KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Tady se snažte dodržovat témata a nevybavovat se, od toho jsou tu kecárny.
Počítejte s tím, že to po vás bude někdo další číst a hledat tady informace.

Moderátor: hugo

Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od tvx » čtv bře 15, 2007 11:45

Tak tady se budou shromažďovat výsledky toho co kde komu naklíčilo, nejlíp včetně zdroje kde to bylo získáno.
Je to jeden z testů jestli jsou semínka živá a hodí se ke konzumaci a současně že je možné z nich něco zkusit vypěstovat.

V současnosti je aktuální soutěž 'Naklič a vyfoť svoje kešu' ale můžete sem sázet samozřejmě i cokoli jiného.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin

Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko » čtv bře 15, 2007 11:56

to jsem na to zvědavá :)

Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza » čtv bře 15, 2007 13:28

to kešu bych ráda opravdu viděla...páč jsem se trochu pídila po tom jak se skutečně louská a jestli něco přežije tu 150stupnovou páru tak to chci vidět. ty co se louskaj manualně-technicky tak jsou skutečně asi o 200% dražší a ne proto že si na to narazí přirážku nějakej wolf, ale jako že přímo od louskáčka (a páč to tady nikdo neocení tak je zatim dovážet nebudu..)

jinak kdesi tu měl ondraw fotky naklíčenýho kokosáku tak to by se sem šiklo

Uživatelský avatar
Katarína
Příspěvky: 2273
Registrován: čtv úno 26, 2004 12:15
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Katarína » čtv bře 15, 2007 14:33

A aktualne v inom vlakne Vlasticka durianu. :wink:

Uživatelský avatar
Kateřinka
Příspěvky: 55
Registrován: pát kvě 26, 2006 12:40
Bydliště: Ceske budejovice

Příspěvek od Kateřinka » čtv bře 15, 2007 17:15

mám doma cosi s trojčetným úzkým listem.....ale nevim přesně, protože do v tom vekým květináči toho je hodně......
ale mám podezření že je to Li-tchi......
jestli chcete fotku udělám...
Evolution rules!

Uživatelský avatar
Katarína
Příspěvky: 2273
Registrován: čtv úno 26, 2004 12:15
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Katarína » čtv bře 15, 2007 17:22

Jasne. A zaroven si zvysis sancu na identifikaciu.

Uživatelský avatar
Seraf
Příspěvky: 807
Registrován: pon črc 10, 2006 13:46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Seraf » čtv bře 15, 2007 19:06

Našel jsem něco ke kešu:
4.2 Kešu oříšky
Strom, na kterém rostou kešu oříšky je tropického původu a spadá do řádu Anacardiacae. Jiní zástupci tohoto řádu jsou Mango, Pistácie a méně příjemné stromy jako jedovatý břečtan nebo jedovatý dub.
Syrové kešu oříšky jsou uzavřeny v tvrdé, kožené slupce, která obsahuje žíravé, toxické látky obsahující cardol a anacardickou kyselinu (podobně jako aktivní ingredience jedovatého břečtanu). navzdory této žíravé povaze tyto sloučeniny mají ekonomickou hodnotu a jsou používány v průmyslu. Získávájí se v tekuté formě ze skořápek. Tato tekutina vykazuje známky CNSL
Čili ve zpracování těchto kešu oříšků je výzvou oddělit poživatelné jádro od toxického CNSL. Proto tyto oříšky potřebují důkladnější zpracování než ostatní oříšky. Důležité pro lidi pojídající pouze syrovou stravu je, že:


1) příprava: ořechy ve skořápce jsou naskládány na hromady a namočí se po 1-2 dny nebo se napaří na 8-10 minut
2) ošetření: ořechy ve skořápce jsou ponořeny do horké olejové koupele na 90 sekund (teplota oleje 170-200°C). Olejová koupel odstraní část CNSL, a připraví ořech pro odskořápkování. Po olejové koupeli jsou ořechy vloženy do odstředivky pro další odstranění škodlivého CNSL.
3) loupání: mechanické nebo manuální (indiánské továrny používají především ruční práci).
4) sušení: jádra jsou sušena na vlhkost 3% ve speciálních komorách na 70 °C po dobu 6 hodin.
5) loupání - ruční (je-li potřebné) nebo jiným procesem. Jeden ze způsobů je zmražení jader, poté oloupání v automaticky se otáčejících bubnech.

Poznámka: Orkos, dobře známý dodavatel do Francie, prodává odskořápkovávané kešu oříšky které jsou, jak se zdá, opravdu syrové. Jestliže žijete nebo navštívíte některé tropické země, můžete získat syrové, ve skořápce ponechané kešu oříšky (ale setkáte se s obtížemi, docela nepříjemným problémem jak je oloupat!)
Pokud je zkusíte naklíčit, zjistíte, že neklíčí a velmi rychle kvasí.

Doporučení: Syrové kešu mohou být napařeny, osmaženy a částečně opečeny. Jsou mrtvé.
http://ohz.cz/old_web/amana/strava/orechy.htm

Uživatelský avatar
Seraf
Příspěvky: 807
Registrován: pon črc 10, 2006 13:46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Seraf » čtv bře 15, 2007 19:31

15. března 2007 Začátek experimentu

5 x semeno kešu
2x semeno para ořech


(uzavřená miska s vatou a vodou) (zakoupeno ve zdravé výživě) (místnost 17 - 22 stupnů, jižní okno)

1. Foto: 15. března 2007 18:23
Obrázek

Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko » pát bře 16, 2007 14:49

:) to jsem zvědavá

xhitv
Příspěvky: 543
Registrován: ned bře 12, 2006 12:35
Bydliště: Praha

Příspěvek od xhitv » pát bře 16, 2007 15:05

Sluníčko píše::) to jsem zvědavá
To já taky.
"...Proto pravím vám, buďte zajedno s Matkou zemí. Ona je ve vás a vy jste v ní. Z ní jste byli zrozeni, v ní žijete a k ní se zase navrátíte..." (Evangelium esejských)

Uživatelský avatar
Seraf
Příspěvky: 807
Registrován: pon črc 10, 2006 13:46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Seraf » pon bře 19, 2007 18:02

Konec pokusu dne 19.března 2007 s kešu oříšky, bohužel se na nich vytvořila konstantní plíseň, kolem kešu se vytvořila 1cm tlustá plíseň a oříšky nechutně smrdí. 2 Para ořechy jsou zatím v klidu, leč plíseň z okolních kešu se jich začala dotýkat.

Proto ukončuji pokus s klíčivostí kešu ořechů a s lítostí oznamuji že mnou koupené kešu jsou opravdu bez života.

Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza » pon bře 19, 2007 19:24

a n základě toho já se táži: kolik lidí myslíte by si koupilo raw kešu v biokvalitě, ručně mechanicky vyskořápkované a pak ručně loupané, krásné bílé křehké neplesnivé, 100g asi za 90-100 maloobchod, s vědomím podpory indonéských domorodců?

Uživatelský avatar
Seraf
Příspěvky: 807
Registrován: pon črc 10, 2006 13:46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Seraf » pon bře 19, 2007 20:24

Tereza píše:a n základě toho já se táži: kolik lidí myslíte by si koupilo raw kešu v biokvalitě, ručně mechanicky vyskořápkované a pak ručně loupané, krásné bílé křehké neplesnivé, 100g asi za 90-100 maloobchod, s vědomím podpory indonéských domorodců?
Levnější už je snad jenom odstěhování se do teplých krajin k domorodcům.

Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko » úte bře 20, 2007 9:14

já tak 300 gr

Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1958
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid » úte bře 20, 2007 9:31

Já 200g.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“

Renáta
Příspěvky: 5147
Registrován: pon črc 17, 2006 16:39

Příspěvek od Renáta » úte bře 20, 2007 9:42

To ja by som asi radšej zostala pri vlašákoch - tých mám za tú cenu kilo :wink:

xhitv
Příspěvky: 543
Registrován: ned bře 12, 2006 12:35
Bydliště: Praha

Příspěvek od xhitv » úte bře 20, 2007 10:21

Na podporu indonéských domorodců bych si určitě kešu koupila, ale takové množství, aby pak nebylo potřeba podporovat mně. :) A asi bych přestala kupovat jiné oříšky, což by bylo jen dobře.
"...Proto pravím vám, buďte zajedno s Matkou zemí. Ona je ve vás a vy jste v ní. Z ní jste byli zrozeni, v ní žijete a k ní se zase navrátíte..." (Evangelium esejských)

Renáta
Příspěvky: 5147
Registrován: pon črc 17, 2006 16:39

Příspěvek od Renáta » úte bře 20, 2007 10:28

xhitv píše:Na podporu indonéských domorodců bych si určitě kešu koupila,
Práve v tejto otázke som dosť skeptická. Myslím, že väčšina z tých peňazí má "schopnosť stratiť sa kdesi po ceste" a domorodci aj tak oblížu labu :roll:

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 » úte bře 20, 2007 10:44

už jsem se zbavil i závislosti na kešu a pistaciích, věříém, že s postupující informovaností dosáhnu svého bez vlastního přičinění
stačí již jen dojíst pár kil orientálních nutsů a metrák vlašmenů

Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza » úte bře 20, 2007 13:03

Renáta píše:
xhitv píše:Na podporu indonéských domorodců bych si určitě kešu koupila,
Práve v tejto otázke som dosť skeptická. Myslím, že väčšina z tých peňazí má "schopnosť stratiť sa kdesi po ceste" a domorodci aj tak oblížu labu :roll:
no to zas ne...ti lidé s kterými jsem o tomhle jednala tak vědí proč a co dělají a hlavně pro koho. plus podle postupu procesu výroby aspol, vim za co ta cena je a neni zbytečně přemrštěná.
nicmene z výše uvedených duvodů jsem se rozhodla uložit projekt kešu alespon prozatim k ledu. to radši budu dovážet duriany

PetrK
Příspěvky: 850
Registrován: pát říj 06, 2006 10:14

Příspěvek od PetrK » úte bře 20, 2007 13:05

Aspoň, že se vysvětlila ta údajná jedovatost kešu.

Renáta
Příspěvky: 5147
Registrován: pon črc 17, 2006 16:39

Příspěvek od Renáta » úte bře 20, 2007 14:08

Tereza píše:
Renáta píše:
xhitv píše:Na podporu indonéských domorodců bych si určitě kešu koupila,
Práve v tejto otázke som dosť skeptická. Myslím, že väčšina z tých peňazí má "schopnosť stratiť sa kdesi po ceste" a domorodci aj tak oblížu labu :roll:
no to zas ne...ti lidé s kterými jsem o tomhle jednala tak vědí proč a co dělají a hlavně pro koho. plus podle postupu procesu výroby aspol, vim za co ta cena je a neni zbytečně přemrštěná.
nicmene z výše uvedených duvodů jsem se rozhodla uložit projekt kešu alespon prozatim k ledu. to radši budu dovážet duriany
Ak to ide priamo producent - Terezka, tak tomu verím. Ale v prípade veľkých spoločností tomu neverím, ani čo sa za necht vojde.

Uživatelský avatar
David*
Příspěvky: 191
Registrován: stř led 24, 2007 10:01
Bydliště: Praha - Hostivař, Slunečný vršek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od David* » úte bře 20, 2007 21:58

Tak já se pro kešu hlásím. I když byl bych dočasným zákazníkem, podobně jako u paraořechů. Mám radši tuzemské ořechy a ty, které si pak můžu tady vypěstovat.

K tomu klíčení: jak je to s vlašskými ořechy? Musí se nechat naklíčit či zasadit celé to jádro (nebo celý ořech)?

Kromě klasických semínek (slunečnice jsou hnedle) a ořechů (mandle, lískáče!) jsem nechával několik dní naklíčit kakaové boby (byly jemnější, méně hořké), ale brzy jsem je snědl (myslím, že zárodek tam byl), a piniová semínka (chuť měly úplně jinou, než "suché"), taky jsem je snědl příliš brzy.

Báječná je naklíčená pohanka.

Co jsem na syrové tak mě nelákají namáčené či naklíčené obilniny. Víte proč? Naopak jsem zjistil, proč mi nenaklíčí ječné kroupy :P

Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko » stř bře 21, 2007 8:28

obilniny tady nejedou většině

pohanka klíčená je fakt dobrá :) dá se dobře dochutit

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 » stř bře 21, 2007 9:00

David* píše:Tak já se pro kešu hlásím. I když byl bych dočasným zákazníkem, podobně jako u paraořechů. Mám radši tuzemské ořechy a ty, které si pak můžu tady vypěstovat.

K tomu klíčení: jak je to s vlašskými ořechy? Musí se nechat naklíčit či zasadit celé to jádro (nebo celý ořech)?

Kromě klasických semínek (slunečnice jsou hnedle) a ořechů (mandle, lískáče!) jsem nechával několik dní naklíčit kakaové boby (byly jemnější, méně hořké), ale brzy jsem je snědl (myslím, že zárodek tam byl), a piniová semínka (chuť měly úplně jinou, než "suché"), taky jsem je snědl příliš brzy.

Báječná je naklíčená pohanka.

Co jsem na syrové tak mě nelákají namáčené či naklíčené obilniny. Víte proč? Naopak jsem zjistil, proč mi nenaklíčí ječné kroupy :P
vlašský ořechy musí být celý, aby naklíčily, ale pochybuji o konzumaci, mnohem lepší jsou močené a loupané, asobně bych již suchej se slupkou nezkonzumoval
co ten para, ten mi nechtěl nějak nabobtnat?
makadam sem nezkoušel
považuji se taky za dočasného, ty naše močený vlašáky jsou mi nejpříznivější ovšem i mandle (močený loupaný)

Jista
Příspěvky: 654
Registrován: sob pro 08, 2007 21:14

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Jista » stř srp 05, 2009 13:17

Prosim o radu...kdyz se klici,tak nekdy vzniknou na klickach takove bile chloupky,coz je zrejme plisen...i kdyz nekdo mi tvrdil ze to neni plisen..nevite nekdo zda je to skodlive nebo ne?ne kazda plisen je skodliva,a je mi lito to vyhodit kdyz se to stane..tak nevim..
Go Raw

Uživatelský avatar
araila
Příspěvky: 224
Registrován: stř led 02, 2008 17:38
Bydliště: Praha / ČR / EU / Země

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od araila » stř srp 05, 2009 22:30

Řada z vás tu chválí pohanku, ale řekněte mi, jak ji klíčíte.
Já jsem to zkusila, ale ty slupky, které na naklíčených semenech pevně lpěly, mi zkazily veškerou chuť. :?

Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4709
Registrován: stř led 28, 2009 13:31

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Panda » čtv srp 06, 2009 8:42

araila píše:Řada z vás tu chválí pohanku, ale řekněte mi, jak ji klíčíte.
Já jsem to zkusila, ale ty slupky, které na naklíčených semenech pevně lpěly, mi zkazily veškerou chuť. :?
Klíčil jsem proto loupanou pohanku, ale nikdy mi rozumně nenaklíčila (možná právě proto že byla loupaná a to asi spařením) a na chuť mi stejně připadala moc škrobová obilnina (jak Jindra někde psal, "chutnalo to jako sádra"), tak jsem ji už opustil. Jak jsem četl tak lidi si spíš jen namáčejí loupanou pohanku, ale jen na přechodné období, jako náhradu jiných obilnin.

Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4709
Registrován: stř led 28, 2009 13:31

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Panda » čtv srp 06, 2009 8:47

Jista píše:Prosim o radu...kdyz se klici,tak nekdy vzniknou na klickach takove bile chloupky,coz je zrejme plisen...i kdyz nekdo mi tvrdil ze to neni plisen..nevite nekdo zda je to skodlive nebo ne?ne kazda plisen je skodliva,a je mi lito to vyhodit kdyz se to stane..tak nevim..
Já si myslím že to bude plíseň. Nevím jestli některé klíčky mají chloupky, ještě jsem u ničeho neviděl - jedině u pohanky nebo cizrny když mi to chytlo plíseň, protože jsem to málo proplachoval. Asi by to chtělo vyzkoušet nechat dýl, jestli je to plíseň tak se rozroste.

Jista
Příspěvky: 654
Registrován: sob pro 08, 2007 21:14

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Jista » čtv srp 06, 2009 10:23

Vidis,to je super napad..zkusim...

Pohanka musi byt ta bila,a nechat alespon dva dny,pak chutna skvele.
Go Raw

Uživatelský avatar
Sumicka
Příspěvky: 357
Registrován: sob dub 11, 2009 9:03
Bydliště: Brussel

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Sumicka » pát srp 07, 2009 14:13

Pohanka je moc fajn. Nechávám ji klíčit v miskách max 48 hodin, to už začíná zelenat a na klíčcích se objeví dorbné chloupky, podle mě jde o snahu semínka zakořenit. Ne plíseň, ale jemné kořínky. Klíčím pohanku loupanou bio (někdy taky kroupy). Slupka se nepoužívá, protože je opravdu moc tvrdá. Samotná pohanka téměř chuť nemá, já ji dochucuji citronem, olivovým olejem a trochou soli, taky někdy přidám bylinky. Když se to rozmixuje tak vznikne něco jako dresing, který vynikající na saláty.
Nejhorší je srážka s blbcem, učitel to přece musí vědět!

hofikos
Příspěvky: 975
Registrován: úte pro 26, 2006 19:53

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od hofikos » pát srp 07, 2009 16:18

Chlupaté klíčky vyhazuju, chloupky se objevují jen když se o klíčky špatně starám, třeba málo proplachuju. Pohanku klíčit opravdu jen tu loupanou bio

Jista
Příspěvky: 654
Registrován: sob pro 08, 2007 21:14

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Jista » čtv srp 20, 2009 11:59

takze chlupate klicky jsou spatne?tak ja je radsi misto vyhozeni dam do zeme a snim male zelene rostlinky.je to skoda vyhodit.
chtel jsem se zeptat kdo mate vic znalosti o kliceni,zatim jsem o tom nic necetl...je dobre jist vsechny zelene rostlinky,treba i fazolky,cocku?neni to kyselinotvorne?nemelo by byt,ale fazolka je kyselinotvorna,ale nevim zda i rostlinka..

mel jusem ted rostlinky slunecnice,tak 7 cm dlouhe,to je dobrota....take je uzasna redkev ,mlade rostlinky,ale to je sila,hodne to pali,tak staci jen trosku do salatu...

chystam se trosku rozject kliceni,oslovila me dieta Hypokratova institutu,ji se jen malo ovoce,a hlavne zelene,a klicky,orisky,myslim ze je to dobre hlavne na zimu,tak na to chci prejit..ale prestat jist ovoce,nevim zda to pujde.ale pokud tech 10 procent ovoce co se ma jist bude durian,tak to snad pujde :D
Go Raw

Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4709
Registrován: stř led 28, 2009 13:31

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Panda » čtv srp 20, 2009 14:13

Jista píše:....chystam se trosku rozject kliceni,oslovila me dieta Hypokratova institutu,ji se jen malo ovoce,a hlavne zelene,a klicky,orisky,myslim ze je to dobre hlavne na zimu,tak na to chci prejit..
Dá se o tom někde něco blíže přečíst? Např. zdůvodnění a v čem je přínos?

Oriana
Příspěvky: 235
Registrován: čtv lis 27, 2008 12:14
Bydliště: okres Mělník

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Oriana » čtv srp 20, 2009 14:20

Také bymě to blíže zajímalo, jsem spíše na zeleninu než na ovoce.

Jista
Příspěvky: 654
Registrován: sob pro 08, 2007 21:14

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Jista » pát srp 21, 2009 14:12

Ctu ted neco v anglictine,tak az budu moudrejsi tak dam vedet.
hlavne to spociva ve velmi silne alkalizaci tela,ovoce zas tak alkalicke neni,potom klicky a mlade zelene rostlinky maji hodne vzacne mineraly,klici se trebas i brokolice,cibulka,atd.
pro lecbu vaznych nemoci neni vhodne mit tak moc cukru z ovoce,je hlavni mit lecivou silu a tu ma zelenina silnejsi nez ovoce.ovoce spis cisti telo,ale zelenina,klicky spis leci.
ja to zatim jen zkousim,z fruitarianstvi se tam spatne prechazi,ale ta energie je lakava,dava to mnohem lepsi energii nez ovoce,jsem vic v klidu a mam lepsi pocit po jidle.hlavne se chystam na zimu,jsem v norsku a loni tu bylo minus 30.to bych na tropickem ovoci asi nedal.
jo a take se na tato diete mnohem lip hubne.na ovoci to zas tak snadne neni.

nasel jsem v garazi uzasnou vec na kliceni,velkou plochu na kliceni i s vikem,to mi udelalo radost,co se vsechno da najit.a na zimu se chystam klicit pod lampou na pestovani konopi,chci zkusit i rajcata atd.
Go Raw

Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4709
Registrován: stř led 28, 2009 13:31

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Panda » pát srp 21, 2009 16:29

Jista píše:Ctu ted neco v anglictine,tak az budu moudrejsi tak dam vedet...
Dej vědět až se dozvíš něco nového, protože to by mě nejspíš zajímalo - mám dost silnou závislost na sladkém ovoci, málo zeleniny, a myslím že mi to moc nesvědčí.

Uživatelský avatar
mira
Příspěvky: 2882
Registrován: ned dub 26, 2009 2:13
Bydliště: Jilemnice

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od mira » pát srp 21, 2009 19:34

To bude pracné. Lenost a zaneprázdněnost by
mne odradila.
Mně klíčky nešmakují, mám vyzkoušíno, ale
je jasné, z nutričního hlediska, že jsou bohatším
zdrojem všeličehos, než vodnatě cukernaté ovoce.
Některé vzklíčenosti, např. čočka, budou kyselino-
divotvorné i syrovoučké, to už je vlastnost semen
s vysokým obsahem bílkovin.
Ale to zas nosím sovy do Atén, neb je to zde
notoricky profláknuté :mrgreen:
a dá se invenčně vybalancovat.
Přeji zdar.
Všeho s mírou.

Jista
Příspěvky: 654
Registrován: sob pro 08, 2007 21:14

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Jista » úte srp 25, 2009 14:22

DULEZITA INFORMACE...
trapilo me ze neumim klicit,a ze se mi dela plisen na klickach,hlavne ta redkev..
chtel jsem si neco precist,a druhy den prisla slecna co prodava knizky a prodala mi uzasnou knizku od Sproutmana,cloveka co zije asi 30 let klicenim.
A TAK JSEM SE DOZVEDEL ZE TY BILE CHLOUPKY NA KLICKU NENI PLISEN,ALE SNAHA KORINKU O NABRANI VICE VODY ZE VZDUCHU,A TAK ROZSIRI SVOU PLOCHU.ZNAMENA TO ZE MALO PROPLECHUJEME.PLISEN JE SEDA,A MA CERNE TECKY.BILE CHLOUPKY JSOU NAPROSTO NESKODNE A NENI TREBA JE VYHAZOVAT.

z knizky jsem nadsen ,ten chlapik rika ze pestovanim doma zivil stovky lidi,pestuje bez hliny uplne vsechno,i zeleny salat,pohanku,zeleny jecmen,atd.studuju to ted vic,a o cenne poznatky se podelim.je to uzasne reseni na zimu,jak mit levny a organicky zdroj super zivin...
zelenina ma pry mnohem mene zivin nez klicky...uz se na to vsechno moooc tesim...
Go Raw

Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4709
Registrován: stř led 28, 2009 13:31

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Panda » úte srp 25, 2009 14:28

Jista: To je skvělá zpráva s těmi kořínky. A jak mohou pěstovat zeleninu bez hlíny, když potřebuje z něčeho růst? Nebo se jednalo jen o klíčky? Poreferuj pak o dalších poznatcích, už se těším až skončím půst a najedu na klíčky. :-)

Uživatelský avatar
Sitar
Příspěvky: 1702
Registrován: čtv pro 14, 2006 0:43
Bydliště: Praha - Chodov

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Sitar » úte srp 25, 2009 15:42

No jo, jak ale udělat, aby mi ty klíčky chutnaly?
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.

Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7254
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od buc11 » stř srp 26, 2009 21:35

Sitar píše:No jo, jak ale udělat, aby mi ty klíčky chutnaly?
dobrá otázka, proto to taky nejim

Jista
Příspěvky: 654
Registrován: sob pro 08, 2007 21:14

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Jista » pát srp 28, 2009 10:20

Bez hliny se pestuji male rostlinky,5 az 7 cm.samozrejme v hline to ma vic nutricnich hodnot,ale porad bez hliny to ma 300x vic nez zelenina,coz je dobry,a prace s klicky je o necem uplne jinem.

pokud klicky nechutnaji,chce to hledat.mlade rostlinky slunecnice jsou skvele,pokud se to namicha s alfa alfa ktera moc nechutna,a par redkvi nebo watter cress...nevim jak se to rekne cesky...tak je pikantni,vyborna smes,a mala miska da mnohem vic hodnot nez kila zeleniny.
chce to jen hledat.klicim ted hnedou horcici,da salatu uzasnou chut.

tak jdu pidit dal,je to celkem veda,zacaly mi plesnivet seminka slunecnice ve slupce,asi to chce opravdu klicit jen v green housu,nebo plastovem pytli.
az tu knizku doctu tak sem napisu nejakej dobrej,jednoduchej postup jak mi doma zahradku bez hliny,ktere venujete jen par minut ptace denne.
Go Raw

dvdmchl

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od dvdmchl » pát srp 28, 2009 10:39

Klíčky konopných semínek jsou moc dobré.

Uživatelský avatar
mira
Příspěvky: 2882
Registrován: ned dub 26, 2009 2:13
Bydliště: Jilemnice

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od mira » pát srp 28, 2009 19:09

Jista píše:Bez hliny se pestuji male rostlinky,5 az 7 cm.samozrejme v hline to ma vic nutricnich hodnot,ale porad bez hliny to ma 300x vic nez zelenina,coz je dobry,a prace s klicky je o necem uplne jinem.

pokud klicky nechutnaji,chce to hledat.mlade rostlinky slunecnice jsou skvele,pokud se to namicha s alfa alfa ktera moc nechutna,a par redkvi nebo watter cress...nevim jak se to rekne cesky...tak je pikantni,vyborna smes,a mala miska da mnohem vic hodnot nez kila zeleniny.
chce to jen hledat.klicim ted hnedou horcici,da salatu uzasnou chut.

tak jdu pidit dal,je to celkem veda,zacaly mi plesnivet seminka slunecnice ve slupce,asi to chce opravdu klicit jen v green housu,nebo plastovem pytli.
az tu knizku doctu tak sem napisu nejakej dobrej,jednoduchej postup jak mi doma zahradku bez hliny,ktere venujete jen par minut ptace denne.
Bacha na alkaloidy.
Třeba alfa alfy se může jen malé množství.
Všeho s mírou.

dvdmchl

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od dvdmchl » pát srp 28, 2009 19:38

Alkaloidy jsou velmi často našimi přáteli.

Uživatelský avatar
Sitar
Příspěvky: 1702
Registrován: čtv pro 14, 2006 0:43
Bydliště: Praha - Chodov

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Sitar » sob srp 29, 2009 11:01

Sitar píše:No jo, jak ale udělat, aby mi ty klíčky chutnaly?
Tak už asi vím, přidávat do smoothies. Není to tak intenzivní a smoothies to dá zajímavou příchuť.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.

Jista
Příspěvky: 654
Registrován: sob pro 08, 2007 21:14

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Jista » sob srp 29, 2009 20:45

bacha na alkaloidy.....muzu poprosit o vysvetleni,ci odkaz?nechci mit zmatek,nekdo rika dobry,jinej zase ze spatny..proc alkaloidy jsou spatny?nevylouci si telo nadbytek?
Go Raw

Uživatelský avatar
mira
Příspěvky: 2882
Registrován: ned dub 26, 2009 2:13
Bydliště: Jilemnice

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od mira » sob srp 29, 2009 21:23

Kdybys mne zabil, tak si nevzpomenu, kde jsem to
vyčetl. Už jsem listoval některými autory, na něž jsem
měl podezření, ale tam se o doporučeném denním
množství nezmiňují, nýbrž hovoří o klíčenostech
v superlativech. Ještě popátrám, mám toho hodně.
Preventivně bych nepřekračoval 50 gr vojtěšky,
v such. stavu denně. Ostatní bude bezpečné.
Alkaloidy jsou různé a vojtěška zřejmě obsahuje
určité procento mírně jedovatých.
Přesto se doporučuje i dětem, tak to asi nebude
nic nebezpečného.
Možná něco jako solanin v bramborách, nesmí se
ho mnoho. :mrgreen:
Všeho s mírou.

Jista
Příspěvky: 654
Registrován: sob pro 08, 2007 21:14

Re: KLÍČÍM, KLÍČÍŠ, KLÍČÍME...

Příspěvek od Jista » pát zář 18, 2009 21:10

Nemate nekdo zdroj dobrych organickych zeleninovych seminek?nasel jsem v uk,ale radsi bych neco nasel u nas,ale pres net jsem nic moc nenasel..tak to asi nebude,co?
Go Raw

Zamčeno