Avokádo

Místo pro tipy na nákupy a pro soukromou inzerci.

Moderátor: hugo

Odpovědět
venclík
Příspěvky: 357
Registrován: pát bře 21, 2008 1:13

Avokádo

Příspěvek od venclík » ned led 20, 2013 21:28

V Intersparu mají teď avokáda kus za 9 Kč. Zelené, třeba nechat dozrát aspoň 2 dny nebo více, nejlépe zabalené např. v utěrce. Myslím, že jenom do zítřka (21.1)

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 924
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Avokádo

Příspěvek od Dano » pon led 21, 2013 9:32

Dozrievas v utierke?
Venco, ake mas vysledky so zelenymi avokadami? Hoci zmaknu casom, chut aj tak velmi ale velmi slaba az ziadna (porovnavam s tymi ktore som daval v Čile a Argentíne).
Na trhu mame aj cierne "zrele" avokada, tie ked sa nechaju dozriet su o dost lepsie ako tie kupene zelene (zelene riskujem uz len vynimocne. Ale stale na tie uzasne vonku sa nechytaju - to je tak vyrazna vona a hlavne chut akokeby žĺtka domaceho slepacieho vajca... Zakazdym ked vyskusam dozriet dalsie kupene "zrele" avokada, si aj tak vynadam a zakazem dalsiu kupu. Predsavzatie mi obycajne vydrzi asi tak 2tyzdne az mesiac, cize za sezonu kupujem zhruba tak 5x. Stale totiz skusam a nadejam sa ze raz hadam dovezu nejake lepsie... Zatial som to stastie za 5 rokov nemal.

Uživatelský avatar
gabrielik
Příspěvky: 498
Registrován: pát srp 05, 2011 11:25

Re: Avokádo

Příspěvek od gabrielik » pon led 21, 2013 11:29

Stalo sa mi, že mi doma dozreli avokada a mali chuť vajca - žĺtka. A celková konzistencia a chuť bola v mojom podaní špecifikovaná nie "olejnaté blato", ale "vajcove maslo" :lol:
Ja som to skôr pokladala za zhoršenie než za vylepšenie chuti :) Príliš silné to na mňa bolo. Tie zrelé tmavé majú zas inú chuť. Možno je to aj odrodou.

venclík
Příspěvky: 357
Registrován: pát bře 21, 2008 1:13

Re: Avokádo

Příspěvek od venclík » pon led 21, 2013 23:10

Dano píše:Dozrievas v utierke?
Venco, ake mas vysledky so zelenymi avokadami? Hoci zmaknu casom, chut aj tak velmi ale velmi slaba az ziadna (porovnavam s tymi ktore som daval v Čile a Argentíne).
Na trhu mame aj cierne "zrele" avokada, tie ked sa nechaju dozriet su o dost lepsie ako tie kupene zelene (zelene riskujem uz len vynimocne. Ale stale na tie uzasne vonku sa nechytaju - to je tak vyrazna vona a hlavne chut akokeby žĺtka domaceho slepacieho vajca... Zakazdym ked vyskusam dozriet dalsie kupene "zrele" avokada, si aj tak vynadam a zakazem dalsiu kupu. Predsavzatie mi obycajne vydrzi asi tak 2tyzdne az mesiac, cize za sezonu kupujem zhruba tak 5x. Stale totiz skusam a nadejam sa ze raz hadam dovezu nejake lepsie... Zatial som to stastie za 5 rokov nemal.
Ty černé avokáda jsem párkrát taky zkoušel (z Tesca a Hyperalbertu) a myslím, že mi také chutili viac. Ale zas až tak výrazný rozdíl v tom neshledávám, ty černé co jsem měl je už dlouho, tak nemohu porovnat. Tyto zelené ze Sparu se dali jíst již po 2 dnech, ale optimum je asi tak 4-5 dní. Víc asi ne, stalo se mi jednou že se avokádo skoro zkazilo, bylo tam takové černé "čosi", ale ještě se dalo jíst. Že je lepší mít to zabalené např. v utěrce, jsem někde četl ale už nevím kde, ale platí to asi o více ovocích. Každopádně avokádo je něco, co mě jakoby "nabíjí energií", cítím se po tom dobře nebo aspoň lépe... Prostě super ovoce

venclík
Příspěvky: 357
Registrován: pát bře 21, 2008 1:13

Re: Avokádo

Příspěvek od venclík » pon led 21, 2013 23:49

Ne, zas abych totálně nekecal. Určitě vydrží víc než "4-5 dní"- tedy ty zelené nezralé. :-) tamto tenkrát (to co mi napůl zkazilo) jsem měl určitě víc než týden, možná i dva nebo víc (bůhví protože jsem na to zapomněl). A ty černé co prodávají třeba v Albertu bývají buď zralé nebo stačí 1-2 dny. Někdy se dají "ulovit" z výprodeje Tesca- mezi mj. často zplesnivělými rajčaty "2. jakosti" třeba za 20 Kč dvě kusy :-) - ale je to často risk ale v zásadě jsou hodně drahé :-( prostě luxus no

Uživatelský avatar
Sweetie
Příspěvky: 3360
Registrován: sob říj 11, 2008 19:02
Bydliště: UK

Re: Avokádo

Příspěvek od Sweetie » úte led 22, 2013 0:21

Dano píše:Dozrievas v utierke?
Venco, ake mas vysledky so zelenymi avokadami? Hoci zmaknu casom, chut aj tak velmi ale velmi slaba az ziadna (porovnavam s tymi ktore som daval v Čile a Argentíne).
Na trhu mame aj cierne "zrele" avokada, tie ked sa nechaju dozriet su o dost lepsie ako tie kupene zelene (zelene riskujem uz len vynimocne. Ale stale na tie uzasne vonku sa nechytaju - to je tak vyrazna vona a hlavne chut akokeby žĺtka domaceho slepacieho vajca... Zakazdym ked vyskusam dozriet dalsie kupene "zrele" avokada, si aj tak vynadam a zakazem dalsiu kupu. Predsavzatie mi obycajne vydrzi asi tak 2tyzdne az mesiac, cize za sezonu kupujem zhruba tak 5x. Stale totiz skusam a nadejam sa ze raz hadam dovezu nejake lepsie... Zatial som to stastie za 5 rokov nemal.
tak asi nemuzu porovnat mistni v jizni americe. co kupuju v anglii, je to vzdy risk. ale osvedcily se mi ty s tvrdou hrubsi kurou na povrchu, ktery kdyz dozrajou zhnednou az zcernaj - muzou to byt Hass. (je jich spousta poddruhu). maj stredni az vetsi pecku ale moc me nezklamou, cili nezhnednou v duznine. a chut jak vlasaky. a vzdycky z Lidlu, tam maj i akce a nikdy nezklamou. a vim moc dobre ze dodavatele jsou overeni farmari. horsi riziko jsou ty s hladkou slupkou, vypadaj krasne kdyz se kupujou, ale vetsinou mi zhnednou nez dozrajou, nevim proc. ted jsem zrejme koupila pinkerton v aldi, tvar hrusky, hrubsi silnejsi slupka a mensi pecka. uvidim, az dozrajou.
bez avokad uz si to neumim predstavit, je to navykovy, holt tuk. musim jedno denne do salatu. i kdyz se to odrazi na vaze, tak je cas zacit sportovat:)

Odpovědět