Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Tady si každý můžete založit svůj vita-deníček.
Podmínkou je, že název deníčku bude začínat vaší přezdívkou.
Viz vzor.

Moderátor: hugo

Odpovědět
ovekyska
Příspěvky: 234
Registrován: ned kvě 22, 2011 23:03

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od ovekyska » ned bře 02, 2014 19:50

bol to maly valcek ryze a hrubsi plat ryby na nom, nejaky losos ale aj ine ryby, neviem ake, cize stratit sa v tom nemohla, v tomto prripade nebola ani riasa.

Pavluska
Příspěvky: 3913
Registrován: pon kvě 16, 2005 21:20
Bydliště: Země

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Pavluska » ned bře 02, 2014 19:57

zasyrova ryby taky moc nedávám (u sushi si taky dávám tepelně zpracovanou variantu - mají to tam pro posery jako jsem já). Zasyrova pamatuju akorát škeble s citrónem. A to šlo. ")

Stando a co jíš k těm rybám? ")
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"

Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 4893
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od cepheus » ned bře 02, 2014 20:06

Chut ryb jsem pred lety primo nesnasel, ze syrove ryby (na rovinu) zvracim bez vahani, ale i ty vareny, peceny pachnouci tim kanalovitym bahnem a rybinou mi delaly potiz bez dochuceni uz v priprave.
Jednou jsme na dovce v Cerne Hore chodili na hotel, kde me hotelier naucil tenhle puch jist a to prakticky jakoukoli potvoru z more.

Prihodil vzdy na kraj talire spetku nadrcene pazitky s utrenym, osolenym cesnekem, uplne to prebije pachut rybiny a maso je uzasny:).
Taky ryba na masle, lehce osolena, jen kmin a osmahla do zlatova je delikatesa, kmin umi s rybou neco podobneho jako cesnek, prehlusit ten smrad masa a pachut bahna a ras:).

Tak mozna teda nejak podobne umeji Japonci to susi, ale kdo vi, asi bych se Pavli zaradil do fronty pro posery :)))) ..

PetrK
Příspěvky: 805
Registrován: pát říj 06, 2006 10:14

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od PetrK » ned bře 02, 2014 20:32

Komu vadí smrad rybiny, zkuste nějakou masožravou rybu, ty tolik nesmrdí. Ideální je candát, není cítit vůbec.
U ostatních funguje pořídit to živý a nechat pár dnů v čistý vodě ve vaně. To bahno z nich vyčichne, musí se měnit voda každý den.
Sushi se dá vyrobit i z filé, takový to šizený. :D Syrovou rybu můžu, asi je to dle chuti každýho. Pečená na másle je lepší. Třeba pstruh na másle, mňam. :delicacy:

Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 4893
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od cepheus » ned bře 02, 2014 21:11

No, to mam vylepseny jeste s tim kminem prave, staci obycejny cejn, nevim jestli to jeste dneska zije a lovi to nekdo, kdysi na prehrade Brne toho bylo, nebo i okouni pod prehradou na rece, co prosakli durch a turbina to neposekala - mnam !
To je cece vlastne ten pripad masozravky co rikas :idea: , to nam na cervenyho cervika z hnoje (dnes kompost) ci na tucnou larvu potapnika co jsme vytahli napred ze schranky z vody skakalo jako divy na malinkou udici, do cervena zbarvena rybka cca 15 - 25 cm velka, mnamka.

Proto se asi kapr donesl domu a nechal plavat ve vane, nebo neckach,aby se "vypral", njn, vsecko ma zrejme nejaky duvod, nejen cumenda pro deticky:).
Jj, jsou tu jeste zda se oba, kdysi krom kapru v pristavisti co skakali po rohlikach toho byla prehrada plna, cejni sli na sladky testo, okouni na maso cerviku:).

Cejn http://cs.wikipedia.org/wiki/Cejn_velk%C3%BD a okoun http://cs.wikipedia.org/wiki/Okoun_%C5% ... %8Dn%C3%AD

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5403
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od rudo » ned bře 02, 2014 21:47

Stando asi sa tych 2 klonov nezbavis, snazil som sa ich zamestnanat v ich vlastnom odpadkovom kosi, ale si ho zrusili
a uz sa zase naviezli sem.

to je jak v tej trampskej poviedke, vyhodili ho oknom a on vzdy prisiel dverami a predstierajuc ze je tam vitany

pis daej pre skutocnych ludi, nevsimaj si ich, drzim palce
5 2 8

PetrK
Příspěvky: 805
Registrován: pát říj 06, 2006 10:14

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od PetrK » ned bře 02, 2014 22:17

cepheus píše:No, to mam vylepseny jeste s tim kminem prave, staci obycejny cejn, nevim jestli to jeste dneska zije a lovi to nekdo, kdysi na prehrade Brne toho bylo, nebo i okouni pod prehradou na rece, co prosakli durch a turbina to neposekala - mnam !
To je cece vlastne ten pripad masozravky co rikas :idea: , to nam na cervenyho cervika z hnoje (dnes kompost) ci na tucnou larvu potapnika co jsme vytahli napred ze schranky z vody skakalo jako divy na malinkou udici, do cervena zbarvena rybka cca 15 - 25 cm velka, mnamka.

Proto se asi kapr donesl domu a nechal plavat ve vane, nebo neckach,aby se "vypral", njn, vsecko ma zrejme nejaky duvod, nejen cumenda pro deticky:).
Jj, jsou tu jeste zda se oba, kdysi krom kapru v pristavisti co skakali po rohlikach toho byla prehrada plna, cejni sli na sladky testo, okouni na maso cerviku:).

Cejn http://cs.wikipedia.org/wiki/Cejn_velk%C3%BD a okoun http://cs.wikipedia.org/wiki/Okoun_%C5% ... %8Dn%C3%AD
Jasně cejny znám, chytal jsem na Orlíku na těstovinu. Okouny zas na Slapech na červíky a jednou do čeřenu opravdo velkýho, možná ke kilu váhy. Je výbornej, jo je to masožravá ryba.
Z bahnitých ryb je vynikající lín, vyrovná se minimálně pstruhovi, bez nadsázky.

Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 4893
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od cepheus » ned bře 02, 2014 22:53

Hehe, taky rybar bejvalej koukam :D .. jj, verim, pisou tam ze v klidnych vodach dosahuji tech velikosti, jsem videl nejvetsiho u nas na rece asi 30 cm, vic ne.
Lina taky znam, ten se tam ale moc nevyskytoval, jen z vypraveni, ale vim ze to existuje:).

Na rece pod prehradou jsme chodivali taky na uhore, muselo byt ale za bourky, deste, a nebo tesne po desti + kalna bahnita voda, to rejdeji v tom bahne jako divi, nevim co je vyzene.
Uz si nevzpominam na co jsme je tahali ale par jsem jich jako kluk videl taky live (ale neochutnal, nebyly moje, smula):).

Pry jsou taky dobry, ale fakticky dodnes netusim jaky, jinak kaprici standartne byvali, dneska je jich uz o poznani min :).

PetrK
Příspěvky: 805
Registrován: pát říj 06, 2006 10:14

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od PetrK » ned bře 02, 2014 23:24

Jednoho úhoře jsme kdysi s tátou chytili v NDR, tak před 30ti lety. Taky spoustu štik, těch tam bylo.

Parádní štiky jsem viděl v baltu ve švédsku. Jak je to moře málo slaný tak tam žijou říční ryby.

Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 4893
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od cepheus » ned bře 02, 2014 23:29

Jj, stika byl sen, nekonalo se uz taky, byly jiny zajmy casem, co jsem kdy osobne vytahnul z vody byli kaprikove, cejnici a okouni:).
Hehe, sranda, si vzpominam, listek na prazdniny od rybaru stal po kursu na ZS 30,-(slovy tricet) korun ceskoslovenskych, v (+-) dobe o ktere pises, pak asi 120,-
Dneska uz je to narocnejsi konicek:).

PetrK
Příspěvky: 805
Registrován: pát říj 06, 2006 10:14

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od PetrK » ned bře 02, 2014 23:42

30 korun, dobrý. :D To je jako dnes v USA, tam mají za takovou podobně směšnou částku lovecký + rybářský lístek na jeden stát a rok. Snad 8 dolarů je to.
Jenže tam o to moc lidí nestojí, neb radši sedí doma u TV a dlabou hamburgery a hranolky než by něco lovili po lesích a řekách.

Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 4893
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od cepheus » ned bře 02, 2014 23:52

Jo, onkle (udice) jeste nekde mam, kolikrat jsem uvazoval, splouchani vody, jinak ticho, (meditacka), pohodicka, relax, Ty sam, nikde nikdo, idylka :).
Ale cenove me to odradilo, casu taky nemam nazbyt navic letadla me dnes berou vic.
Jsem taky chodival s tatou jen tak a pak "naostro" s listkem s dedou na "velkou" vodu - prehradu, deda (tatuv otec) hlavne byl mym ucitelem trpelivosti pri lovu rybek:).

PetrK
Příspěvky: 805
Registrován: pát říj 06, 2006 10:14

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od PetrK » pon bře 03, 2014 0:03

Je to taková meditačka u vody.

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5403
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od rudo » pon bře 03, 2014 2:25

no to je krasa ked sa klon rozprava sam so sebou na navsteve kam nebol pozvany
5 2 8

Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » pon bře 03, 2014 10:10

smajliss píše:
Standa K. píše:
Standa K. píše:Tak jsem dovršil "rybí týden" a super pocit (kůže, psychika, myšlení, čilost) - EPA a DHA já vás miluju :-) a jedeme dál...
upřesním aby nevznikla mýlka - žádné suplementy - když rybí tak rybí :-) prostě ryba (komplet makrela - i s kůží a hlavou) pár minut na cca.120 stupňů nebo úplně syrová - zaleželá tj.cca. 18 hod.vyndaná z mrazáku na pokojové teplotě
já bych syrovou rybu do sebe asi nedostal .. nepřijde ti tepelně upravená lepší ? co se týče požitku v puse a žaludku .. dokážeš tu syrovou déle žvýkat ? já třeba syrové žloutky dokážu spolknout, ale že bych je dokázal v puse zpracovávat - ne e .. je tam nějaký odpor :- ).. ohni zdar
syrové bio žloutky = mňamka, konzistence jemně slaného tekutého pudingu, ty si fakt vychutnávám a "zpracovávám" :-)

ad syrová ryba :
diametrální rozdíl vidím mezi syrovou rybou čerstvou - ta mi taky nechutná a mezi syrovou rybou zaleželou či přesněji řečenou natrávenou vlastními enzymy (lipázou) - velmi se pak podobá chuti té mírně tepelně upravené, struktura masa taky podobná, není nutno nějak extra navíc žvýkat, jediný nedostatek co zatím cítím je menší sytivost této úpravy oproti tepelně zpracované

Viz dr. Howell, kniha Enzymová výživa - píše o afričanech co uloveného slona zásadně jedí až v rozkladu - smrdícího. Eskymáci taky nejedli ryby čerstvé ale patřičně odleželé, dokonce ani svým psům nedávaly čerstvé - pozorovali menší jejich výkon než po zaleželých. I moji 2 psi a kočka si maso nejprve olížou svýma slinama, pak různě dlouhou dobu počkají a pak baští... a to vegetariáni maj určitě pravdu, že dle různých znaků (ne/drápy, chrup, délka střeva atd.) není homo primárně predátor. Kladu si otázku co tak asi mohl náš prapředek jíst ? Určitě zejména to co dohonil - tedy hmyz ve všech podobách (viz šimpanzi s jejich klacíky v mraveništi) - mimochodem, hmyz má poměr omega 3/6 stejný jako ryby (!) - a pak... podle mně byl člověk hlavně mrchožrout, nezní to moc vznešeně nicméně...tedy natrávené maso nás provází od nepaměti

Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » pon bře 03, 2014 10:28

ovekyska píše:v japonsku som jedla sushi, kde rybu nebolo vobec citit rybou, bola to naozaj pochutka, ale zas ja nemam problem vselico aj podivne vyskusat :delicacy:
tak to už pro mně není ryba :-) já fakt vůbec nerozumím tomu když někdo říká "ryba smrdí"

dělám teď na ŽL pro fy. eismann (bývalé Family Frost), prodej mražených potravin s dovozem až do domu. Zelenina (bohužel hlavně ta cukrová) a ryby (bohužel ty nemastný) jsou náš hlavní sortiment, mám okolo toho nějaká školení a tak.

"Smrad" ryb způsobují 2 faktory :
1. přirozeně se vyskytující u každé ryby - podkožní tuk - a protože většině lidí ryba "smrdí" tak prodáváme výhradně filety takže nic pro mně :-( bo ryby jím hlavně kvůli tomu tuku (i s kůží)
2. specifický u většiny mražených ryb - vysoký obsah vody - ryby procházejí technologickým a chemickým procesem kdy jsou rozrušeny buňky za tím účelem aby byly schopny pojmout co nejvíc vody. Vzápětí je prostě vykoupaj ve vodě a lidi pak kupují až ze 40-50% obsahu jen vodu viz http://www.dtest.cz/testy-vyrobku-339/t ... etu-a-file. A tak pak smrdí i filety :-) Udělám tu firmě reklamu - eismann garantuje max. 5-10%ní podíl vody, tedy přirozeně se v rybě vyskytující.

K tomu můj osobní zážitek z minulého týdne - matka mi koupila filety štikozubce. Já si je ráno mírně tepelně upravil, šup s nima do termosky. V poledne otevřu termosku a šok - kde se v té mé termosce vzala ta kaše, vždyť jsem tam ráno dával tu rybu ?? Pár sekund mi trvalo než mi plně došlo, že ten štikozubec se za 3-4 hodiny rozblemtal na s dovolením srajdu - konzistenci i barvou, jen sem tam plavající kůstky daly tušit, že tato kaše měla kdysi něco společného s rybou. Tak jsem to nevyhodil ale doslova vylil do záchodu. Výrobce Vita star, sďélano v Polsku pro Kaufland....děs co do toho dávaj...

Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » pon bře 03, 2014 10:32

Pavluska píše:zasyrova ryby taky moc nedávám (u sushi si taky dávám tepelně zpracovanou variantu - mají to tam pro posery jako jsem já). Zasyrova pamatuju akorát škeble s citrónem. A to šlo. ")

Stando a co jíš k těm rybám? ")
celé máslo, hafo listové zeleniny (listová petržel, rucola, špenát) + domácí kysané zelé

Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » pon bře 03, 2014 10:40

rudo píše:Stando asi sa tych 2 klonov nezbavis, snazil som sa ich zamestnanat v ich vlastnom odpadkovom kosi, ale si ho zrusili
a uz sa zase naviezli sem.

to je jak v tej trampskej poviedke, vyhodili ho oknom a on vzdy prisiel dverami a predstierajuc ze je tam vitany

pis daej pre skutocnych ludi, nevsimaj si ich, drzim palce
já už je mám nějakou dobu v "nepřátelích" (jak zní oficiální název, já to tak kluci necítím, za mně spíš bez urážky "neodbytní mesiáši" (vím, že to myslíte dobře ale i kdyby jste měli 100x pravdu, tak o takto podávanou sorry nestojím)) a tak jejich příspěvky nevidím (jediné řešení je asi to když to tak uděláme všichni ale nenavádím :-) ) ALE vidím pokud je někdo cituje - pak to musím přeskákat... proto prosím ostatní aby je v mém deníčku ani necitovali, díkec

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5403
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od rudo » pon bře 03, 2014 10:43

Stando, pozeravam teraz na tunajsej TV taku kucharsku sutaz a takmer v kazdom diely sa opakuje rovnaky motiv

maso sa vyberie z ladnicky dlhe hodiny pred aby malo teplotu v celom objeme izbovu a potom sa vari velmi pomalicky dlhe hodiny pri teplotach casto okolo 40 C niekdy 60C a vnutri je to aj tak v podstate surove

a robia tak vsetky druhy masa a ked to niekdo omylom naozaj uvari tak ho zdrbu a vezmu body

neviem kedy nastala tato zmena v kucharskej ideoplogii, dost ma to prekvapilo, takmer vsetko akoby bolo v tej enzymovej norme hoci o tom ani nepipnu.

co sa tyka ryby : kedysi bol popularny recpet ze sa surova ryba zaliala citoronom a dalo sa to cez noc do ladnicky, ta kyselina to uvarila

ale mne to teda nechutilo (jak citorn smrdiaci za rybou)
Naposledy upravil(a) rudo dne pon bře 03, 2014 10:45, celkem upraveno 1 x.
5 2 8

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5403
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od rudo » pon bře 03, 2014 10:44

Standa K. píše:
rudo píše:Stando asi sa tych 2 klonov nezbavis, snazil som sa ich zamestnanat v ich vlastnom odpadkovom kosi, ale si ho zrusili
a uz sa zase naviezli sem.

to je jak v tej trampskej poviedke, vyhodili ho oknom a on vzdy prisiel dverami a predstierajuc ze je tam vitany

pis daej pre skutocnych ludi, nevsimaj si ich, drzim palce
já už je mám nějakou dobu v "nepřátelích" (jak zní oficiální název, já to tak kluci necítím, za mně spíš bez urážky "neodbytní mesiáši" (vím, že to myslíte dobře ale i kdyby jste měli 100x pravdu, tak o takto podávanou sorry nestojím)) a tak jejich příspěvky nevidím (jediné řešení je asi to když to tak uděláme všichni ale nenavádím :-) ) ALE vidím pokud je někdo cituje - pak to musím přeskákat... proto prosím ostatní aby je v mém deníčku ani necitovali, díkec
jj to citovanie sa neustale dialo v mojom denniku, tak som ho zrusil, ludia to nerespektovali.
5 2 8

Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » pon bře 03, 2014 10:53

rudo píše:Stando, pozeravam teraz na tunajsej TV taku kucharsku sutaz a takmer v kazdom diely sa opakuje rovnaky motiv

maso sa vyberie z ladnicky dlhe hodiny pred aby malo teplotu v celom objeme izbovu a potom sa vari velmi pomalicky dlhe hodiny pri teplotach casto okolo 40 C niekdy 60C a vnutri je to aj tak v podstate surove

a robia tak vsetky druhy masa a ked to niekdo omylom naozaj uvari tak ho zdrbu a vezmu body

neviem kedy nastala tato zmena v kucharskej ideoplogii, dost ma to prekvapilo, takmer vsetko akoby bolo v tej enzymovej norme hoci o tom ani nepipnu.

co sa tyka ryby : kedysi bol popularny recpet ze sa surova ryba zaliala citoronom a dalo sa to cez noc do ladnicky, ta kyselina to uvarila

ale mne to teda nechutilo (jak citorn smrdiaci za rybou)
výborně, že jsi mi připomněl - eismann právě začíná spolupracovat s kuchařm Radkem Šubrtem (porotce na Master Chef, dělalm i párkrát spolu s Polreichem) http://www.radek-subrt.cz a ten vzpomněl právě tento nový trend - dlououououohá příprava při nízkých teplotách

s tím citronem jsem to zkoušel už loni a taky mi to nechutnalo...

Pavluska
Příspěvky: 3913
Registrován: pon kvě 16, 2005 21:20
Bydliště: Země

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Pavluska » pon bře 03, 2014 15:26

Standa K. píše: Viz dr. Howell, kniha Enzymová výživa - píše o afričanech co uloveného slona zásadně jedí až v rozkladu - smrdícího...
...tedy hmyz ve všech podobách (viz šimpanzi s jejich klacíky v mraveništi) - mimochodem, hmyz má poměr omega 3/6 stejný jako ryby (!) - a pak... podle mně byl člověk hlavně mrchožrout, nezní to moc vznešeně nicméně...tedy natrávené maso nás provází od nepaměti
nevím koho můžu citovat, ale Tebe, Stando, asi jo. ")
No mě syrová ryba nevadí zápachem atd když je čerstvá (snad jen velké rybí trhy už ten smrad naakumulují). Jediný důvod proč ji nejím je ohledně parazitů (moc jsem koukala na dokumenty o parazitech - kdybych o tom nevěděla, jsem víc v klidu a to riziko není v reálu až tak velké... spíš náhoda).
Co mi ovšem smrdí jsou velké sušárny ryb (v rozvojových zemích), kde leží spoustu už nečerstvých ryb a všude kolem lítají mouchy... možná je to zdravé ohledně enzymů, ale je to čuchový masakr. Rozhodně se mi při tom nesbíhají sliny. :)

Jo, hmyz je prý protein budoucnosti. Myslím že právě v těchto dnech se někde v Praze koná nějaká ochutnávka hmyzí kuchyně, ale už si to přesně nepamatuju (pro zájemce můžu vyhledat, pokud není pozdě).
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"

Pavluska
Příspěvky: 3913
Registrován: pon kvě 16, 2005 21:20
Bydliště: Země

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Pavluska » pon bře 03, 2014 15:31

Standa K. píše:
Pavluska píše:zasyrova ryby taky moc nedávám (u sushi si taky dávám tepelně zpracovanou variantu - mají to tam pro posery jako jsem já). Zasyrova pamatuju akorát škeble s citrónem. A to šlo. ")

Stando a co jíš k těm rybám? ")
celé máslo, hafo listové zeleniny (listová petržel, rucola, špenát) + domácí kysané zelé
mňam, rukolou se taky furt cpu. Je výborná. V závěsu římský salát...
Máslo vám, kdo ho trávíte, trochu závidím, ale co už. Poslední pokus s kozím dopadl zas blbě (málem jsem vyskočila z kůže ") ).
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"

Pavluska
Příspěvky: 3913
Registrován: pon kvě 16, 2005 21:20
Bydliště: Země

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Pavluska » pon bře 03, 2014 15:34

Standa K. píše: ...výrobce Vita star, sďélano v Polsku pro Kaufland....děs co do toho dávaj...
:| já už polské jídlo nekupuju vůbec

Jinak jak píšeš - některé ryby jsou kvalitní i mražené, ale chce to vychytat
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"

Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 4893
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od cepheus » pon bře 03, 2014 16:41

Standa K. píše:syrové bio žloutky = mňamka, konzistence jemně slaného tekutého pudingu, ty si fakt vychutnávám a "zpracovávám" :-)
Jj, takova dobre vyvedena salmonella z vajicek = znacka ideal ! :mrgreen:
V dnesni dobe vsemoznych podvodu s BIO, vychutnavej, mlaskej, ale hlavne zase vzpominej, az se na hajzliku potom vys...s z podoby a budes si opet sypat popel na hlavu :mrgreen: :D .
http://svobodnenoviny.eu/sokujici-lzi-o ... hnus-jime/
On uz to sem sice daval Jindra, ale blahoslaveni chudi duchem, kteri opet nectou :wink: .

Nahnilou rybu lip nekomentovat, dobrou chut preje I. Kanalni & Fekalni:).
I kdyz .. hyeny, supove, mouchy, taky mlaskaji nad mrsinama a trusem, psejk polkne spokojeny po sobe i hovinko, o co jde, neni nad prirodni a jine roztodivne krovacke vzory:) ..

Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 4893
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od cepheus » pon bře 03, 2014 16:51

Pavluska píše:
Standa K. píše: ...výrobce Vita star, sďélano v Polsku pro Kaufland....děs co do toho dávaj...
:| já už polské jídlo nekupuju vůbec
Polske jidlo neni problem Polaku (vyvozcu), ale nenazranych retezcu-dovozcu, cize placete na nespravnym hrobe, vice tady Pavlinko :
http://svobodnenoviny.eu/sokujici-lzi-o ... hnus-jime/

Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 4893
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od cepheus » pon bře 03, 2014 18:28

rudo píše:.. ludia to nerespektovali.
To si ludia dovolili prilis, ze ? Strkat Vam pod nos co Vam dvema saskum nevoni ?
No, ctete si me, nebo ne, jste mi oba nacisto ukradeni, fakt, vopravdu :) ..
Jenze ne uz tak lidicky co sem chodi veskrze duverivi a mohli by si s Vasema navodama na zradlo z mrsin nekteri i vazne ublizit, proto sem na ty Vase blbosti porad psat budu, kdyz mi vyjde cas na tyhle bludy:).

Zapominate na jedno, ze eskymak je jinak vybaveny, krovak uplne zase jinak a pes ma xxxx-x nasobne agresivnejsi zaludecni stavy nez vy dva pomatenci :idea: :| .
Jakykoliv patogen (i to ho..o) nema v jejichg zaludku sanci, je zniceny, nez neco napacha a projde traktem supem ven a to velmi rychle ve srovnani s Vama:).
Zatimco ve Vas to par dni kvasi a hnije a zpusobi dlouhodobe otravu, zadny evolucni prizpusobeni vy dva blbeckove se nekona, tolik pro dnesek ke psum, eskymakum a Polakum:).

Moji praprapredkove dozajiste nebyli debilove co zrali neco co smrdelo hnilobou na sto honu, hlavne o tom nezapomente napsat zase nejakou chytrou knizku:).
Vedeli jste ze na rozlozeni tela zpet na atomy po smrti zivych tvoru se m.j. podileji i kvasinkovy plisne, ktery vas provazi cely zivot kdy je zivy a zdravy telo drzi na uzde a v rovnovaze ?

Ze ne ? Tak dobrou chut, pani experimentatori !:). Mozna by stalo za uvahu zmenit nazev - "Standuv ujety vysokotucny mrsinovy denik".
Naposledy upravil(a) cepheus dne pon bře 03, 2014 22:43, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5403
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od rudo » pon bře 03, 2014 22:00

Pavluska píše: (málem jsem vyskočila z kůže ") ).
daj fotku, znie zaujimavo :mrgreen:
5 2 8

Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » úte bře 04, 2014 8:41

Ryby mi vrátili i chuť a radost ze cvičení - poslední cca.týden ráno:
10-15 dřepů - pauza - 10 kliku - pauza - 15-20 sedu-lehu a to celé 3x - úžasný ! Pak ještě cca.10 minut intenzívní cvičení s nun-chakama, polostudená sprcha a jsem jak znovuzrozený :-)

Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » úte bře 04, 2014 10:48

Pavluska píše:syrová ryba...Jediný důvod proč ji nejím je ohledně parazitů (moc jsem koukala na dokumenty o parazitech - kdybych o tom nevěděla, jsem víc v klidu a to riziko není v reálu až tak velké... spíš náhoda).
no, to jsi nabrnkla zajímavý téma...
já zatím dle mé současné ideologie...
smajliss píše:Většina parazitů se živí cukrem.
jsem v klidu... a pak moje oblíbené příklady z praxe (teoretizování přenechám jiným :wink: )

1/ jak uvádím ve videu "Je pandemie nevyhnutelná" (http://www.septegram.cz/dalsi-videa) : divoce, přirozeně (!) žijící zvířata nedodržující jedinou zásadu hygieny a desinfekce by měla být už dávno všechna v tahu ale... nejsou

2/ podobně nehygienicky žil i člověk ale epidemie začínají až žil o něco hygieničtěji ale se spoustou sacharidů... a teď mně napadá - během pandemií umírali míň Židé (což vedlo k stihomamu, že tráví studně (Rudo mlč ! :-) ) a tak když neumřeli na mor tak je umlátili čepicema jejich vážení přiživší spoluobčané :-) ), pandemie přicházeli na jaře a židé http://hobby.idnes.cz/snazite-se-stravo ... -domov_mce A například v době jarních oslav Pesachu se židé pro změnu zříkají nejen všeho pečiva, ale i mouky, těstovin, luštěnin i ostatních obilovin. Bezlepkový týden, kdy se přílohy nahrazují zeleninou a navíc se nepije alkohol z kvašeného obilí (pivo, whisky apod.), tak výborně pročistí organismus


3/ i těm zvířatům stačí ale dát dostatek sacharidů a je zle viz http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=2169

4/ moji 2 psi - jak jsem už zde uváděl - nejí žádné sacharidy krom trocha z trávy co venku okusují. Jinak - maso i po několika hodinách "pobytu" na pokojové teplotě kdy už jak to říct kulantně - "nevoní", venku výkaly, zdechliny myší, pití ze špinavých louží atd. Očkování iba len povinná vzteklina, neodčervujem, není co... U teho staršího to takto provozujem už 5,5 roku a jediná návštěva veteriny je na tu vzteklinovou včeličku, do lékárny nechodíme....

5/ sám jsem osobně shodou okolností zrovna na vycházce s psama zažil to, že jsme potkali polehávající, "krotkou" mladou srnku, ze zadku jí lezlo červů až se mi navalovalo. Zavolal jsem myslivce, přijel, picnul ji a bylo... pokud ale ta srnka chodí na baštu sem - no a teď za boha nemůžu najít ty fotky jak jsem si vyfotil fůru starejch rohlíků a chleba přímo pod posedem v lese :-) tak se nedivím...

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5403
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od rudo » úte bře 04, 2014 11:01

no jo

ale niektore druhy parazitov sa vyslutuju v masa a tam sa aj rozmnozuju
tak ze nie vsetky pocghadzaju z cukrarne

treba odlisit velke parazity od virusov, takze mor a podobne epidemie su trochu ina tema
5 2 8

Pavluska
Příspěvky: 3913
Registrován: pon kvě 16, 2005 21:20
Bydliště: Země

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Pavluska » úte bře 04, 2014 12:01

rudo píše:
Pavluska píše: (málem jsem vyskočila z kůže ") ).
daj fotku, znie zaujimavo :mrgreen:
šlo o svědění, tak si to dokážeš představit. Škrábance. Fuj, nechci víc. Radši avokádo, které je bez problémů.
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"

Pavluska
Příspěvky: 3913
Registrován: pon kvě 16, 2005 21:20
Bydliště: Země

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Pavluska » úte bře 04, 2014 12:13

Standa K. píše: ...A například v době jarních oslav Pesachu se židé pro změnu zříkají nejen všeho pečiva, ale i mouky, těstovin, luštěnin i ostatních obilovin. Bezlepkový týden, kdy se přílohy nahrazují zeleninou a navíc se nepije alkohol z kvašeného obilí (pivo, whisky apod.), tak výborně pročistí organismus...
to jsem nevěděla. Zajímavé. Dobrý zvyk. ")

A souhlasím, že cukr (v různých podobách) podporuje "bordel" v lidském těle. Ale na druhou stranu se mi nechce testovat jak moc odolná jsem já, protože nějakou tu formu cukru semtam pozřu... a parazity mají i zvířata žijící divoce a to i ta, která se živí masem (jak tu psal i Rudo).
Ale je to, Stando, jen můj postoj. Nemusíš se tím znepokojovat. Už jsme tu kdysi debatili na téma, zda volně žijící zvířata mohou mít parazity. Parazity mají i např. ještěrky, které se živí hmyzem a ne rohlíkama...
Ovšem jakékoli přikrmování zvířat tím, co normálně nekonzumují, situaci může zhoršit (ale výchozí stav asi nebyl 0 parazitů).
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"

Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 4893
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od cepheus » úte bře 04, 2014 15:08

CERVY A PARAZITY ZPUSOBUJI ROHLIKY A CHLEBA, PRENASECI JSOU PAK LOUPAKY, VANOCKY, CI MOUCNIKY. Staci. :br :mrgreen: (:-) (:-)

Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » úte bře 04, 2014 17:48

No pozor, já neříkám, že aseptično (stav s 0 parazitu) je ideál a cíl...ba právě naopak Hromada divoce PŘIROZENĚ žijících zvířat maj v sobě např. virus vztekliny ale...s tím kouzlem, že jim to prostě nepůsobí žádné obtíže (žádné onemocnění), podobně opičí HIV atd.to je na tom právě to fascinující - jsou plní breberek ale zdraví - než narazí na člověkem podanou obilnou dobrotu, smetiště, odpadky atd., stejně tak je průšvih když takové popelnice bakterií sní bez tepelné úpravy běžný člověk. Tolik moje úvahy...

Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 4893
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od cepheus » úte bře 04, 2014 22:12

Nastesti Tvoje a nastesti jen uvahy.

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5403
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od rudo » úte bře 04, 2014 22:15

Stando skus nad rozmyslat inak, oddel si virusy od velkych parazitov
5 2 8

Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 4893
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od cepheus » úte bře 04, 2014 22:26

Standa nepotrebuje radit, Standa ma svuj rozum:). Jeje, tady je zase prdel, "slepy vede slepeho, oba spadnou do jamy" :mrgreen: .
Zrejme brzy prehodnotim svuj nazor na Standuv vysokozabavny, nizkonahnily denik :mrgreen: :lol: ..
------------------------------------
Uz jsem nasel co oba saskove potrebujete :mrgreen: :lol: :lol: (:-) .. by z Vas saman to nahnily maso vymlatil raz dva:).
Peto, na nej ani Grunstein s klistyrama nema, ten chudak na zemi uz v zivote mit migrenu nebude:))).
Tomuto rikam aspon oddelenie virusov od parazitov:).


Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » stř bře 05, 2014 9:21

rudo píše:Stando skus nad rozmyslat inak, oddel si virusy od velkych parazitov
ok, jaký je v tom zásadní rozdíl ?

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5403
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od rudo » stř bře 05, 2014 10:13

Standa K. píše:
rudo píše:Stando skus nad rozmyslat inak, oddel si virusy od velkych parazitov
ok, jaký je v tom zásadní rozdíl ?
ved vies co su virusy ?

nakaza aj vzduchom atd a tie sa rozmnozuju v kyslom prostredi a v cukre

ale velke parazity sa musia dostat do tela napriklad ako vajicka parazitov v surovej strave a vnutri tela sa vyliahnu
a na nich IS nema sancu reagivat a mnohe z nich zrejme sa nedaju vyhladovat bez cukru atd

virusy mozu vytvorit epidemiu atd

velke parazity su cisto osobna vec.
5 2 8

Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » čtv bře 06, 2014 10:33

ok, tato "mechanická" část je mi jasná, já mířil někam jinam....

co vím, nějaká látková výměna nebyla prokázána pouze u virů, jen jejich jakási závislost na symbióze s bakteriemi
jinak ale i (větší) parazit musí něco baštit a něco kakat a teď se jedná o to CO baští, pokud to nebude mít k dispozici tak se nikdy nerozmnoží... to už by zvířata v přírodě musela být do jednoho vyhynulá ( o mých 2 nebohých psech ani nemluvě :-)), různých parazitů podle mně během života sní habakuk - jak dravci, tam je to úplně jasný tak i býložravci - výkaly, sliz, zdechliny brouků atd. v trávě

Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » čtv bře 06, 2014 10:36

znatelně ubývá lupů, vlasová pokožka též na dotek znatelně kompaktnější, hutnější - dělá mi to velikou radost
snížení na polovinu decibelů praskání v kolenách při dřepech, je i takové jemnější než bývalo dřív

Uživatelský avatar
Marci
Příspěvky: 1423
Registrován: úte říj 16, 2007 21:54
Bydliště: Praha

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Marci » čtv bře 06, 2014 11:46

To praskani v kolenach me zajima,cim myslis ,ze to zlepseni muze byt?
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5403
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od rudo » čtv bře 06, 2014 21:44

Standa K. píše:ok, tato "mechanická" část je mi jasná, já mířil někam jinam....

co vím, nějaká látková výměna nebyla prokázána pouze u virů, jen jejich jakási závislost na symbióze s bakteriemi
jinak ale i (větší) parazit musí něco baštit a něco kakat a teď se jedná o to CO baští, pokud to nebude mít k dispozici tak se nikdy nerozmnoží... to už by zvířata v přírodě musela být do jednoho vyhynulá ( o mých 2 nebohých psech ani nemluvě :-)), různých parazitů podle mně během života sní habakuk - jak dravci, tam je to úplně jasný tak i býložravci - výkaly, sliz, zdechliny brouků atd. v trávě
su druhy parazitov, ktore sa nedaju z tela odstarnit ani dlhymi hladovkami, to znamena ze na nich nefunguje strategia, ze ked nemaju co bastit..... a preto ani akakolvek srva si nemoze robit nadej ze prave takato strava neobsahuje nic co tie parazitky papaju a tak sa v tele nerozmnozia pripadne odidu alebo vykapu.

su paraziti co sa zivia zivym ludskym tkanivom
5 2 8

Uživatelský avatar
Marci
Příspěvky: 1423
Registrován: úte říj 16, 2007 21:54
Bydliště: Praha

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Marci » pát bře 07, 2014 10:08

No me by spise zajimalo,ktery parazity lze pustem odstranit.Podle me totiz zadny.
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5403
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od rudo » pát bře 07, 2014 10:11

Marci píše:No me by spise zajimalo,ktery parazity lze pustem odstranit.Podle me totiz zadny.

asi mas pravdu

ja som to pisal opatrne keby nahodou niekto niekde nejakych zaskodnikov vyhladoval.
5 2 8

Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » pát bře 07, 2014 10:30

Marci píše:To praskani v kolenach me zajima,cim myslis ,ze to zlepseni muze byt?
jo holka, tak to bych taky rád věděl :-)

moje čistě laická, "na vodě" postavená hypotéza :
co poslední dobou jedu něco co bych pracovně nazval "omega 3 paleo" - postupně jsem vynechal sádlo (vařím na oliv.oleji), vepřové a kuřecí maso (vše HM kvalita, z volného chovu na zelený louce by to bylo asi něco úplně jinačího ale nemám zdroje..) - tedy velké zdroje omega 6

a naopak zařadil kvalitní máslo (byť z HM) a denně makrelu (sice Kaufland ale "uloveno na volném moři") cítím se nesrovnatelně líp - psychika, a hlavně promaštěnost kůže (jak o tom taky psala ta autorka knihy co jsem tu už vzpomínal). Z počátku palea jsem to měl jak Lenka - kůže se zhoršila, vyschla, T zóna atd.

no a jako by docházelo k "promaštěnosti" i těch kolenou či co :-) cítím se celkově takovej pružnější, kompaktnější, míň to v těle "vrže" těžko to slovy vyjádřit...

Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Standa K. » pát bře 07, 2014 10:58

Rudo a zdroj těchto informací ? Můžeš prosím uvést 2-3 konkrétní případy konkrétního parazita u konkrétního člověka na nízkosacharidovce z hodnověrného zdroje ? Či totéž u přirozeně žijícího zvířete ?

Sám jsem tu dával odkaz na můj článek... labutě, tasmánský čert,gorily..stačilo trocha sacharidů (zde je zakopaný pes ?) a byly v háji...
I ta srnka plná červů co jsem osobně viděl - no jo ale když si celou zimu pochutnává na po poli myslivci rozházených kukuřicich (u nás pravidelná praxe) a zajídá z mnou osobně viděné hromady chleba a rohlíku co jsem viděl v lese vedle krmelce je narvaná sacharidama až po půdu a o nějakém PŘIROZENÉM způsobu života nelze hovořit (co vím, třeba v Německu maj zimní přikrmování myslivci zakázaný, ještě neví proč přesně ale zjistili, že to zvěři neprospívá)

no a půst - závodit s parazitama "kdo dyl vydrží"je blbost - co vím, oni se umí "zakuklit", hibernovat (něco jako "zimní spánek") a vydržet bez jídla o hodně déle než člověk. Blbej příklad - klíště celou zimu nežere, na jaře dlouhé týdny trpělivě čeká "až půjde někdo kolem".

Pavluska
Příspěvky: 3913
Registrován: pon kvě 16, 2005 21:20
Bydliště: Země

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od Pavluska » pát bře 07, 2014 22:41

Standa K. píše:No pozor, já neříkám, že aseptično (stav s 0 parazitu) je ideál a cíl...
tak to si rozumíme. ")
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5403
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček

Příspěvek od rudo » pát bře 07, 2014 23:02

Stabdo ja nezbieram pribehy ludi ktori na NS mali alebo nemali paraziti

ptave vychadzam z toho co si povbedal nakonec - hladovka post nezabije parazitov a atk ich nezabije ano NS ani ziadna ina v niecom obmedzujuca dieta.

na tomto fore je dost pribehov ludi ktori skusali zabit parazitov nejedenim niecoho, potom jedenim roznych stiplavych veci (to funguje torchu a na niektorych) a skoncili na pasovanych silnych liekoch ziskali ilegalne.

takze podla mna NS nie je ocharnou proiti parazitom, otazka presneho vyjadrenia ze ci proti ziadnym alebo proti vsetkcym je sice vyjadrovacio zaujimava a nemam na nu odpoved ja som parazitologiu nikdy nestudoval, ale ta otazka je v kontexte tejto debaty nepdostatna.
5 2 8

Odpovědět