Místo pro tipy na nákupy a pro soukromou inzerci.
Moderátor: hugo
-
Christine
Příspěvek
od Christine » čtv led 19, 2012 11:14
Prosímvás, dá se někdě v ČR sehnat tahini z nepraženého sezamu? Příp. kde?
Děkuju moc

-
zaklinac.dan
- Příspěvky: 181
- Registrován: pon led 09, 2012 21:51
- Bydliště: na světě jsem bezdomovec
Příspěvek
od zaklinac.dan » pát led 20, 2012 20:57
asi ne. a moc firem na světě asi není. jedině nějaká na zakázku pro raw fanatiky (bez urážky). tam kde se to hodně jí, tam to neřeší. pražením to získává chuť, trvanlivost a hlavně se pak dá udělat ze sezamu tahini

protože tím zahříváním se ten obsažený tuk stává viskóznější a při drcení pak vytéká. pokud to pražit nebudeš, tak to bude obdobný jako mletej nebo tlučenej mák

takže buďto koktejly a sladké "něco" (pomazánky, krémy apd.) nebo snad teoreticky s olejem nějaká řidší hatlapatla...každopádně samo-domo

"Nestojím o uznání!" Šákjamuni
-
Jenik2012
Příspěvek
od Jenik2012 » čtv led 26, 2012 14:43
Youtube.com
The Stone Grinder for Nut Butters Machine, episode #707
Stone Grinder for Nut Butters!!!, episode #692
Santha 2L stojí v Indii 3400Kč.
Dále je oblíbený ELGI ULtraPride+.
-
venclík
- Příspěvky: 357
- Registrován: pát bře 21, 2008 1:13
Příspěvek
od venclík » úte kvě 29, 2012 16:02
Nedávno jsem si koupil na zkoušku Tahini (samozřejmě z praženého zrna výrobce asi Natural) omáčku jak jsem se tady dočetl, jak je to super a návykové.
Výsledek: má to svíravou chuť, jíst se dá bez odporu, ale moc to nechutná. To syrový sezam je mnohem mnohem lepší. Dopotřebovat a nejspíš nikdy více.
Navíc na chleba a rohlík se to zcela nehodí. A přijde mi, že to může zkazit chuť více věcí. Ale zkusím třeba do těstovin.
"Raw" tahini je samozřejmě protimluv. Ale lepší něco jak nic. Řekl bych, že všechny tepelně zpracované tuky jsou na aterosklérozu a že není hříchem občas se přejíst i třeba syrových vlašáků.
Naposledy upravil(a)
venclík dne úte kvě 29, 2012 16:16, celkem upraveno 1 x.
-
Jindra
- Příspěvky: 3939
- Registrován: úte led 20, 2009 9:41
- Bydliště: Nové Město na Moravě
Příspěvek
od Jindra » úte kvě 29, 2012 16:07
venclík píše:"Raw" tahini je samozřejmě protimluv
těžko říct - někteří výrobci na obal napíší, že je to z praženého sezamu, tak tam je to jasný, ale co ti, kteří to neuvedou... podle mne však je to většinou z praženého,
proto si tohle dělám doma sám z raw sezamu, den dva máčeného, pak drceného
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid