STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Tady se snažte dodržovat témata a nevybavovat se, od toho jsou tu kecárny.
Počítejte s tím, že to po vás bude někdo další číst a hledat tady informace.

Moderátor: hugo

Uživatelský avatar
Kateřinka
Příspěvky: 55
Registrován: pát kvě 26, 2006 12:40
Bydliště: Ceske budejovice

Příspěvek od Kateřinka » ned črc 01, 2007 16:44

Mne cestovani velice stresuje, nove prostredi mne stresuje-spatne si na nej zvykam a tim padem casto se mi stava ze sklouznu k varene strave :cry: :oops: (muj problem je zavislost na pecivu)
Ted jsem na 2mesicni stazi v Parizi a pripada mi to jako by to bylo za trest, ceny potravin jsou zarazejici, opravdu stesti ze nejim maso syry apod.
to by tak nevadilo ale nemam rada prostredi kde je hodne lidi, prach, smog a malo prirody.....
Jinak si tu ulitavam na cukrovych melounkach, cerstvych madlich, avokadech a fikach......
Evolution rules!

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Vhodne vita destinacie

Příspěvek od Dano » čtv črc 24, 2008 10:29

Ahojte Neo, Buc, Tereza, Milos, a dalsi cestovatelia.

Dnes som asi 5. den vita. Myslim, ze uz som tak dlho par krat vydrzal, najviac len asi 7 dni. Robi mi to vzdy fajn, cim chcem povedat, ze by som kludne vydrzal aj dlhsie, ale... 1. Vzdy ma to po case zlaka na energeticky koncentrovanejsie potraviny, teda skrobove (ryza, ...) a strukovinove. Cize tym padom varene, 2. A co je dolezitejsie, v istych situaciach sa jednoducho nevyhnem spolukonzumacii istych jedal so svojimi bliznymi ci menej bliznymi - oslavy, cestovanie, navstevy, ked radsej jem to, co ostatni ako ist do zbytocnych konfrontacii.

Celkom urcite vsak este par dni potiahnem. A ked sa vratim, nebude to take zle, uz asi rok fungujem v rezime podobnom popisanom kedysi Pepikom. Vacsinou cely den cerstvy zelovoc, len obedy veganske, a aj v nom velmi casto nejaka cast zeleninovy salat. Ani predtym asi pocas 3 rokov som uz nebol typicky vsezravec ako priemer okolo, lebo asi 3 roky som bol takmer "vegan", s vela vita stravy, i ked menej ako posledny rok, skratka i ked pomaly, vyvija sa to zatial dobrym smerom:).

Teraz k veci. Rad cestujem. Po svojej predposlednej dovolenke (Thajsko) je mi smutno, ked si spomeniem na tie ostatne, ktore som "premrhal" z pohladu prilezitosti prestravovat sa na tom uzasnom sladuckom casto pre mna uplne exotickom ovoci. Preto, lebo som bol vtedy este vsezravec, alebo uz nie a mal som chut poznavat absolutne vsetky lokalne varene/pecene pokrmy, alebo som tam jednoducho bol v takom obdobi ci v takej oblasti, ked bola vita strava velmi obmedzena. Dal som si preto zavazok, ze dalsie uz urobim inac. Hned dalsia mi ale z tohto pohladu nevysla, v jednej odlahlej oblasti v Himalajach sme pocas 20 dni po vlastnych nohach slapali len na ryzi, sosovici, kari z takych tmavozelenych salatovych listov, niekedy mali domaci aj zemiaky. A tiez placky z bielej muky. 0% vitastravy...

Planujem zase odcestovat na nejaky mesiac, asi v oktobri. Moja otazka na vas cestovatelov, pripadne scitanych je, ci mate tip v tomto obdobi na nejaku exotiku, vhodnu z pohladu dostupneho cerstveho ovocia (a pocasia tiez)? Najradsej tentokrat nie Azia (hoci ta, zvlast JVychodna je podla mna pre toto najvhodnejsia), ale skor Amerika od Mexika nadol (Cile a Argentina a Peru skor nie), ci dokonca Afrika.

Fiona
Příspěvky: 3524
Registrován: úte úno 19, 2008 7:06
Bydliště: Buenos Aires, Argentina

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Fiona » čtv črc 24, 2008 10:43

Danko, co treba Malajsie :)
To je taky ovocny raj, plny mmj i durianu...

Rekla bych ze to delas dost rozumne s tou stravou. Neni prece ucel byt za kazdou cenu 100% "vita" a trapit se pri tom.

Akorat ti moc nerozumim s temi oslavami a dalsimi spolecenskymi prilezitostmi. Vsak prave tehdy je to nejlepsi, kdyz si jim to svoje a treba si o tom i nenasilnou formou popovidame. "Teta, na to som tu do Vas neprisla abyste tu harasili s hrncami a patlali halusky. Dajte radsej jablcko zo zahradky, po tom som hladna, a sadnite si konecne, nech trosku porajkame ako bolo cely cas..." :)
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!

Uživatelský avatar
likeitraw
Příspěvky: 19
Registrován: čtv črc 10, 2008 1:11
Bydliště: Nevada

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od likeitraw » čtv črc 24, 2008 21:48

To: Hugo z hor,
muzes prosim poslat odkaz na recept (nebo recep samotny) na lnene placky a kokosove bochanky?
Diky moc,
likeitraw
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
Arthur Schopehnauer

Fiona
Příspěvky: 3524
Registrován: úte úno 19, 2008 7:06
Bydliště: Buenos Aires, Argentina

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Fiona » čtv črc 24, 2008 22:23

Vyhrazuji si svate pravo na omyly!

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Vhodne vita destinacie

Příspěvek od Dano » pát črc 25, 2008 16:23

Fiona píše:Akorat ti moc nerozumim s temi oslavami a dalsimi spolecenskymi prilezitostmi....
Take urcite lokalne navstevy to beriem, to sa niekedy da. Ale u niektorych tiet to ale nehrozi, tie ani netusia, ze uz par rokov takmer nejem maso/mlieko/vajcia, kedze si u nich davam hocico, ak dojde teda k nejakemu stolovaniu. Ty si baba, to mas lahsie, ste v tomto viac spolocnostou "tolerovane".

Ine su vacsie akcie, na nich sam sebe neodporucam "separovat sa". Napriklad na svadbach, ktore som absolvoval v poslednej dobe niekolko, ma dotycni beruci sa zakazdym dopredu oslovili, ze co by som si dal. A ja vzdy, ze neblbnite, ja chcem jest vsetko to co ostatni, vratane masa, ziadny problem. Vzdy ma ale ukecali, a potom je uz to jedlo vzdy len o tom, co kuchar dokaze. Raz to bola mnam varena brokolica, to nam zavidel cely stol ludi okolo, s beznymi prilohami ako mali ostatni. No naposledy som na tanier dostal namiesto masa cely kus bieleho nemarinovaneho neochuteneho vyprazeneho tofu v struhanke priam tmavo-hnedej prepalenej farby, lamala sa a kusky z nej odletovali pri pokuse krajat ci napichnut na vidlicku. Co som dosiahol? Okrem toho, ze som nesiel s davom, cize uputal na seba pozornost, mi to vobec nechutilo.
Ale inac dovolujem si stale viac, u niektorych ludi som uz priznal farbu alebo sa to dozvedeli cez niekoho, a mozu nosit na stol co a kolko chcu, nedam si ak to nie je aspon veganske.
Danko, co treba Malajsie :) To je taky ovocny raj, plny mmj i durianu...
Aziu milujem, som s nou velmi spokojny. Vdaka za tip, podla toho co viem by bola Malajzia super. Ale po 2 poslednych cestach za sebou ma tam teraz netaha, cisto kvoli zmene.

Uživatelský avatar
Neo
Příspěvky: 233
Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
Bydliště: Kodan, Dansko
Kontaktovat uživatele:

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Neo » pát črc 25, 2008 16:57

Ahoj :)

No tak v oktobri, cili rijnu cestovat? Hmmm, nevim, nevim, to je uplne mimo jakoukoli durianovou sezonu :wink:

Ve vsech asijskych zemi je durianova sezona priblizne od unora do rijna. I kdyz samozrejme je mozne dostat durian i mimo sezonu. Durianove stromy obvykle maji ovoce 2x do roka. Behem sezony je ale kvalita a cena nejlepsi.

Pokud ale nejsi durian fan, tak to je celkem jedno do jake tropicke zeme se vydas. Proste vsude nejake ovoce bude. Ja bych po vlastnich zkusenostech jel do jihovychodni asie, to je uplny raj. Ani me to zatim jinam moc netahne. Prave se nachazim na Koh Samui a prozil jsem fantasticke dny na ostrove Penang. To bylo durianove nebe :)

Ted me napadlo, pokud jedes v rijnu, tak vlastne vim, kam mas jet!!!
Jed na zacatku rijna, to sezona vrcholi. A kam? Do Turecka!!! Fethiye. Letenku sezenes urcite o mnoho levneji nez do Asie a cesta trva mene nez polovinu.
A to ovoce! Byl jsem tam v polovine rijna pred 3 roky a sezona uz pomalu koncila, presto byl lokalni trh ve Fethiye presycen melouny a jinym ovocem. Vetsi ovocny trh jsem myslim nikde jinde nevidel, bylo to uzasne. Vodni melouny a jejich lokalni tygri melouny byly vyborne. Dostal jsem i jejich velke tmave fialove fiky, to je mozna moje nejoblibenejsi ovoce. Jed ale na zacatku rijna, to jich tam jeste bude spousta. Stoji to urcite za to. Jel bych tam uz jenom kvuli tem fikum (kdyby jich tehdy bylo dost, tak bych asi nejedl nic jineho). A mimochodem jsem tam i jedl jejich turecke banany a ty jsou doposud jedny z nejlepsich co jsem kdy ochutnal (a kdo me zna, vi ze jsem jich snedl tuny :)

Turecko, Fethiye a stoprocentni ovocna satisfakce :)
Preji hezkou cestu, uzij si to, at uz se vydas kamkoliv :)

Uživatelský avatar
awa
Příspěvky: 1507
Registrován: sob kvě 17, 2008 20:58

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od awa » pát črc 25, 2008 17:10

Vždy si vezmu jídlo pouze na dva dny. Je pravda, že toho moc nebývá. Skoro pokaždé 4 grepy a pět "maďarských" paprik + jeden sáček ořechů, které mám jako rezervu, ale málokdy je sním. Víc jídla si opravdu nevezu. Dvou dnů vždycky na něco vhodného narazím. Buď si nasbírám, nebo koupím a grepy a papriky vydrží i na později. Jediná doba, kdy odmítám někam jezdit, je v zimě na hory, protože tam je jídlo většinou celkově tragické... :( Pár dní by se přežilo, ale delší pobyt mi za to nestojí. Ale to tady teď neřešíme.
Měj se hezky a přeji ovocné posvícení. m:-)

To, co píše Neo jsem zažila i na konci září v Bulharsku u Varny ( však to je kousek od Turecka ). Taky jsem si tam v opuštěném sadu natrhala i zásoby mandlí domů.
Naposledy upravil(a) awa dne pát črc 25, 2008 18:49, celkem upraveno 1 x.

dgm
Příspěvky: 1486
Registrován: pon dub 02, 2007 23:23

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od dgm » pát črc 25, 2008 18:46

Neo píše:Ahoj :)

No tak v oktobri, cili rijnu cestovat? Hmmm, nevim, nevim, to je uplne mimo jakoukoli durianovou sezonu :wink:

Ve vsech asijskych zemi je durianova sezona priblizne od unora do rijna. I kdyz samozrejme je mozne dostat durian i mimo sezonu. Durianove stromy obvykle maji ovoce 2x do roka. Behem sezony je ale kvalita a cena nejlepsi.

Pokud ale nejsi durian fan, tak to je celkem jedno do jake tropicke zeme se vydas. Proste vsude nejake ovoce bude. Ja bych po vlastnich zkusenostech jel do jihovychodni asie, to je uplny raj. Ani me to zatim jinam moc netahne. Prave se nachazim na Koh Samui a prozil jsem fantasticke dny na ostrove Penang. To bylo durianove nebe :)

Ted me napadlo, pokud jedes v rijnu, tak vlastne vim, kam mas jet!!!
Jed na zacatku rijna, to sezona vrcholi. A kam? Do Turecka!!! Fethiye. Letenku sezenes urcite o mnoho levneji nez do Asie a cesta trva mene nez polovinu.
A to ovoce! Byl jsem tam v polovine rijna pred 3 roky a sezona uz pomalu koncila, presto byl lokalni trh ve Fethiye presycen melouny a jinym ovocem. Vetsi ovocny trh jsem myslim nikde jinde nevidel, bylo to uzasne. Vodni melouny a jejich lokalni tygri melouny byly vyborne. Dostal jsem i jejich velke tmave fialove fiky, to je mozna moje nejoblibenejsi ovoce. Jed ale na zacatku rijna, to jich tam jeste bude spousta. Stoji to urcite za to. Jel bych tam uz jenom kvuli tem fikum (kdyby jich tehdy bylo dost, tak bych asi nejedl nic jineho). A mimochodem jsem tam i jedl jejich turecke banany a ty jsou doposud jedny z nejlepsich co jsem kdy ochutnal (a kdo me zna, vi ze jsem jich snedl tuny :)

Turecko, Fethiye a stoprocentni ovocna satisfakce :)
Preji hezkou cestu, uzij si to, at uz se vydas kamkoliv :)
Ach, ja chci taky do nebeeeeee!!!!!!!!
Kdo stojí mezi člověkem a Bohem? Kuchařka :)

“Nejsme šťastní, protože se nám daří, ale daří se nám, protože jsme šťastní.”

Uživatelský avatar
likeitraw
Příspěvky: 19
Registrován: čtv črc 10, 2008 1:11
Bydliště: Nevada

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od likeitraw » pát črc 25, 2008 19:06

Dano,
v Centralni Americe se da dost dobre ovoce sehnat behem celeho roku. Asi nejlepsi je Costa Rica (papaya, banany, ananasy, kokosy, atd.)

Co se oslav tyce, taky mi to zezacatku dost narusovalo vita stravovani. Ale postupem casu jsem to vyresila: Reknu si o salat a prinesu si vlastni dressing, nebo se najim dopredu (doma) a tam pak jenom uzobavam cerstve ovoce a zeleninu (pokud je k dispozici). Na velkych svatbach, kde me hostitele nevidi (stoly jsou dlouhe, je tam pres 100 lidi) si reknu o prazdny talir, na ktery si vysypu vlastni jidlo. Vetsina lidi to stejne casem pochopi a zacnou respektovat.

Hodne stesti na cestach a pri oslavach!
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
Arthur Schopehnauer

Uživatelský avatar
awa
Příspěvky: 1507
Registrován: sob kvě 17, 2008 20:58

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od awa » pát črc 25, 2008 19:57

Ty oslavy jsou zkouškou pro každého. Záleží, kde a kdo ji pořádá. Někdy není s vita problém, ale taková klasická česká svatba, to problém bývá docela velkej. Jídlo dostanou všichni stejný, jako ve školní jídelně - polívka, hlavní chod, dortíky. Není kam uhnout, nebývá to švédský stůl. Já to řeším většinou tak, že se ujmu role obsluhy a pomocníka a opravdu mě to těší ( proto se na svatbu neoblékám tak fajnově ). Vyhnu se tak společnému stravování. Na dotazy, kdy se já najím, se usměju a řeknu, ať se nebojí, že se o dobré jídlo neoberu. Pak pobíhám, nosím, odnáším, občas i umeju nádobí, vesele konverzuji, tancuju, trdlim.... Takhle se to dá bez úhony přežít. Ale to je jedna z možností - zejména pro ženy, jak to řešit. Ve velmi úzkém kruhu oslav, opravdu není někdy zbytí, tak se snažím dlouho žvýkat a sníst toho co nejméně, protože mi bývá docela špatně. Ale taková extra akce, kde opravdu není vhodné dělat dusno, se mi přihodí tak jednou do roka, tedy opravdu hodně vzácně. Jinak mám toleratní přátele, kteří můj styl respektují anebo se takové problematické akci snažím vyhnout, pokud to jde.

Fiona
Příspěvky: 3524
Registrován: úte úno 19, 2008 7:06
Bydliště: Buenos Aires, Argentina

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Fiona » pát črc 25, 2008 20:04

Taky to delam podobne :) I kdyz vlastne nevim proc v tom hledat nejaky problem. Cizim na svatebni hostiny nechodim, a u blizkych jsem celkem prirozene soucasti tymu 8) Pokud ve fazi priprav nekdo prohodi, ze to bude jen o svickovy a kolaccich, hned delam prednasku o tom ze bez salatu to neni zadna kultura, a zpravidla mi daj za pravdu a objednaj i salaty. Vetsinou jsem to ja kdo zdobi salatove misy, chci to mit pod kontrolou :roll: Pak jsou ty salaty vetsinou jen na stole, at si veme kdo chce co chce, a vareniny se podavaji. A u me zkratka narazej na talir plny zeleniny, kam se to uz nevejde 8)
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!

Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1043
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od epony » pát črc 25, 2008 20:41

hehe, mna takato skuska čaka o tri tyzdne, idem na niekolkodnovu navstevu do Warsawy k rodine a su to vsežruti. Budu na mna hladieť ako na ufona ak na ranajky odmietnem chleba so salamou >:-)
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.

Uživatelský avatar
Hugo z Hor
Příspěvky: 1073
Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
Bydliště: Ostrava

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Hugo z Hor » sob črc 26, 2008 0:54

likeitraw píše:To: Hugo z hor,
muzes prosim poslat odkaz na recept (nebo recep samotny) na lnene placky a kokosove bochanky?
Diky moc,
likeitraw
Pozdě, ale přece:
viewtopic.php?p=36091#p36091 >:-)
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]

Uživatelský avatar
hugis
Příspěvky: 416
Registrován: pát bře 05, 2004 12:38
Bydliště: PP

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od hugis » sob črc 26, 2008 9:16

Preboha, ľudia, čo tom máte za príbuzných a kamarátov? Ja keď niekde idem tak sa hostiteľ ide skoro posrať aby som bol spokojný s jedlom, niekoľko krát za večer sa ma pýtajú či som dostal to čo som chcel a či je všetko v poriadku. Na posledenj svadbe som dostal podľa želania ovocný tanier a keďže tam mali kilá ovocia tak som im ani dáko nenabúral rozpočet. Tak šup šup, rýchlo si preprogramujte realitu a očakávajte od svojho okolia to najlepšie...

Uživatelský avatar
awa
Příspěvky: 1507
Registrován: sob kvě 17, 2008 20:58

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od awa » sob črc 26, 2008 17:49

Neo píše:A kam? Do Turecka!!! Fethiye. Letenku sezenes urcite o mnoho levneji nez do Asie a cesta trva mene nez polovinu.
Turecko, Fethiye a stoprocentni ovocna satisfakce :)
Preji hezkou cestu, uzij si to, at uz se vydas kamkoliv :)
Mám dotaz, která z těch pěti Fethiyí v Turecku to je?

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Vhodne vita destinacie

Příspěvek od Dano » ned črc 27, 2008 20:28

Neo píše:Turecko, Fethiye a stoprocentni ovocna satisfakce :)
Neo, super! V ziadnej "islamskej" krajine som este nemal cas pobudnut, a to co popisujes, to je uzas, uz teraz mi sliny tecu, dobry tip, velmi dakujem. Ak tam nepojdem teraz urcite to budem mat v zalohe.
Ani sa tebe a podobnym nedivim s tym Thajskom, ze sa tam vraciate. Pomer exotika + rozmanitost ovocia + vela ostatneho, k tamojsim cenam, je naozaj skvely, urcite sa tam niekam blizko vratim, najskor Vietman asi. Som nevedel, ze si mimo. Pozdravujem na Koh Samui, tam som sa zdrzal len 2 dni cestou na blizky Koh Pha Ngan.
likeitraw píše:Dano, v Centralni Americe se da dost dobre ovoce sehnat behem celeho roku. Asi nejlepsi je Costa Rica (papaya, banany, ananasy, kokosy, atd.)
To by bolo!. Zozeniem informacie a zvazim. Ani som nemal cas posurfovat nic o pomerne nedalekej Venezueli, mozno by to slo spojit. Som totiz trochu zatazeny na akoze trekking, tak som videl par dokumentov, stolove hory a tak. Ale vravim, nic o tom neviem, ani o pocasi ake tam kedy je, musim pozriet.
Tieto tipy co mi davate, su ale velmi cenne, kedze stale vacsiu vahu v rozhodovani ma u mna to ovocie, a vy mnohi o tom musite co-to vediet. Vdaka.
awa píše:To, co píše Neo jsem zažila i na konci září v Bulharsku u Varny
To je fakt, ja som si tam raz v septembri uzival zo vsetkeho najviac pre mna novinku = cerstve smokiny (figy). Ale nie dlho, tulali sme sa po celej krajine, a ked sme sa podali do vnutrozemia, este/uz? moc neboli, a ani dole pri macedonsko/greckych hraniciach v Melniku. Tam uz ale dozrievalo a predavali super grozde (hrozno), vraj znama vinarska oblast. Vdaka za tip.

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Dano » ned črc 27, 2008 20:53

likeitraw píše:Na velkych svatbach, kde me hostitele nevidi (stoly jsou dlouhe, je tam pres 100 lidi) si reknu o prazdny talir, na ktery si vysypu vlastni jidlo. Vetsina lidi to stejne casem pochopi a zacnou respektovat.
awa píše:Já to řeším většinou tak, že se ujmu role obsluhy a pomocníka a opravdu mě to těší.
Fiona píše:Taky to delam podobne :)
Baby, dobre, som nepocul take finty. S tym solo jedlom, tak to uz hej:) Kto moze, zase asi skor baby, moze skusit. Ale odporucam, odovzdat hned po vstupe do saly rovno casnikom do kuchyne, nech ti to pekne prinesu, ked sa bude podavat.
A na tej obsluhe som sa pobavil:) Ale preco nie, ak sa da, lebo to sa tiez vzdy neda a usporiadatelia, ci niektori mladomanzelia by to niekedy neprezili - pozvana hostka obsluhujuca s casnickami - tak je to celkom dobre:)
hugis píše:Preboha, ľudia, čo tom máte za príbuzných a kamarátov? Ja keď niekde idem tak sa hostiteľ ide skoro posrať aby som bol spokojný s jedlom, niekoľko krát za večer sa ma pýtajú či som dostal to čo som chcel a či je všetko v poriadku. Na posledenj svadbe som dostal podľa želania ovocný tanier a keďže tam mali kilá ovocia tak som im ani dáko nenabúral rozpočet.
Asi tak. Pokial su to naozajstni priatelia, tam to ide ako keby sa nechumelilo. Pokial ale nie su, ci maju nejaky problem, a su taki, vtedy ide stravovanie bokom. Nebudem burat vztahy a zvlast vztahy v (sirsich) rodinach kvoli takej veci a ani sa zosmiesnovat, nestojim o to. Hoci je kazdemu jasne, ze trochu tolerancie by tym ludom neublizilo. Zvacsa ide o ludi, ktori pomaly za cely zivot nevytiahnu paty z tej svojej dediny/mesta, citaju bulvarnu tlac a vyplatne pasky a nic ine, pozeraju komercne televizie. Ten prehlad takym ludom chyba nenormalne, a napriklad aj cestovanie, o ktorom je trochu toto vlakno, bura myty, predsudky, bariery a zvysuje toleranciu.

Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1043
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od epony » ned črc 27, 2008 20:59

Asi tak. Pokial su to naozajstni priatelia, tam to ide ako keby sa nechumelilo. Pokial ale nie su, ci maju nejaky problem, a su taki, vtedy ide stravovanie bokom. Nebudem burat vztahy a zvlast vztahy v (sirsich) rodinach kvoli takej veci a ani sa zosmiesnovat, nestojim o to. Hoci je kazdemu jasne, ze trochu tolerancie by tym ludom neublizilo. Zvacsa ide o ludi, ktori pomaly za cely zivot nevytiahnu paty z tej svojej dediny/mesta, citaju bulvarnu tlac a vyplatne pasky a nic ine, pozeraju komercne televizie. Ten prehlad takym ludom chyba nenormalne, a napriklad aj cestovanie, o ktorom je trochu toto vlakno, bura myty, predsudky, bariery a zvysuje toleranciu.
..Je to smutne.Ked vidim ako ludia vedome pachaju samovraždu-pchaju do seba tie vypražane mrtvoly a deťom kupuju modru zmrzlinu (čím kriklavejšia tym lepšia) Najnovšie včera na mna moja mama vytiahla, že v radiu počula, ako je klystyr nebezpečný..
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.

Uživatelský avatar
awa
Příspěvky: 1507
Registrován: sob kvě 17, 2008 20:58

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od awa » ned črc 27, 2008 21:56

No na klasické české vesnické svatbě žádná obsluha není. To tak nějak zajišťují ženy, co zároveň pečou, vaří, smaží...tak jsou rády, když jim někdo dobrovolně pomůže. Takovou svatbu měl i můj bývalý šéf. A i když jsem nebyla žádný příbuzný a jedna obsluha tam byla, ale nestíhala, tak byly kuchařky i servírka za moji pomoc vděčné ( abstinent nosil všemožný alkohol :D ). Žádný salát tam opravdu nebyl. Oběd se skládál z nudlové polévky a knedložurnálu a nakonec přišly dorty. Místo ovoce ( ale myslím, že u nevěsty jedna miska byla ) byly koláčky a sladkosti. Jako odpolední chod byl řízek...a k večeři guláš. Toliko strava na klasické vesnické hostině.
Ale na svatbách honosnějších, tam samozřejmě dostatečná obsluha je a oslava se odehrává většinou ve stylu "garden party" a tam s jídlem není problém. Každý si dá co chce.
Ale to jsou jen extra akce. Já jinak nemám problémy. Kdo mě má rád, tak se snaží mi s jídlem vyjít vstříc. Navíc vidí, že mi můj styl prospívá.

Uživatelský avatar
Hugo z Hor
Příspěvky: 1073
Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
Bydliště: Ostrava

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Hugo z Hor » ned črc 27, 2008 23:17

hugis píše:Preboha, ľudia, čo tom máte za príbuzných a kamarátov? Ja keď niekde idem tak sa hostiteľ ide skoro posrať aby som bol spokojný s jedlom, niekoľko krát za večer sa ma pýtajú či som dostal to čo som chcel a či je všetko v poriadku. Na posledenj svadbe som dostal podľa želania ovocný tanier a keďže tam mali kilá ovocia tak som im ani dáko nenabúral rozpočet. Tak šup šup, rýchlo si preprogramujte realitu a očakávajte od svojho okolia to najlepšie...
U mně je to podobné, taky když už jdu někoho navštívit, tak je obeznámen s mým stravovacím režimem a většinou má všechno dle mých představ. A když ne, tak jabko se snad najde doma u každého, nebo ne?? (:-)
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]

Uživatelský avatar
hugis
Příspěvky: 416
Registrován: pát bře 05, 2004 12:38
Bydliště: PP

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od hugis » úte črc 29, 2008 9:22

Hugo z Hor píše:... A když ne, tak jabko se snad najde doma u každého, nebo ne?? (:-)
Zaujímavé je, že mne väčšinou núkajú nastrúhanú zeleninu. Akoby mali pocit, že ovocie nie je jedlo a tú surovú zeleninu sú schopný ešte ako tak pochopiť.

Pavluška
Příspěvky: 2487
Registrován: ned kvě 02, 2004 12:43
Bydliště: tam za vodou v rákosí

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Pavluška » čtv črc 31, 2008 22:50

hugis píše:
Hugo z Hor píše:... A když ne, tak jabko se snad najde doma u každého, nebo ne?? (:-)
Zaujímavé je, že mne väčšinou núkajú nastrúhanú zeleninu. Akoby mali pocit, že ovocie nie je jedlo a tú surovú zeleninu sú schopný ešte ako tak pochopiť.
jj, moje babička to vnímá podobně. Ovoce jen jako zákusek, zelenina je jakžtakž jídlo. :)
Bože, dej mi sílu, abych změnil to, co změnit můžu.
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.

(G.K.Chesterton)

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Fethiye v Turecku

Příspěvek od Dano » úte zář 08, 2009 15:33

Neo píše:A kam? Do Turecka!!! Fethiye. Letenku sezenes urcite o mnoho levneji nez do Asie a cesta trva mene nez polovinu. Turecko, Fethiye a stoprocentni ovocna satisfakce :)
awa píše:Mám dotaz, která z těch pěti Fethiyí v Turecku to je?
Awa ma zneistila, Fethiye je snad, to mesto... "na pomedzí Egejského a Stredozemného mora, na západ od mesta Antalya. Je to kľudnejšie, šesťdesiattisícové mesto, s množstvom nedotknutej prírody, obklopené píniovými hájmi a vrcholkami pohoria Taurus." Je tak ako si myslim alebo nie? Minulu jesen sa mi nakoniec podarila Stredna Amerika ale ten tip od Nea prave dozrel a vyplaval mi z podvedomia dnes, zvazujem a cas leti. Zacal by som pozerat letenky.

Nechystate sa niekto? Alebo inac sa spytam, zvyknem cestovat na vlastnu past, teraz by som mozno kvoli cene letenky na poslednu chvilu akoze sa trochu ponizil a skusil cestovku, za kolko vyjde nejaky lastminute do tej oblasti? Ubytovanie a strava nehra rolu, budem odbiehat aj na par dni a vykrmovat sa na trhoviskach. Ste niekto zbehli v cestovani s CK? A lastminutes?

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Sinai, Egypt

Příspěvek od Dano » sob pro 03, 2011 17:59

Dlho tu nik nenapisal. V Turecku bolo vtedy fajn.

Teraz k Egyptu, vratil som sa pred tyzdnom. 7 dni. Sinai: Sharm-el-Sheikh, Dahab, Nuweiba, klastor sv. Katariny, Mojzisova hora, do par udoli na bicykli. Varene som opacil len raz, ked ma v jednom udoli ponuklo 6 beduinskych zien prisadnut si k nim na zem v jednej rokline do uzkeho kruhu okolo misy prave na ohni pripraveneho jedla - nedalo sa odmietnut, aj takto jedenim rukami z jedneho zdroja spoznat inu kulturu a nasledne poklebetit o kde com, lebo 2 z nich vedeli par slov po anglicky.

Inac som cely tyzden jedol iba ovocie, nic ine. To, co sa nukalo, a bolo ho dost, od miestnych predavacov. Rebricek, od toho coho som pojedol najviac z pohladu energie az po to menej, zhruba, s cenami ake som dokazal zjednat (1 EUR = 8 LE) :

Melony Galia - mnam, 4 LE/kg
Datle - cerstve, nikde inde som ich tolko nikdy nepojedol, 7 LE/kg
Manga - unikatne. Myslel som ze azijske zlte su najlepsie ale teraz si nie som isty. Egyptske vyzeraju ako tie zeleno/cervene z Brazilie/Peru/Chile, ale su obrovske, aj vyse 1 kg, so sytozltou duzinou uzasne stavnatou a sladuckou, konzistenciu makkeho masla. 15 LE/kg
Kratke banany, egyptske, 6 LE/kg
Vodovy melon, 5 LE/kg
Pomarance - slabe, 2 krat som kupil na roznych miestach a stacilo, 7 LE/kg
Banany Cavendish, urcite dovoz.
Mandarinky, 5 LE/kg
Cherimoya - ovela vacsie ako obcas kupim u nas. Vyborne, cena az 25 LE/kg
Hurmikaki - 7 LE/kg
Goufa po egyptsky, asi guava
Granatove jablko, nemam stastie nan, spomienky na jedno bozske v Peru su silnejsie ako nasledne obcasne pokusy vsade inde.
Ale predavali este vselico ine na co som chut nemal: hrozno, jablka, hrusky ai., raj na zemi. Teda takmer. Lebo na JV Aziu to nemalo ponukou, a uz vobec nie cenami, ale stale ovela lepsie ako u nas v tomto rocnom obdobi. Takze spokojny a velmi.

O hygiene a konzumacii vo vlakne Ovocne prazdniny viewtopic.php?f=8&t=1720&p=139746#p139746

Obrázek

neználek

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od neználek » ned led 08, 2012 20:34

ahoj. raw strava je dobrá, ale jak co. občas to chce něco jiného, zvlášť v zimě nebo na pořádném výšlapu. chci se zeptat. co lovecký salám? píše se tam, že je tepelně nezpracovaný...je určitě fermentovaný, decentně sušený (dneska už se to dosuší doma). možná bývá trošku zauzený pro vůni. je to raw? :roll:

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od buc11 » pon led 09, 2012 7:41

neználek píše:ahoj. raw strava je dobrá, ale jak co. občas to chce něco jiného, zvlášť v zimě nebo na pořádném výšlapu. chci se zeptat. co lovecký salám? píše se tam, že je tepelně nezpracovaný...je určitě fermentovaný, decentně sušený (dneska už se to dosuší doma). možná bývá trošku zauzený pro vůni. je to raw? :roll:
je to slaný jak potvora
jsi-li jinak tak zásaditý, tak ti tu štangličku povoluji
osobně mám při či po výšlapu spíš chuť na pivo

neználek

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od neználek » pon led 09, 2012 15:38

tak pivo až potom. to spláchne slanost, osvěží a zalkalizuje...

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Dano » pon led 09, 2012 17:31

neználek píše:co lovecký salám? píše se tam, že je tepelně nezpracovaný...je určitě fermentovaný, decentně sušený (dneska už se to dosuší doma). možná bývá trošku zauzený pro vůni. je to raw?
To maso surove samozrejme je, pred udenim. Po teplom (60 st.C) udeni urcite nie. Ale tie spominane tepelne nespracovane masove vyrobky su bezne neudene.
Bielkoviny a tuky nefermentuju (hniju, oxiduju,..), na to sa tam pridavaju tie cukry dextróza, laktóza,.. (potrava pre mliecne bakterie), ktore samy osebe su izolovane zo ziveho sveta na denaturovany prasok. Alebo sa to maso niekedy nechava zaplesniet nejakou uslachtilou plesnou. Okrem toho ta sol, ta sa dava vzdy. Tak zvaz sam.
Bez pridavkov sa daju kupit kvalitne susene sunky (tradicia v Spanielsku, Taliansku, Chorvatsku,...) to je len maso a sol, a ziadne varenie ci udenie.
A uplnu istotu by si mal, keby si si to maso (susil) sam. To by si asi nemusel davat ani tu sol, ak to poriadne presusis, par mesiacov snad vydrzi. S nou to ale ovela viac chuti.
Skusam na cestach tieto veci, prezieral som sa davno v Spanielsku top kvalitnym jamon-om, oni ich hviezdickuju podla kvality - svine zijuce a volne sa pasuce v bukoych, dubovych, gastanovych lesoch, boli sme pozyvani. Na Sicilii som dal prosciutto crudo, v Ciernej hore ai. to kupis ako pršut.
Vyslapy? V najhorsom preco nie na takomto, ale mne by sa hoci aj na krekroch lepsie slapalo.
Nasuš, vyskusaj, a daj vediet.
Ked susene, tak zvaz ovocie.

Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4709
Registrován: stř led 28, 2009 13:31

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Panda » pon led 09, 2012 17:36

Dano píše:...Ked susene, tak zvaz ovocie.
Nebo instantní pránu.

Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3939
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Jindra » pon led 09, 2012 17:51

Dano dík za zajímavý příspěvek.
Dano píše:maso niekedy nechava zaplesniet nejakou uslachtilou plesnou
Žiju v domnění, že plíseň pro nás není dobrá tak jako tak. Kdo by chtěl bojovat s přebujelou kandidou, že jo. Ale už mne to párkrát napadlo a teď se ptám - nemáte někdo hlubší znalost právě o tady zmíněných ušlechtilých plísních? Vyloženě přínosné to asi nebude (??), ale škodlivé... jo? ne? míň než "neušlechtilé"?
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid

neználek

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od neználek » pon led 09, 2012 20:18

takže, asi čas na delší příspěvek a hodit karty na stůl. sry :) tak můj první příspěvek byl trošku rýpanec, no na druhou stranu nebyl od věci. jsem rád, že se ozval i buc, bo co jsem tak čet, dost mi to co píše rezonuje, dokonce si myslím, že i to co nepíše (a forma taky slušná :) jinak že jste to vzali věcně kvituju kladně, takže:
dano, přesně tak. jakože v rámci testování ala tantra se nebojím ničeho, tak o tomhle přemýšlím. tím myslím, něco si sám nasušit a tak. dokonce jsem fakt naštvanej kvalitou (nehledě na ceny) olejů, tak už jsem se naštval a původně jsem chtěl naškvařit na zimu sádlo a trošku posilovat imunitu těla proti takovýmhle věcem, ale přišla chuť na očistu, tak možná jindy to prubnu :)
pro ostatní (jména jsem si nepoznačil ani nejedu s citacema):
s plísněma je to fakt různé. jako se vším. když někomu nejedou sýry, tak je nejí. pokud je někdo jí, tak ty plísně pomůžou hodně s trávením těch sýrů, ale samozřejmě pokud se to rozmnoží i ve střevě, tak nic moc. na druhou stranu plíseň, je už mnohobuněčný organismus (v určitém smyslu teda) a svým uspořádáním, přizpůsobivostí a podobně je to dost bijec bakterií a jiných jednobuněčných organismů, na tom je koneckonců založen i penicilín. při téhle příležitosti připomínám, že i sojová omáčka, miso, tempeh a natto jsou produkovány s použitím plísní (nikoliv baktérií apd.). ohledně candidy: jestli se nepletu, tak to je kvasinka. mezi lidmi pracujícími např. v konzervárnách, moštárnách a podobných podnicích je to údajně velmi rozšířený mór, protože se tam tomu člověk prakticky nevyhne a lidé jsou tam údajně candidou promořeni. což mi připomíná, hošánkové, že vitariáni jsou pro ní ta pravá cílová skupina, a zřejmě většina z vás tím bude prolezlá. co se týče produktů z dovozu, které jsou velmi stříkané, často ozařované, staré, sbírané nezralé a uchovávané v ochranné atmosféře (dusíku) apd. tak ty vám nedají většinou ani tu candidu (a prakticky nic jiného kromě chuti). u těch ostatních produktů je kontaminace častější. ale jak řekl trimegistos, jak dole tak nahoře apd. v těle máme prakticky všechny baktérie co jsou na světě (přinejmenším v našich končinách) a pak už záleží na podmínkách, které konkrétní kultury budou dominantní a relevatní v těle člověka. nicméně penetrace vitariánů pro candidu je tak snadná a přirozená, že ve vašem střevě bude asi časem zastoupená velmi, případně převládat. teda jak u koho. šanka, půst a burčáková šanka mohou poměrem sil opravdu zamávat :) to je zatím vše. na tento web jsem se dostal opravdu velkou náhodou. ale protože nic není náhoda, tak se syrovou stravou mám dlouhodobé zkušenosti, stejně tak jako s jinou stravou a jinými věcmi, kterými se snažím naplňovat život (přinejmenším volný čas :) a které se tady diskutují. tedy zaregistruju se a pokusím se zapojit. ale bohužel nemám rád jednostranné názory, zvláště když nekorespondují s mými zkušenostmi a dlouhodobým výzkumem, tedy budou asi často jaksi opoziční. a na to si něco založím, když to projde :)

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Dano » úte led 10, 2012 17:13

Jindra píše:Žiju v domnění, že plíseň pro nás není dobrá tak jako tak. Kdo by chtěl bojovat s přebujelou kandidou, že jo. Ale už mne to párkrát napadlo a teď se ptám - nemáte někdo hlubší znalost právě o tady zmíněných ušlechtilých plísních? Vyloženě přínosné to asi nebude (??), ale škodlivé... jo? ne? míň než "neušlechtilé"?
Jindro, nemyslim si, ze medzi prijmom nejakej samotnej (uslachtilej) plesne a dopracovaniu sa k diagnoze kandidoza je nejaka vyznamna suvislost. Skor je dolezitejsie co clovek spolu s tou plesnou vsetko poje, v akom mnozstve, ako ma poskodeny metabolizmus atd. Ale nemam prakticke skusenosti.

Kym ti na tvoju otazku odpovie niekto fundovane... skusim takto: je viac "škodlivé" jest plesnivy syr alebo cerstvy tvaroh? V prvom pripade su tie mliecne bielkoviny asi "natravene" teda rozstiepene na jednoduchsie:
enzymami z mlieka pokial nebolo pasterizovane
asi aj enzymami plesni

V pripade tvarohu sa tie velke molekuly mliecnaj bielkoviny musia rozstiepit az na aminokyseliny az v bruchu:
enzymami nachadzajucimi sa v tvarohu (pokial neboli znicene teplom, lebo niekto zraza tvaroh az pri 50 st.C.), podla Howela sa to deje nejaku dobu v hornej casti zaludka
svojimi vlastnymi traviacimi enzymami

Velmi podobne tempeh vs. soja. (Natto je myslim fermentovane bakteriou nie plesnou, podobne sojova omacka alebo miso, ale to teraz nie je podstatne). Spominany tempeh a podobne natto,.. sa robia ale aj tak z dusenej/varenej/prazenej soje.

Odpoved nepoznam. A nejem ani jedno z toho.. Ale co ked ten odlezany a plesnivy syr (podobne plesniva soja) je stravitelnejsi ako cerstvy syr, treba nan plytvat menej vlastnych traviacich enzymov a teda prave preto mozno zdraviu prospesnejsi, hoc aj so spormi nejakej plesne?

Ludia na to prisli davno, neskumali pod mikroskopom o co ide, skratka im nejaka plesen s celym vyrobkom zachutila a na prvy pohlad nechorlaveli/neumierali z nej (uslachtila) alebo im nechutila priam odradzala podla vsetkych zmyslov taku ale nikto dobrovolne do seba neda.

Este k teme.
Neviem ako dlho vydrzi v batohu plesnivy syr ci natto, ale par dni snad hej. Ked to niekto skusi, nech sa tym nabali, odslape nejaky kratsi trek a uvidi. Na dlhsi trek by som skusil skor to susene maso, to vydrzi dlhsie. V pripade nudze, lebo su aj ine moznosti z dnesnej bohatej ponuky.
Lebo toto je asi aj tak na ine stranky (makrobiotika, paleo,..), ved ziadny z tych sojovych vyrobkov nie je vita, ani ziadny z plesnivych syrov z kravskeho mlieka predavanych v obchodoch - tie nie su dokonca ani rastlinnou stravou ktorej je vitarian.cz venovany. Podobne susene sunky. Ked susene, ja osobne urcite lepsie slapem na ovoci, pripadne aspon nejake semenach. Plus vode samozrejme.
Naposledy upravil(a) Dano dne úte led 10, 2012 17:23, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3939
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Jindra » úte led 10, 2012 17:16

neználek píše:připomínám, že i sojová omáčka, miso, tempeh a natto jsou produkovány s použitím plísní (nikoliv baktérií apd.)
esli je to tak, vnímám to jako celkem zajímavou informaci. ale nic z toho stejně nejím
neználek píše:což mi připomíná, hošánkové, že vitariáni jsou pro ní ta pravá cílová skupina
pěkný oslovení, to hošánkové, to beru :)
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid

Miguel
Příspěvky: 223
Registrován: sob říj 30, 2010 23:41

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od Miguel » úte led 10, 2012 18:28

Jindra píše:Dano dík za zajímavý příspěvek.
Dano píše:maso niekedy nechava zaplesniet nejakou uslachtilou plesnou
Žiju v domnění, že plíseň pro nás není dobrá tak jako tak. Kdo by chtěl bojovat s přebujelou kandidou, že jo. Ale už mne to párkrát napadlo a teď se ptám - nemáte někdo hlubší znalost právě o tady zmíněných ušlechtilých plísních? Vyloženě přínosné to asi nebude (??), ale škodlivé... jo? ne? míň než "neušlechtilé"?
S tímhle názorem se setkávám poměrně často. Když na to jdeš selským rozumem, proč by měla plíseň žrát plíseň? Vždyť je to totální nesmysl... to má být jako nějaký kanibalismus?

Uživatelský avatar
zaklinac.dan
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 09, 2012 21:51
Bydliště: na světě jsem bezdomovec

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od zaklinac.dan » stř led 11, 2012 16:04

pěkný oslovení, to hošánkové, to beru :)
to byla narážka na tu vtipnou kreslenou holčinu v tom pořadu o vaření na čt. ta jim taky říká hošánci, mazánci a tak. oni pak říkají nejčastěji: "drž péc" :)

edit: ještě jsem zapomněl napsat, že já jsem neználek. přitom taky :)
Naposledy upravil(a) zaklinac.dan dne stř led 11, 2012 22:43, celkem upraveno 1 x.
"Nestojím o uznání!" Šákjamuni

Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 4957
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od cepheus » stř led 11, 2012 18:23

Miguel píše:Když na to jdeš selským rozumem, proč by měla plíseň žrát plíseň? Vždyť je to totální nesmysl... to má být jako nějaký kanibalismus?
Protoze zkratka a dobre nektera plisen zere jinou plisen:) Priste musis lip googlit Vsevede:).

Uživatelský avatar
zaklinac.dan
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 09, 2012 21:51
Bydliště: na světě jsem bezdomovec

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od zaklinac.dan » stř led 11, 2012 22:47

cepheus píše:
Miguel píše:Když na to jdeš selským rozumem, proč by měla plíseň žrát plíseň? Vždyť je to totální nesmysl... to má být jako nějaký kanibalismus?
Protoze zkratka a dobre nektera plisen zere jinou plisen:) Priste musis lip googlit Vsevede:).
plíseň a houba asi nemusí být imho, nebo jak vy říkáte pmn, to samé. a hlavně candida je kvasinka! takže bych to ani neřešil ;) plíseň sežere skoro všechno, kvasinky ráda. natto je údajně na candidu velmi spolehlivé abych byl konkrétní...
"Nestojím o uznání!" Šákjamuni

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od buc11 » čtv led 12, 2012 12:18

zaklinac.dan píše:
cepheus píše:
Miguel píše:Když na to jdeš selským rozumem, proč by měla plíseň žrát plíseň? Vždyť je to totální nesmysl... to má být jako nějaký kanibalismus?
Protoze zkratka a dobre nektera plisen zere jinou plisen:) Priste musis lip googlit Vsevede:).
plíseň a houba asi nemusí být imho, nebo jak vy říkáte pmn, to samé. a hlavně candida je kvasinka! takže bych to ani neřešil ;) plíseň sežere skoro všechno, kvasinky ráda. natto je údajně na candidu velmi spolehlivé abych byl konkrétní...
jsem za, zevšeobecňování mikrosvěta může svést z cesty, kvasinky, viry, plísně, houby - i v rámci těchto jsou až protikladné odlišnosti, třeba o spirochetě LB některé výzkumné prameny tvrdí že se živí zinkem

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Ostrov Brač, Chorvatsko, zaciatkom leta

Příspěvek od Dano » sob čer 23, 2012 18:54

Boli sme tam bicyklovat 8-17.6.2012. Mal som obavy. Predsa len, do jesene a sezonnych lokalnych fig ai. daleko. Ale nad ocakavanie slusna ponuka. Kupoval som na miestnych trhoviskach celeho ostrova (najviac v Supetare, kedze 3km odtial sme byvali). Trhovisko rozumej v Supetare alebo v Bole cca 2-4 stankovi predavaci ovocia, inde ledva po jednom. Zoradene velmi zhruba od toho najviac kupovaneho co sa hmotnosti tyka, po najmenej. Ceny v Kunach za 1kg (1 Eur = 7,36 Kn) :

Ceresne 20-25
Melon galia 15
Broskyne 14-20
Paradajky 10
Uhorky 8
Marhule 20-25
Melon vodovy 11
Blitva (tak oni volaju zelene listy nejakeho salatu, v Ciernej hore sme ho tiez kupovali, u nas som ho este nevidel) 10
Jahody 25-30
Hlavkovy salat 10
Mišpule 7, pre mna takmer exotika, malokedy jedavam, a boli sladucke
Susene slivky
Susene figy

Takmer vsetko domace a velmi chutne. K tomu cez den obcasne krmenie sa:
moruse - vsade prave prezrete a velmi sladke a stavnate. Stromy rastu vacsinou pred kostolmi, nikto ich neoberal ani nejedol, tak tie krasne farebne moruse len padali na zem a padali, vzdy som mal nabite kufre v tretrach ako som sa po nich stupal pri oberani
visne - casto viseli konare strmov v sadoch cez ploty az do cesty
ceresne - podobne

Ale pomohlo nam (logistika, stale po ruke), ze sme si tam so sebou priviezli aj nieco kupene u nas:
skatulu bananov - pekne postupne dozrievali, a tak sme mali postupne stale zrelu urodu
datle - od Oldu:
- uzasne medjoul 4,5kg v pohode prezili transport a ani tam som ich nedrzal v chladnicke
- odolnejsie a suchsie neglet noir 3,5kg. Uz aj s zivocisnymi bielkovinami, v jednom baleni si na nich pochutnavali cerviky, take tie ceresnove

Okrem zelovocu som ine zjedol len jeden vecer. Pred odchodom na trajekt sme sadli do krasnej a navstevovanej restiky v pristave Sepetaru. Moja volba:
- Rybacia polievka 30 Kn - vlastne len mastna osolena voda, a v nej na dne trochu ryze, nic ine
- Grilovany steak zubatca 144 Kn (skoro 1m dlha cerstva ryba tam lakala na ľade, 400 Kn/kg) - na mna nezvyknuteho na sol v jedle bol strasne presoleny. Inac mali v ponuke denne aj male cerstve bezne cele ryby. Boli sme 3ja za 1 stolom tak sme objednali rozne a poochutnavali. Oni si objednali: Oradu a este jednu chutou velmi podobnu. Kazda za 120 Kn/ks
- Miesany zeleninovy salat 20 Kn. Jednoznacne najchutnejsia cast jedla (vsak my sme si denne vecer robili podobne misy nicoho len tamojsej mnam zeleniny). Zial tento bol znechuteny nejakou zalievkou z octu..
Uff, za 1 veceru dat v prepocte 27 Eur (!!?), ktora mi aj tak nechutila. Pritom o 200m dalej stoji to trhovisko kde sa od rana do vecera prehybaju stoly pod tymi cerstvymi sladkymi dobrotami, v podstate za babku. Nabuduce ak budem zase okolim do podobnej situacie viacmenej dostrkany, tak nesmiem zabudnut, ze si musim rozkazat ziadnu sol, ziadny ocot atd.

A potom v buse v ten vecer sme este dojedli pršut a kozi syr. Kupil som ich povodne este do apartmanu, na pohostenie. Syr slany (ako inac) ale chutny. Prsut slany ako svina, uplna hroza. Pritom som ho kupil priamo od masiara (ziadna chemia ako v tych predavanych v samoobsluhach), cena bola 199 Kn/kg...

Zhrniem. Obavy boli zbytocne. Energie tam je na trhoviskach dost aj v juni. Pritom vsetok zelovoc bol lacnejsi ako ten, ktory sa predaval v tom istom case na nasich trhoviskach v BB.

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od buc11 » pon čer 25, 2012 8:20

co to je za ceny?, na trhách sem vzdy ziskal skoro jak u nas, i když trochu víc unavené

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Ostrov Brač, Chorvatsko, zaciatkom leta

Příspěvek od Dano » úte pro 11, 2012 18:57

buc11 píše:co to je za ceny?, na trhách sem vzdy ziskal skoro jak u nas, i když trochu víc unavené
Na turistickom Braci? V ktorej rocnej dobe, v ktorm roku?
Ak myslis inde v Chorvatsku to verim. V Splite sme nakupili raz, vyber neskutocny, ceny urcite lespie, tie si ale nepamatam. Zastavili sme sa tam nakupit pred nastupenim na trajekt.

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Malajzia - poloostrov

Příspěvek od Dano » úte pro 11, 2012 19:17

Boli sme tam takmer 2 tyzdne. Hlavne zapadne pobrezie a tamojsie ostrovy Penang a Langkawi. A oblast NP Taman Negara. Hlavne na ovoci (po malajsky buah). Dva krat sme mali aj ine jedlo, varene.

Ponuka vyborna, a to myslim hlavna sezona je o pol roka neskor, niekedy v juli (opravte ma, povedal mi to panacik v spominanej ovocnej farme). Ceny urcite vyssie nez tie, ktore si pamatam z Thajska (v priemere sme menili v kurze 1€ = 3,85R. 1R = 0,26€ = 7,8Sk). Kupovali sme toto, pred zatvorkou su nazvy v malajcine, kde ich neviem tak pisem len v slovencine alebo v anglictine:
  • manggis (mangosteen) 6-12R/kg, u mna jednoznacne favorit medzi ovocim tejto dovolenky, a kludne by som aj suhlasils tym, co nam vravel chlap v ovocnej farme ako ho vraj volaju kralovnou ovocia
  • mangga (azijske mango) 3-12R/kg
  • sawa (sapodilla) 6R/kg
  • nanas (ananas) 1,5-2,5R/kg, tie tunajsie, ktore maju mozno 2x viac a o dost mensich „oci“ ako tie v ponuke u nas
  • durian rozne odrody od 4R/kg brutto nahor, tuto dovolenku som asi kralovi ovocia prisiel na chut, skoro kazdy den sme nejaky dali, predtym v Thajsku len asi 2 krat a to som sa do tej vone musel velmi premahat aj so zapchatym nosom
  • durian musang king 14-18R/kg brutto, vychvalena najlepsia odroda, cena o dost vyssia ale chut a „vona“ naozaj este lepsia
  • pisang (banany) 2-4R/kg, rozne druhy a velkosti niektore so zltou duzinou, cavendish sme videli tiez ale nekupovali
  • dragon fruit duzinou fialovo-cervene 10-12R/kg
  • dragon fruit duzinou biele 10-12R/kg
  • panga (jackfruit) 10R za asi 6 odkostkovanych kuskov
  • salak 10-12R/kg
  • cherimoya (custard apple), nemali sme stastie alebo su tam slabe, kupili sme len 3, vraj z oblasti Ipoh, malo sladke, konzistencia huzevnata nie stavnata, pritom som ich nekupil tvrde a este niekolko dni som ich drzal az boli este o cosi makksie a uz zacala kora pekne cerniet
  • rose apple 10-12R/kg
  • longkong 10-12R/kg
  • longsat 10-12R/kg
  • rambutan 5R/kg
  • melon vodovy zeleny s cervenou duzinou 2-2,8R/kg
  • melon vodovy zeleny so zltou duzinou 2-2,8R/kg
  • kokosove orechy 2-4R/ks, obrovske nezrele cize so zelenym povrchom, vnutri snad liter sladkej priesvitnej stavy, po vypiti slamkou a rozseknuti sa lyzickou vyskrabe biela tenka (1-5mm) jemna makka sladka duzina zeleovitej konzistencie
  • papaya, vynimocne mi ta chut uz ide, este v Nepale ci Thajsku skor nie
  • pomarance 5R/10ks
  • mandarinky 10R/5ks, 6R/kg
Predavali bezne ale aj ine, napr.:
  • guava 12R/kg
  • karambola (star fruit)
  • hurmikaki - videl som len tvrde a nechcel som ich vlacit vela dni kym nezmaknu a nedozreju
  • pomelo - vo folii, import
  • melon cantaloup - v tom teple sli na chut skor tie vodove
  • tamarind
  • jablka hrusky, hrozno, slivky, rozne druhy,.. urcite import a vsetko vyzeralo nelakavo nezrele podobne ako u nas v hypermarketoch
A na ovocnej farme na Penangu sme okrem ineho opacili pre mna nezname druhy ovocia, vacsinou nie najsladsie akoby rozne druhy ceresni/visni:
  • rokam masam
  • surinam cherry
  • acerola (ovocie s najvyssim obsahom vitaminu C - napr. 33x viac nez v stave z pomaranca)
  • gurunda (?)
  • miracle berry (mala bobula, v Tokiu cena vraj v prepocte 2,5€/ks, a este pred par rokmi dokonca 4-5x viac), vynikajucej harmonicky vyvazenej lahodnej chuti. Obral som si zo stromu asi 5-10ks.

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Re: STRAVOVÁNÍ NA CESTÁCH

Příspěvek od buc11 » čtv pro 13, 2012 10:23

super,
ta cherimoja mi tam taky nelezla a to ji zkoušel na ruznych mistech
už se těším na ten penang, tam byl i durian, žejo?
já jím jen:
grupa van: durian, kokosák, cempedak, manga a papaje
grupa B: mangosten(a ten nejraději v archivním bokiriwongovým wine), banany, saparot, tedy nanas nekdy langsat a longan či rambutan, a pomelo, ostatni nejim

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Malajzia - poloostrov

Příspěvek od Dano » ned pro 23, 2012 18:30

buc11 píše:už se těším na ten penang, tam byl i durian, žejo?
Na mraky. Ked sme sa na motorke motali po tom ostrove, v lesoch nad malo jazdenymi klukatymi "horskymi" cestami boli bezne natahane siete, kvoli vsade vvisiacim obrovskym tvrdym pichlavym durianom. Keby nejaky kusok na nas padol, prilba by ochranila vrch lebky, ale spredu tvar uz nie a nasledny pad z motorky v rychlosti by asi dokonal svoje.
A vela druhov durianov tam rastie. Popri ceste ked predavali, tak predavac mi ich ukazoval vysvetloval ktory je aky a ako sa vola. Nemozem si pomoct, durian nie je mojim favoritom, hoci tentokrat sme ho s chutou davali skoro kazdy den. Mozu za to hlavne uzasne mangosteeny, ale aj manga.

Pozeram 4 roky dozadu:
Fiona píše:Danko, co treba Malajsie :)
To je taky ovocny raj...
Tak ten tip som nakoniec nahodou zrealizoval, vdaka za tip Fiona.

Pridavam par stavnatych farebnych foto z dovolenky, pred zajtrajsou kapustnicou/zelnackou :)
Kto sviatkuje v tropoch, stavnate Vianoce mu od srdca. Nam ostatnym tiez pokojne a stastne.
186_P1090989.jpg
manggis ai.
(305.97 KiB) Zatím ještě nestaženo
042_P1090720.jpg
mangga ai.
(360.56 KiB) Zatím ještě nestaženo
219_P1100010.jpg
musang durian
(315.71 KiB) Zatím ještě nestaženo

Odpovědět