Dlho tu nik nenapisal. V Turecku bolo vtedy fajn.
Teraz k Egyptu, vratil som sa pred tyzdnom. 7 dni. Sinai: Sharm-el-Sheikh, Dahab, Nuweiba, klastor sv. Katariny, Mojzisova hora, do par udoli na bicykli. Varene som opacil len raz, ked ma v jednom udoli ponuklo 6 beduinskych zien prisadnut si k nim na zem v jednej rokline do uzkeho kruhu okolo misy prave na ohni pripraveneho jedla - nedalo sa odmietnut, aj takto jedenim rukami z jedneho zdroja spoznat inu kulturu a nasledne poklebetit o kde com, lebo 2 z nich vedeli par slov po anglicky.
Inac som cely tyzden jedol iba ovocie, nic ine. To, co sa nukalo, a bolo ho dost, od miestnych predavacov. Rebricek, od toho coho som pojedol najviac z pohladu energie az po to menej, zhruba, s cenami ake som dokazal zjednat (1 EUR = 8 LE) :
Melony Galia - mnam, 4 LE/kg
Datle - cerstve, nikde inde som ich tolko nikdy nepojedol, 7 LE/kg
Manga - unikatne. Myslel som ze azijske zlte su najlepsie ale teraz si nie som isty. Egyptske vyzeraju ako tie zeleno/cervene z Brazilie/Peru/Chile, ale su obrovske, aj vyse 1 kg, so sytozltou duzinou uzasne stavnatou a sladuckou, konzistenciu makkeho masla. 15 LE/kg
Kratke banany, egyptske, 6 LE/kg
Vodovy melon, 5 LE/kg
Pomarance - slabe, 2 krat som kupil na roznych miestach a stacilo, 7 LE/kg
Banany Cavendish, urcite dovoz.
Mandarinky, 5 LE/kg
Cherimoya - ovela vacsie ako obcas kupim u nas. Vyborne, cena az 25 LE/kg
Hurmikaki - 7 LE/kg
Goufa po egyptsky, asi guava
Granatove jablko, nemam stastie nan, spomienky na jedno bozske v Peru su silnejsie ako nasledne obcasne pokusy vsade inde.
Ale predavali este vselico ine na co som chut nemal: hrozno, jablka, hrusky ai., raj na zemi. Teda takmer. Lebo na JV Aziu to nemalo ponukou, a uz vobec nie cenami, ale stale ovela lepsie ako u nas v tomto rocnom obdobi. Takze spokojny a velmi.
O hygiene a konzumacii vo vlakne Ovocne prazdniny
viewtopic.php?f=8&t=1720&p=139746#p139746