam lil hekťáky piva.
Ty stavy plnosti mám, někdy když sním kila a kila ovoce, páč ovoce jím až po 15:00 do večera a nebo když přeženu semena a ořechy ty jím do 8:00, tak to cítím někdy trochu slabost a von má pak sílu jen na trávení.

Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1958
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid » stř lis 23, 2005 13:17

Tak už mám objednán Healthy Juicer. Díky za vaše postřehy.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“

Uživatelský avatar
Ondra G
Příspěvky: 113
Registrován: sob říj 23, 2004 11:18
Bydliště: Příbor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra G » stř lis 23, 2005 19:35

To já si teď občas odpoledne po škole zajdu na kokosovou šťávu, 350ml... a vypiju to tak během minuty, dvou cestou na autobus. :D Ale cítím se po tom právě naopak - úplně skvěle. :)

Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1958
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid » pát lis 25, 2005 8:19

Já jsem až dnes ráno objevil tu anketu. :-) Vím, že tvx psal, že ji zakládá, ale nějak jsem ji předtím nenašel. Tak jsem koukal, že je tak půl na půl.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » pát lis 25, 2005 10:49

Ondra G
To u mě bejvalo dřív taky, ale teď už to tělo nějak tak rychle nebere.
Je to podobný jako s alkoholem, okamžitá kocovina, po prvním loku...
To samý něco slanýho, okamžitě takovej kocovinovitej stav. Nevim zda to dobře či špatně a tak jsem si to vyložil jako že mam zpomalit a začít víc půstovat...

Advid
Jo, hodil jsem novou anketu a samotnýho mě překvapilo kolik lidí je jenom na šťávách. Další mam připravenou na čem kdo šťaví... a pokd byste někdo měl zájem, tak jsem psal v náležitým fóru, ať dáváte na ankety náměty...
takže pokud něco zajímavýho vymyslíte, můžeme zase tak za 14 dní či měsíc anketovat něco jinýho....
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1958
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid » pát lis 25, 2005 11:05

A archivují se starší ankety?
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » pát lis 25, 2005 11:14

koukni se dolu, pod všechny možný volby v anketě a tam uvidíš...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1958
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid » sob lis 26, 2005 8:20

Tak jsem si pro něj byl včera na poště a pak hurá domů. Jenže tam byla jen cibule a tak jsem odšťavil tu. Fuj, nikdy více. :-)

Pak jsem ještě zkusil mrkev a ta byla v pohodě, akorát se musí předtím nastouhat

Jdu hledat ve fóru, co ještě šťavit. :-))
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » sob lis 26, 2005 13:22

na ananas se slupkou nemá zatim nikde konkurenci, hřídeláče se sejtama se na ananasu dost čvachtaj a vracej vodu a bublaj... doporučuju bez sejtka a šťávu pokud chceš zcedit tak lejt přes nějaký veliký sejto do jiný nádoby, pokud pojedeš ve větší kapacitě.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1958
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Čerstvé šťávy - výdrž

Příspěvek od Advid » stř pro 14, 2005 8:00

Chtěl bych se zeptat, jak dlouho vydrží bez ztráty hodnoty čerstvě udělaná šťáva z lisu na citrusy nebo z Healthy Juiceru. Prostě nezahřátá. :-) Dejme tomu v lednici. Díky.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“

ivus
Příspěvky: 44
Registrován: pon srp 29, 2005 19:37
Bydliště: Vysočina

Re: Čerstvé šťávy - výdrž

Příspěvek od ivus » stř pro 14, 2005 9:29

Advid píše:Chtěl bych se zeptat, jak dlouho vydrží bez ztráty hodnoty čerstvě udělaná šťáva z lisu na citrusy nebo z Healthy Juiceru. Prostě nezahřátá. :-) Dejme tomu v lednici. Díky.
Podle názoru ing. Janči začíná tuším asi po 10 min. vylisovaná šťáva na vzduchu velice rychle ztrácet potřebné vitamíny. Já si šťávu vylisuju a snažím se co nejrychleji vypít - samo, že někdy to fakt do těch 10 min. nestihnu, ale zásadně neuchovávám v lednici - vždy pouze čerstvou. :lol:

Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko » stř pro 14, 2005 10:11

určitě má nějakou životnost, co se týká vitamínů a ty se po určité době vytrácí...nevím ale po jaké...
já si však nosím šťávy (pomerančo-jablečnou nebo mrkvovou) do práce a mám je v lednici a piji je okolo 9 hodiny, což je tak 3 hod po vylisování. Mrkvovou někdy až dokonce druhý den.
Už tam určitě nebude vše, co bylo třeba po vylisování, ale nemám jinou šanci. Hned ráno, kdy je dělám nemám hlad, tak to řeším takto a je to v pohodě, chutnají mi i tak. :) Prostě možnosti jsou možnosti...

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » stř pro 14, 2005 10:21

jak která, třeba citrusy jdou prej do háje velice rychle, už po pár minutách... ale já kolikrát třeba zeleninu nadělám do zásoby a piju den, dva...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
Slunko
Příspěvky: 26
Registrován: úte lis 15, 2005 15:57
Bydliště: Dvůr Králové nad Labem/Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slunko » čtv pro 15, 2005 10:47

Já co jsem zjistila mrkvová se mi druhý den kazila, že jsem musela s těžkým srdcem kus vylít, ale jinak skoro každý den si dělám citrusy a mám to na celý den a chutnají výborně pořád, i když do nich nevidim co ztrácej uvnitř :). Jinak jablíčkovou taky nerada skladuju víc jak jeden den, raději je saju za čerstva :)))

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » čtv pro 15, 2005 12:05

musíš to mít v chladu a dbát na čistotu...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
RadkaS
Příspěvky: 2536
Registrován: úte bře 02, 2004 21:00

Příspěvek od RadkaS » pát pro 16, 2005 19:24

Zalezi, jak stavu lisujes. Jestli je to obcejnejsi odstavnovac /ne lisem/, tak stava zacina oxidovat do 10 minut. Pokud lisujes, mela by mit vydrz kolem 70-ti dnu. To alespon tvrdi brozurka, ktera mi prisla s odstavnovacem Norwalk /lis/.

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 » pon pro 19, 2005 8:10

mně se nic nekazí, ovocná když tak maximálně zkvasí a to ten burčáček teda nevyliju a zeleninová (mrkev-řepa) zhoustne a zhlenovatí až zesoplovatí a nakonec taky zqasí, ale je to trochu nechutný, takže tu konzumuju do 3 dnů, a jestli se něco ztratí- myslím, že jsem těma potřebnejma látkama stejně předávkovanej tak co.

Uživatelský avatar
Theresa
Příspěvky: 124
Registrován: ned bře 21, 2004 20:38
Bydliště: Nový Jičín

Příspěvek od Theresa » úte pro 20, 2005 19:57

buc11 píše:mně se nic nekazí, ovocná když tak maximálně zkvasí a to ten burčáček teda nevyliju a zeleninová (mrkev-řepa) zhoustne a zhlenovatí až zesoplovatí a nakonec taky zqasí, ale je to trochu nechutný, takže tu konzumuju do 3 dnů, a jestli se něco ztratí- myslím, že jsem těma potřebnejma látkama stejně předávkovanej tak co.
To je teda velice vystizny popis, ale ponekud nechutne :D
Ondra G píše:To já si teď občas odpoledne po škole zajdu na kokosovou šťávu, 350ml... a vypiju to tak během minuty, dvou cestou na autobus. :D Ale cítím se po tom právě naopak - úplně skvěle. :)
To je zvlastni, me je zase po kokosce hrozne blbe :?.
advid píše:Odšťavený ananas. Mňam.
A ta pěna na sítku chutnala jako šlehačka. (-:
Jojo, moje rec, slehacka se ale proti tomu muze jit zahrabat :D.
RadkaS píše:Pokud lisujes, mela by mit vydrz kolem 70-ti dnu. To alespon tvrdi brozurka, ktera mi prisla s odstavnovacem Norwalk /lis/.
70 dnu :shock:, tak to je sila...

Nevim co mam delat s pomerancovou stavou, vzdycky mi, asi tak hodku az dve, po vylisovani zhorkne :(, asi bych to ale mela do neceho nalit a zavrit, aby to nebylo na vzduchu, treba to pomuze...
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 » stř pro 21, 2005 7:37

to therese: tak teda nevim co je na lehkým burčáku fuj

Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1958
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid » stř pro 21, 2005 7:45

Tak to zkus nalít do nějaké nádoby s co nejužším hrdlem až po okraj a zadělat a vzduch by s tam moc neměl dostat.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » stř pro 21, 2005 10:25

jo, jo, jo, přesně jak říká Advid... ale pomeranč to prostě má v povaze, že se musí vypít hned... píše se to všade... a on nějakaj ten kyslik nachytá už při šťavení. Mě se osvědčilo to přidání trochy oleje. Ono to pak ve flašce i uzavře hladinu a celově to šťávu zjemní... většinou citrusy piju cestou do práce...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
RadkaS
Příspěvky: 2536
Registrován: úte bře 02, 2004 21:00

Příspěvek od RadkaS » stř pro 21, 2005 17:30

Moc se omlouvam :oops: :oops: :oops:
Ne 70 dnu ale 70 hodin!!!!

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 » čtv pro 22, 2005 7:31

stejně si myslím, že ovocná šťáva, kde je dostatek cukru a nějaká kyselina tak se nezkazí, páč když jsem dělával víno, tak to trvá i třeba do vánoc než z toho vznikne ten patok(víno)-musí to být v chladnu-mezitím tam jen pomalu přibývá alkahol, takže ze začátku je to furt MŇAM mňam, dokud je ho tam málo a dost cukru (hroznovýho-fruktozy)

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » čtv pro 22, 2005 15:17

Jo, nějakých 72 hodin podle mychzkusenosti akorat tak sedi, myslim...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
Sylva B
Příspěvky: 121
Registrován: pát lis 04, 2005 7:03
Bydliště: Mississippi

Příspěvek od Sylva B » čtv pro 22, 2005 16:09

RadkaS píše:Moc se omlouvam :oops: :oops: :oops:
Ne 70 dnu ale 70 hodin!!!!
Radi, to je v pohode. Ani jsme se tomu moc nedivili. Moje babicka lisovala jablecny most, a ten vydrzel pekne dlouho (pokud ho dobre zavrela - pred nami :twisted: )
HUMANS AREN'T THE ONLY SPECIES ON EARTH. WE JUST ACT LIKE IT!

Uživatelský avatar
lumyska
Příspěvky: 105
Registrován: čtv lis 04, 2004 14:14
Bydliště: Praha 10

šťavení z ledu

Příspěvek od lumyska » stř led 25, 2006 12:25

ahoj, chci se zeptat, jestli se může šťavit ze zrmzlé zeleniny - je mi jasné, že to není ideální, ale chci si dělat mrkvovo-špenátovou šťávu a kupovat denně 100g čerstvého špenátu teď v zimě si nemohu dovolit! Chci si koupit kostky mraženého a šťavit z toho, jen tedy doufám, že to není mražený spařený špenát. Jaký je váš názor? (předem děkuji za vstřícné odpovědi a nápady, věty typu - čerstvý je nejlepší - jsou mi k ničemu.)

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » stř led 25, 2006 12:28

Pokud ho necháš nějak rozumně rozmrznout, tak jo, jinak by si mohla zničit odšťavovač...
Ale nevim, jak dobře to po změně konzistence zmražením vůbec půjde oddělit vlákninu od vody, dej vědět výsledek...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
lumyska
Příspěvky: 105
Registrován: čtv lis 04, 2004 14:14
Bydliště: Praha 10

Příspěvek od lumyska » stř led 25, 2006 12:34

určitě to nechám rozmznout. Sama jsem zvědavá na výsledek. Ale hlavně mně jde o živiny - myslíte, že to tam zůstane? (jinak vláknina o voda - na tohle jsem celkem alergická, neboť jako rostlinný fyziolog vím, že v buněčné stěně = vláknina vitaminy nejsou, ty jsou uvnitř buňky, takže jde jen o rozbití buněk, což by měl už zajistit právě ten mráz.)

Uživatelský avatar
zuzi
Příspěvky: 472
Registrován: stř bře 03, 2004 21:10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zuzi » pát led 27, 2006 10:08

Ja mam docem ze mrazena zelenina z obchodu je blansirovana. Zkus si to nekde zjistit.

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » pát led 27, 2006 10:23

jak která, polívková je vařená skoro vždy...

a k tomu oddělení... nemražená zelenina má jinou konzistenci, díky tomu z ní jde šťáva jaksi vymačkat, odpad má konzistenci vaty... přemrzlá zelenina má konzistenci kaše a myslel bych si, že nepůjde tak dobře oddělit, že to udělá pyré... to samý platí pro vařenou... ale to jen můj názor ze zkušenosti jakou to má konzistenci... nutno vyzkoušet.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 » pát led 27, 2006 14:05

tvx píše:jak která, polívková je vařená skoro vždy...

a k tomu oddělení... nemražená zelenina má jinou konzistenci, díky tomu z ní jde šťáva jaksi vymačkat, odpad má konzistenci vaty... přemrzlá zelenina má konzistenci kaše a myslel bych si, že nepůjde tak dobře oddělit, že to udělá pyré... to samý platí pro vařenou... ale to jen můj názor ze zkušenosti jakou to má konzistenci... nutno vyzkoušet.

taky si myslim, že tam vrazi tu jejich ultrapasterizaci-setinu fteřiny párset stupňů a bude to asi nechutnej blaf. Zmrazil jsem si avokado a už mně to taky nechutnalo. Osobně se o nedostatek živin nebojím, pořád spíš řeším jejich přebytky. (dobře se to pozná při půstech)

Uživatelský avatar
lumyska
Příspěvky: 105
Registrován: čtv lis 04, 2004 14:14
Bydliště: Praha 10

Příspěvek od lumyska » pon led 30, 2006 22:32

já se právě ptala kvůli tomu, nemáte-li vědomosti o úpravě mraženého špenátu z toho důvodu, že jsem se bála toho vaření. Ale na tom špenátu je napsáno jen, že je porcován, o vaření nic (myslím, že by se tím většinou pochlubili)

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx » úte led 31, 2006 10:29

přimíchej k tomu česnek a nějaký koření, možná cibuli a udělěj si to jako kaši, podle mě uděláš líp jak se šťavením. V sobotu na srazu jsme dělai čerstvej a odpad byl lepší než samotná šťáva viz srazy Praha "c)
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko » úte led 31, 2006 10:33

"odpad" byl vynikající sám o sobě a když se k tomu přidá výše uvedené bude to mňamka ještě větší :)

Odpovědět