A máme tady novou komunitku
Jmenuje se akvaristický hydroponici, nebo třeba malí akvaponici:)
Skládá se ze dvou skupinek lidí
- ti co na mě dali a nekoupili akvárkuo pod 200 litrů - funguje jim to
- ti co na mě nedali, nefungovalo jim to, protože měli malý akvárko!!! Koupilo velký a funguje jim to.
Takže teď mám tu skupinku na jedné lodičce:)
Pomalu a aspoň jednu sezonu!!!!
Tady je základní princip celé věci! Vše v tomto oboru je potřeba dělat pomalu a po kapkách! Doslova do písmene!
Akvárium musí být velké proto, aby alespoň částečně dokázalo eliminovat začátečnické chyby
- dám rybám hodně ať hodně seorou a hnojej
výsledek jen jsme si zahumusil akvárko žrádlem, který ryby nespotřebovaly
- dám tam řádně pH regulátoru
- výsledek mrtvé ryby z pH šoku
- pořádně pohnojím rostliny NPK
- výsledek mrtvé ryby
- pořádně vyperu filtr v saponátu
- výsledek mrtvé nebo nemocné ryby a mrtvé rostlinstvo
- dám tilápie k pavím očkům
-výsledek zítra nanajdu ani jedno paví očko:)
Takže asi tak, to jsou nejčastější chyby, který jsme s lidma řešil za poslední půlrok v mailu.
Odběr vody - čistý způsob
Mán nad akvárkem se štěrkem, kde pěstuju rostliny. Vodu odčerpám hadicí z akvárka do kropáče a rostliny zaleju. Vodu tím samým kropáčem doplním z kohoutku druhý den po odstátí když z ní vyprchá chlor. Můžu použít pesticidy a fungicidy, voda se nevrací do akvárka nezabiju si ryby.
Vodu v akvárku musím pravidelně měnit tak jako tak takže spojím příjemné s užitečným:)
Odběr vody - špinavý způsob
Mám v akvárku pumpu a pumpuju vodu do květináče nad akvárekm tak dlouho, dokud se mi přepadem nevrací zpět do akvária.
Ačkoli se to jmenuje špinavý způsob, je to klasická akvaponie. Tedy systém, kde se nepředpokládá, že ryby budeme konzumovat. Páč jim pouštíme jejich sračky na hlavu. Podivná víra, že rostliny veškerý odpad z vody odfiltrují je skutečně podivná víra?ú Nefunguje to tak!
Nesmíte používat pesticidy!! Ryby si zabijete!
Osobně preferuju a vedu lidi k čistému způsobu aquaponie. To má budoucnost a tudy cesta vede. To je normální přírodní cesta !
Firmy a firmičky dělají už krásně věcičky
Třeba takto viz google
aquaponic furniture

- furniture.jpg (21.55 KiB) Zobrazeno 1864 x